Kuchnia na odporność

Okładka książki Kuchnia na odporność Toby Amidor
Okładka książki Kuchnia na odporność
Toby Amidor Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie kulinaria, przepisy kulinarne
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Kuchnia na odporność
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Dolnośląskie
Data wydania:
2020-09-27
Data 1. wyd. pol.:
2020-09-27
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788327126276
Tłumacz:
Paulina Kielan
Tagi:
#kuchnia #zdrowie #odpornosc #przepisy #dieta #jesien
Średnia ocen

9,1 9,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
9,1 / 10
12 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1763
982

Na półkach:

To nie tylko pięknie wydana książka, to również bardzo mądra pozycja.
Z książki tej można wyciągnąć tak wiele wiedzy, o składnikach, o zdrowym odżywianiu i wypróbować je w 101 przepisach, że aż głowa mała 😀
Bardzo proste, przystępne przepisy z adnotacją jakie wartości mają i ile dobrego dają nam dane składniki.
Dowiecie się o zdrowych nawykach wzmacniających odporność, zgłębicie wiedzę o 25 produktach żywnościowych wzmacniających odporności, a jak się już wszystkiego dowiecie, przejrzycie te piękne zdjęcia i zgłodniejecie to macie ogromny wybór przepisów, które z powodzeniem możecie przygotować.
Dla mnie bomba i zostajemy blisko na dłużej 🎃🧄🧡

To nie tylko pięknie wydana książka, to również bardzo mądra pozycja.
Z książki tej można wyciągnąć tak wiele wiedzy, o składnikach, o zdrowym odżywianiu i wypróbować je w 101 przepisach, że aż głowa mała 😀
Bardzo proste, przystępne przepisy z adnotacją jakie wartości mają i ile dobrego dają nam dane składniki.
Dowiecie się o zdrowych nawykach wzmacniających odporność,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
181
115

Na półkach:

Nie od dziś wiadomo - jesteś czym jesz. To co jemy wpływa na nasz cały organizm. Suplementy to nie wszystko. Dbanie o naszą dietę zdecydowanie jest w stanie poprawić naszą odporność. Dzięki tej książce poznacie wiele pomysłów na dania, które wzbogacą wasza odporność i dietę! Na samym początku poznajemy az 25 produktów, które w największym stopniu wspierają naszą odporność. Jajka, czosnek, imbir, a nawet winogrona. To jedne z wielu produktów, które warto jeść na codzień. Autorka w bardzo przystępny sposób ukazuje jak przemycać w diecie te najważniejsze produkty, aby wspierały nasz układ immunologiczny. W drugiej części książki poznajemy aż 100 przepisów - dania główne, koktajle, napoje, a nawet śniadania. Książka zdecydowanie pomaga we wspieraniu odporności, a na dodatek pozwala poznać wiele przepisów, które urozmaicą wasze codzienne gotowanie! Moje serce skradła „Mrożona tabliczka jogurtowa” ♥️ Zdecydowanie przydatna książka :)

Nie od dziś wiadomo - jesteś czym jesz. To co jemy wpływa na nasz cały organizm. Suplementy to nie wszystko. Dbanie o naszą dietę zdecydowanie jest w stanie poprawić naszą odporność. Dzięki tej książce poznacie wiele pomysłów na dania, które wzbogacą wasza odporność i dietę! Na samym początku poznajemy az 25 produktów, które w największym stopniu wspierają naszą odporność....

więcej Pokaż mimo to

avatar
73
73

Na półkach:

Czy jesień też sprawia, że zaczynacie nałogowo łykać suplementy i szukać dla swoich dzieci polecanych syropów, proszków i specyfików, które chronią je od chorób? Mnie też to się zdarzało :)

Odporności jednak nie wyrabia się w miesiąc łykają tabletki. Trzeba o nią walczyć cały rok opierając tę walkę m.in. o... jedzenie. Dziecko karmione białym pieczywem i żelkami nie będzie miało skąd czerpać odporności.

Książka z którą do was dzisiaj przychodzę skupia się właśnie na kuchni wzmacniającej odporność organizmu.

Autorka wymienia 25 produktów do jedzenia, które wzmacniają odporność i opisuje je dokładnie, wymieniając przy każdym z nich listę przepisów do których można ich użyć. To bardzo praktyczne rozwiązanie, które pozwoli nam wybrać te potrawy, które dostarczą nam konkretnej wartości odżywczej.

