Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Sekrety Włoskiej Kuchni

Tłumaczenie: Jan Jackowicz
Wydawnictwo: Albatros
7,13 (39 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
5
8
4
7
14
6
8
5
5
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
PERCHE AGLI ITALIANI PIACE PARLARE DEL CIBO
data wydania
ISBN
978-83-7659-246-6
liczba stron
640
słowa kluczowe
Italia, kuchnia, gotowanie
język
polski
dodała
Evelline

Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju, od Friuli i Górnej Adygi na północy, po...

Fantastyczna podróż do oblanej słońcem Italii, kraju, w którym kuchnię podniesiono do rangi sztuki. Kraju, który nam, zwykłym zjadaczom chleba, nieodparcie kojarzy się ze spaghetti i pizzą. Autorka, rozkochana we Włoszech Rosjanka, mieszkająca tam od dwudziestu lat, ze znawstwem i lekkością prowadzi nas przez dziewiętnaście głównych regionów kraju, od Friuli i Górnej Adygi na północy, po Kalabrię i Sycylię na południu, przybliżając właściwe dla każdego obszaru potrawy, ale też kulturę i obyczaje. Opatrzona wstępem Umberta Eco książka jest barwną mozaiką, która pozwala przeniknąć ducha Italii.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 47
malina | 2011-11-12
Na półkach: Przeczytane

Tytuł sugeruje, że jest to książka kucharska, zaglądając do nie, spodziewałam się więc zbioru włoskich przepisów. Tymczasem "Sekrety..." stanowią po prostu kompendium wiedzy o włoskiej kuchni. Znajdziesz tu np. historię makaronu, włącznie z wyjaśnieniem, czemu świat nazywa makaron makaronem, a Włosi - pastą, i z długą listą rodzajów włoskiego makaronu. Omówione są, pod kątem kulinarnym, włoskie regiony, przytoczone poświęcone kuchni cytaty słynnych włoskich twórców. Książka stanowi solidne naukowe opracowanie, miejscami fascynujące, miejscami nudne, będące jednak kopalnią ciekawych informacji. Polecam wszystkim, którzy lubią wiedzieć 'skąd to się wzięło i jak to działa'. Tym, którzy lubią po prostu jeść - niekoniecznie.

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Dziedzice ziemi

Falcones każda swoją potężną powieścią dowodzi, że należy do wielkich współczesnych pisarzy katalońskich. Bez względu na to, na jakim okresie i temaci...

zgłoś błąd zgłoś błąd