Historia smaku. Jak warzywa i przyprawy budowały fortuny, wywoływały wojny i wpędzały ludzi w szaleństwo
- Kategoria:
- reportaż
- Seria:
- Bieguny
- Tytuł oryginału:
- A Taste of History. The Stories Behind Our Favourite Foods
- Wydawnictwo:
- Carta Blanca
- Data wydania:
- 2009-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2009-01-01
- Liczba stron:
- 200
- Czas czytania
- 3 godz. 20 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788361444633
- Tłumacz:
- Ewa Kleszcz
- Tagi:
- historia smaku
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień – ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki.
Skąd pochodzi pomidor? Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto? Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada? Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji?
Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 419
- 250
- 76
- 11
- 10
- 9
- 6
- 5
- 5
- 5
Cytaty
Kawa powinna być czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość [tureckie przysłowie].
Opinia
"Historia smaku" zakupiłam, gdy tylko się o niej dowiedziałam. Zawsze chciałam się dowiedzieć skąd pochodzą różne przyprawy, bądź kiedy i w jakich warunkach powstawały słynne potrawy. Oczekiwałam czegoś à la artykuł o daniach z 21. Wiek History Revue nr 02/2013 r. (krótko i interesująco). Jakie było więc moje zdziwienie w momencie rozpieczętowania jej. Składa się ona bowiem, tylko z dziewięciu rozdziałów poświęconych takim oto przysmakom: kakao i czekolada, cukier, papryka, ziemniak, chleb, pomidor, kawa, oliwki, cebula & czosnek. Tu poczułam ukłucie niezadowolenia, bo wiedziałam, iż wielu rzeczy z tej książki się nie dowiem. Jednak to co dostałam, okazało się być bardzo ciekawe. Przede wszystkim wielkim plusem jest wszechstronne ujęcie tematu. Mamy rys historyczny, przepisy, etymologię, ciekawostki oraz współczesne uprawy, a to wszystko okraszone barwnymi zdjęciami. Z pewnością warto przeczytać, dlatego 9 gwiazdek (osiem za treść i jedna za ładne wydanie).
"Historia smaku" zakupiłam, gdy tylko się o niej dowiedziałam. Zawsze chciałam się dowiedzieć skąd pochodzą różne przyprawy, bądź kiedy i w jakich warunkach powstawały słynne potrawy. Oczekiwałam czegoś à la artykuł o daniach z 21. Wiek History Revue nr 02/2013 r. (krótko i interesująco). Jakie było więc moje zdziwienie w momencie rozpieczętowania jej. Składa się ona...
więcej Pokaż mimo to