W kolejnej części poradnika otrzymujemy już właściwą książkę kucharską podzielną na konkretne posiłki: śniadania, przekąski czy obiady. Wszystko okraszone jest absolutnie pięknymi i apetycznymi zdjęciami posiłków, a wszystko to wydrukowane na świetnej jakości papierze.

Książka ma taki format, że możemy z jednej strony obejrzeć piękne zdjęcia jedzenia, ale z drugiej - zagłębić się w bardzo czytelnie rozpisane przepisy: mamy tam i opis posiłku i listę składników, ale są też dobre rady oraz symbole które pomagają nam określić czy dana potrawa nadaje się do mrożenia, czy można ją zrobić na zapas, czy jest jednogarnkowa, czy może wykonanie jej zajmie nam nie więcej niż 30 minut.

To naprawdę efektywne połączenie praktycznego wymiaru gotowania z jego estetyczną, aromatyczną stroną. Zaręczam wam, że po lekturze zrobicie się głodni :)

Czy jesień też sprawia, że zaczynacie nałogowo łykać suplementy i szukać dla swoich dzieci polecanych syropów, proszków i specyfików, które chronią je od chorób? Mnie też to się zdarzało :)

Odporności jednak nie wyrabia się w miesiąc łykają tabletki. Trzeba o nią walczyć cały rok opierając tę walkę m.in. o... jedzenie. Dziecko karmione białym pieczywem i żelkami nie będzie...

więcej Pokaż mimo to

avatar
34
34

Na półkach:

Sprawnie funkcjonujący układ odpornościowy to duże wyzwanie rodziców i dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Budowanie naszej odporności wcale nie jest takie trudne, a zaczyna się na talerzu. Ważne jest również nawodnienie, odpowiednia ilość snu, regularna aktywność fizyczna, ograniczenie alkoholu. Kiedy dopadnie nas stres, możliwe, że zapomnimy o korzyściach ze świadomego żywienia. Jeżeli wprowadzimy w nasze życie te cenne wskazówki ty i twoi bliscy będą mniej podatni na infekcje.
Budujemy swój zdrowy plan żywieniowy, który zawiera wszystkie grupy produktów, w tym owoce i warzywa, produkty skrobiowe i białkowe, nabiał oraz zdrowe tłuszcze. Mamy przedstawiony obraz na talerzu jak powinny wyglądać proporcje każdego posiłku. Mamy zrobione różne oznaczenia w przepisach, aby łatwiej nam było zaplanować posiłki np. 30 minut to szybkie gotowanie, śnieżynka produkt nadaje się do mrożenia. Szczegółowo opisanych mamy 25 produktów takich jak czosnek czy jogurt. Jogurt jest probiotykiem ponieważ zawiera żywe kultury bakterii. Imbir pomaga nam walczyć ze stanami zapalnymi. 101 przepisów jest podzielonych na różne kategorie i zawierają zdjęcie każdego gotowanego dania. Polecamy ❤️
Katarzyna Kalicka
Twórcze zabawy

Sprawnie funkcjonujący układ odpornościowy to duże wyzwanie rodziców i dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Budowanie naszej odporności wcale nie jest takie trudne, a zaczyna się na talerzu. Ważne jest również nawodnienie, odpowiednia ilość snu, regularna aktywność fizyczna, ograniczenie alkoholu. Kiedy dopadnie nas stres, możliwe, że zapomnimy o korzyściach ze...

więcej Pokaż mimo to

avatar
75
75

Na półkach:

W książce „Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów” Autorka - Toby Amidor, zachęca do zrezygnowania z obecnie modnych suplementów diety i pokazuje nam, w jaki sposób wzmocnić organizm. Wystarczy użyć łatwo dostępnych produktów, które niemal każdy ma w swojej lodówce!
.
Przedstawia 6 nawyków, które pobudzą do pracy układ odpornościowy oraz 25 produktów, które należą do tzw. superżywności, a których wykorzystywanie w posiłkach zagwarantuje ich pożywność oraz prozdrowotny wpływ na nasz organizm.
Ale spokojnie! Przedstawione przepisy nie zawierają żadnych wymyślnych czy egzotycznych dań!
Wręcz przeciwnie!
Pogrupowane na: śniadania, napoje i smoothie, przekąski i lekkie posiłki, zupy, kanapki, sałatki, dania główne, dodatki i desery, stanowią spis tak na prawdę nam znanych i lubianych potraw.
Są one jedynie odpowiednio dopracowane, składają się z pełnowartościowych produktów - tylko tyle i aż tyle!
.
Ja już osobiście wypróbowałam kilka z nich i w najbliższym czasie mam zaplanowane kolejne.
Bowiem przepisy są proste i łatwe do odtworzenia, nawet dla kogoś bez wybitnych umiejętności kulinarnych.
.
Polecam każdemu zainteresowanemu tematem zdrowia i zdrowego odżywiania, ale także szukającego urozmaicenia w kuchni!

