Wyznania francuskiego piekarza
- Kategoria:
- reportaż
- Tytuł oryginału:
- Confessions of a French Baker: Breadmaking Secrets, Tips, and Recipes
- Wydawnictwo:
- Prószyński i S-ka
- Data wydania:
- 2008-08-07
- Data 1. wyd. pol.:
- 2008-08-07
- Liczba stron:
- 104
- Czas czytania
- 1 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7469-822-1
- Tłumacz:
- Violetta Dobosz
Książka pachnąca świeżym chlebem – dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia.
Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa.
A ten, kto zatęskni do aromatów z piekarni „Chez Auzet”, będzie mógł spróbować własnych sił: książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Wyznania francuskiego piekarza to nie tylko niezliczone praktyczne porady i tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 73
- 47
- 8
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
Opinia
Są takie książki, które się wręcz "pochłania". Tak jest i z tą. Króciutka, na jeden wieczór, ale jest w niej tyle zapachów i smakowitych opisów, że człowiek naprawdę robi się głodny. Książka zdecydowanie zachęca do eksperymentowania w kuchni, do rozsmakowania się w różnych rodzajach pieczywa. Czasem zazdrościmy pracownikom takich miejsc pracy, jak pijalnia czekolady czy herbaciarnia. Po przeczytaniu tej książki zazdroszczę także piekarzom! Ale nie wszystkim - tylko tym, którzy z pieczywa potrafią zrobić dzieło sztuki. Jak Gerard Auzet.
Są takie książki, które się wręcz "pochłania". Tak jest i z tą. Króciutka, na jeden wieczór, ale jest w niej tyle zapachów i smakowitych opisów, że człowiek naprawdę robi się głodny. Książka zdecydowanie zachęca do eksperymentowania w kuchni, do rozsmakowania się w różnych rodzajach pieczywa. Czasem zazdrościmy pracownikom takich miejsc pracy, jak pijalnia czekolady czy...
więcej Pokaż mimo to