W książce „Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów” Autorka - Toby Amidor, zachęca do zrezygnowania z obecnie modnych suplementów diety i pokazuje nam, w jaki sposób wzmocnić organizm. Wystarczy użyć łatwo dostępnych produktów, które niemal każdy ma w swojej lodówce!
.
Przedstawia 6 nawyków, które pobudzą do pracy układ odpornościowy oraz 25 produktów, które należą do...

więcej Pokaż mimo to

avatar
253
220

Na półkach:

Jesień to czas, gdy bardziej staramy się dbać o naszą odporność. Stosujemy przeróżne suplementy, specyfiki z aptecznej półki a zapominamy, a może nie wiemy, o tym, że wystarczy zacząć od zmiany w diecie. Okres jesienno-zimowy to najlepszy czas ,by wprowadzić w życie zdrowe nawyki wzmacniające odporność. I tutaj z pomocą przychodzi ta rewelacyjna publikacja od @wydawnictwo_publicat zatytułowana poprostu "Kuchnia na odporność".
Znajdziemy w niej 101 prostych przepisów z produktów, które znajdują się w prawie każdej kuchni, a które pomogą wzmocnić organizm i dodatkowo smacznie zjeść. Mamy tutaj przepisy na śniadanie, obiad, desery, koktajle, sałatki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Dodatkowo , na pierwszych stronach książka zawiera informacje dotyczące 25 produktów wzmacniających odporność, podpowiedź w temacie nawyków, które pobudzą pracę układu odpornościowego oraz możemy sprawdzić czy odpowiednio dbamy o swoją odporność, rozwiązując ciekawy quiz.
Jestem zachwycona tą książką, mnóstwem bogatej treści i ilością wiedzy jaką zawiera oraz pięknym wydaniem, cudnymi fotografiami posiłków.

Polecam wam tę książkę z całego serca. Może być ona świetnym pomysłem na prezent.

Jesień to czas, gdy bardziej staramy się dbać o naszą odporność. Stosujemy przeróżne suplementy, specyfiki z aptecznej półki a zapominamy, a może nie wiemy, o tym, że wystarczy zacząć od zmiany w diecie. Okres jesienno-zimowy to najlepszy czas ,by wprowadzić w życie zdrowe nawyki wzmacniające odporność. I tutaj z pomocą przychodzi ta rewelacyjna publikacja od...

więcej Pokaż mimo to

avatar
575
573

Na półkach:

Silny i sprawny układ odpornościowy to pierwsza linia obrony przed różnymi infekcjami, które nas osłabiają. Właściwa dieta utrzymuje układ odpornościowy w optymalnej kondycji. Wszystko zaczyna się od tego, co na talerzu. Nasze ciało potrzebuje różnorodnych składników odżywczych - warzyw i owoców, mleka, nabiału i zdrowych tłuszczy, produktów bogatych w białko i skrobię. Przygotowanie zdrowych i dobrze zbilansowanych posiłków bez niepotrzebnego stresu może być dziecinnie proste.

Z książki "Kuchnia na odporność" dowiemy się jak opracować plan żywieniowy stymulujący odporność, jakie nawyki pobudzają do pracy układ odpornościowy, które produkty wzmacniają odporność. Z łatwością przyrządzimy na śniadanie owsiane muffiny, duszone gruszki, quesadille, francuskie tosty. Smoothie i napoje częściej zagoszczą na naszym stole. Na przekąskę i lekki posiłek zjemy gniazdka z orzechów i ziaren, crostini z wędzonym łososiem, prażona ciecierzyce, pikantny popcorn z kalafiora. Znajdziemy przepisy na smakowite zupy i kanapki, sałatki, dodatki, desery oraz dania główne z kurczaka, wołowiny, makaronu, ryb czy warzyw.

Czym jest zdrowy plan żywieniowy? Jak ułożyć jadłospis wzmacniający odporność? Które produkty są prawdziwym zastrzykiem odporności? Co można przygotować z soczewicy lub kalafiora? Jak wygląda talerz zdrowego żywienia? Dlaczego czosnek, grzyby i kurkuma, wzmacniają odporność? Na te i wiele, wiele innych pytań znajdziemy odpowiedzi w książce Toby Amidor. Książka prezentuje 25 produktów należących do superżywności i 101 przepisów na smaczne, łatwe do przygotowania potrawy z ich wykorzystaniem. Wzmacniają one system odpornościowy i dostarczają organizmowi najważniejszych składników odżywczych, pomagając utrzymać go w doskonałej formie.

Symbole oznaczeń przy przepisach pozwolą szybko zorientować się z jakim daniem mamy do czynienia (jednogarnkowe),czasem (30 minut lub mniej),sposobem przygotowania (na zapas, do mrożenia) jak i wymogami dietetycznymi (wegetariańskie, wegańskie) i związanymi z nietolerancjami pokarmowym (bez glutenu, bez nabiału). Potrawy wydają być się zaskakująco proste do przyrządzenia więc mimo tego, że jestem raczej marną kucharką na pewno spróbuję przygotować dania, które wpadły mi w oko. Piękne ilustracje kuszą a ślinka sama napływa do ust. Skusicie się?

Silny i sprawny układ odpornościowy to pierwsza linia obrony przed różnymi infekcjami, które nas osłabiają. Właściwa dieta utrzymuje układ odpornościowy w optymalnej kondycji. Wszystko zaczyna się od tego, co na talerzu. Nasze ciało potrzebuje różnorodnych składników odżywczych - warzyw i owoców, mleka, nabiału i zdrowych tłuszczy, produktów bogatych w białko i skrobię....

więcej Pokaż mimo to

avatar
176
151

Na półkach:

„Kuchnia na odporność” autorstwa Toby Amidor. Mnie już sama okładka skusiła pysznymi i kolorowymi smakołykami. Oczywiście tytuł ma dla mnie duże znaczenie, ponieważ kiepskie ogólne samopoczucie oraz częste infekcje, sprawiają, że łapę się różnych sposobów by poprawić swoją odporność.
To nie jest zwykła książka z przepisami, chociaż tych oczywiście tu nie brakuje.
Autor dużo uwagi poświęca dla dwudziestu pięciu produktów żywnościowych szczególnie wzmacniających odporność. Właściwości każdego z nich dokładnie nam opisuje tak abyśmy nie mieli wątpliwości, jak bardzo spożywanie ich może nam pomóc. A wiecie co mi się najbardziej podoba? Że to wcale nie są jakieś dziwne, drogie czy trudne do zakupu produkty i ja wszystkie je szczerze lubię.
Same przepisy są dobrze posegregowane na śniadania, przekąski, napoje, zupy i kanapki, dania główne, dodatki i oczywiście nie brakuje tu też zdrowych deserów. Warto zwrócić uwagę na oznaczenia przy przepisach, gdzie zerkając na nich szybko będziemy wiedzieć czy danie zawiera mleko, gluten, czy wymaga dłuższego przygotowania, czy uda się je wykonać w mniej niż 30 minut. Przy większości przepisów znajdziecie oczywiście pięknie wykonane zdjęcia. W mojej ocenie wykonanie większości dań jest dosyć proste i nie trzeba być wybitnie doświadczonym kucharzem, żeby je przygotować.
Z dań śniadaniowych na pierwszy ogień pójdzie u mnie tropikalna owsianka. Z zup najbardziej kusi mnie ta z wołowiną i warzywami. Z dań głównych na pewno przygotuję bakłażan nadziewany soczewicą, a na deser spróbuję browni z ciecierzycy.

„Kuchnia na odporność” autorstwa Toby Amidor. Mnie już sama okładka skusiła pysznymi i kolorowymi smakołykami. Oczywiście tytuł ma dla mnie duże znaczenie, ponieważ kiepskie ogólne samopoczucie oraz częste infekcje, sprawiają, że łapę się różnych sposobów by poprawić swoją odporność.
To nie jest zwykła książka z przepisami, chociaż tych oczywiście tu nie brakuje.
Autor...

więcej Pokaż mimo to

avatar
233
229

Na półkach:

Jesień na dobre rozgościła się za naszymi oknami. Wraz z porannymi spadkami temperatury nadchodzi także czas pierwszych jesiennych przeziębień.
Jak wspierać odporność za pomocą smacznego menu podpowiada Toby Amidor w swej książce "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów".
Smaczne, proste w przygotowaniu potrawy pomogą utrzymać nasz organizm w dobrej formie, wzmacniając i mobilizując układ odpornościowy do wytężonej pracy, aby skutecznie chronił przed nas przed infekcjami.
Na wstępie autorka porusza kwestię zdrowych nawyków, między innymi takich jak odpowiednie nawodnienie organizmu regularne ćwiczenia, prawidłowa ilość snu. Mają one pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy.
Następnie poleca 25 produktów wzmacniających odporność. Wśród nich znaleźć możemy czosnek, jajka, soczewicę, winogrona, imbir, wołowinę czy też łososia. Autorka podpowiada, jak ułożyć jadłospis, by spożywać jak najwięcej produktów poprawiających pracę układu immunologicznego oraz jak ograniczyć stres towarzyszący przygotowywaniu posiłków.
Wśród 101 przepisów znajdziemy pyszne propozycje śniadań, napojów, smoothe, przekąsek, zup, kanapek, sałatek, mięsnych oraz bezmięsnych dań głównych, dodatków i deserów.
Przepisy nie są skomplikowane. Każdy zawiera odpowiednie gramatury produktów niezbędnych do przygotowania dania. Nie brakuje czytelnej informacji o ilości porcji. Książka jest przejrzysta, a nasycone kolorem fotografie prezentujące potrawy zachęcają do ich przyrządzenia.
Ciasteczka z orzechami i ziarnami, francuskie tosty z owocami, popcorn z kalafiora, faszerowana papryka, a może pyszne brownie? Na co macie ochotę?

Jesień na dobre rozgościła się za naszymi oknami. Wraz z porannymi spadkami temperatury nadchodzi także czas pierwszych jesiennych przeziębień.
Jak wspierać odporność za pomocą smacznego menu podpowiada Toby Amidor w swej książce "Kuchnia na odporność. 101 prostych przepisów".
Smaczne, proste w przygotowaniu potrawy pomogą utrzymać nasz organizm w dobrej formie,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
189
188

Na półkach:

Coś dla miłośników gotowania, ale też dla tych, którzy przywiązują wagę do dbałości o odporność organizmu.

"Kuchnia na odporność" jest idealną pozycją na jesienny okres, kiedy to jesteśmy bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje.
Książka zawiera 101 prostych przepisów na dania z ogólnodostępnych składników.

Na początku poznacie grupę produktów spożywczych, które wspierają odporność. Są w niej zarówno m.in. owoce, warzywa, mięso, nabiał, zboże jak i przyprawy. Przy każdym produkcie opisano jego działanie i właściwości.

Przepisy zostały uporządkowane w sposób ułatwiający korzystanie z książki: śniadania, obiady, smoothie i napoje, przekąski i lekkie posiłki, zupy i kanapki, sałatki, dania główne, dodatki, desery. Znajdziecie tutaj dania zarówno wytrawne, jak i na słodko. Przy większości przepisów zamieszczono duże, apetycznie wyglądające zdjęcie prezentujące danie - to mi się bardzo podoba, bo lubię wiedzieć jak ma wyglądać przygotowywane danie, ale też dlatego że, jak wielu z nas - jem oczami. A pięknie wyglądające danie wzmaga apetyt.

Coś dla miłośników gotowania, ale też dla tych, którzy przywiązują wagę do dbałości o odporność organizmu.

"Kuchnia na odporność" jest idealną pozycją na jesienny okres, kiedy to jesteśmy bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju infekcje.
Książka zawiera 101 prostych przepisów na dania z ogólnodostępnych składników.

Na początku poznacie grupę produktów spożywczych, które...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    14
  • Chcę przeczytać
    4
  • Posiadam
    1
  • Mam w papierku
    1
  • Kulinarne przygody...🍕🍉🍟🍤🥝🍖🍩🍰😋
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kuchnia na odporność


Podobne książki

Przeczytaj także