Warszawa da się zjeść
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Skarpa Warszawska
- Data wydania:
- 2021-10-27
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-10-27
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788366939707
Od pyz sprzedawanych w słoikach na kultowym Bazarze Różyckiego po słodką „Zygmuntówkę”. Od anchois sprowadzonego przez królową Marię Gonzagę de Nevers po zupę pho, która przyjechała do nas wraz z Wietnamczykami. Od powstańczej „plujki” po krem z białych warzyw a la Magda Gessler.
Przez 900 lat od założenia miasta stołeczna kuchnia ulegała różnym wpływom. Dzisiaj znajdziemy w niej i wspomnienia po żydowskiej dzielnicy, i kilka dań, które przywędrowały tu wprost z Paryża wraz z królewskimi kucharzami, i nawet spuściznę po czasach rosyjskiego zaboru. Wszystko to tworzy zaskakująco eklektyczny, ale i wyjątkowo smakowity misz masz.
Ta książka to podsumowanie tego, za co kochają stolicę nasze podniebienia.
52 przepisy na dania związane z tym miastem i 52 historie, które sprawią, że waszym marzeniem stanie się jedno: wsiąść do pociągu byle jakiego i zasiąść przy stole w warszawskiej restauracji. Albo też… stworzyć „małą Warszawę” u siebie w kuchni.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 30
- 17
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Kupujesz książkę kucharską i jarasz się nią jak palacze Holandią, czy to już starość?
W kuchni bliżej mi Dextera niż Amaro, ale czasami sięgam też bo czysto tradycyjne przepisy. W tej książce znajdziemy przepisy na: Zakąski, zupy, dania główne, desery, przepisy na dania z restauracji z czasów PRL a nawet i starszych, a ostatni rozdział książki jest poświęcony kuchni żydowskiej. Wszystko to okraszone pięknymi zdjęciami potraw. Autor opisuje historię danego dania, jak i kiedy je podawano itp. Super książka, polecam wszystkim fanom kulinariów jak i Warszawy, niech smaki Warszawy będą z Wami!✌️
Zapraszam na mój Instagram Bookstagram - @lukasz_czyta
Kupujesz książkę kucharską i jarasz się nią jak palacze Holandią, czy to już starość?
więcej Pokaż mimo toW kuchni bliżej mi Dextera niż Amaro, ale czasami sięgam też bo czysto tradycyjne przepisy. W tej książce znajdziemy przepisy na: Zakąski, zupy, dania główne, desery, przepisy na dania z restauracji z czasów PRL a nawet i starszych, a ostatni rozdział książki jest poświęcony kuchni...
To była tylko kwestia czasu żeby powstała ta książka. Paweł Płaczek z pasją i miłością podchodzi do każdej przygotowywanej potrawy, widać to zdjęciach i przepisach umieszczanych na blogu Take my Cake. Warszawa da się zjeść to nie tylko książka kulinarna, dostajemy w niej bardzo ciekawe, krótkie felietony przybliżające każdą potrawę. Mocno kibicuję aby powstało więcej książek kulinarnych Pawła, temat rzeka i aż się prosi żeby go wykorzystać. Bardzo polecam. Jestem totalnym nieukiem jeżeli chodzi o wypieki a dałam radę i według przepisu z książki upiekłam wuzetkę. Wszystkim smakowała :)
To była tylko kwestia czasu żeby powstała ta książka. Paweł Płaczek z pasją i miłością podchodzi do każdej przygotowywanej potrawy, widać to zdjęciach i przepisach umieszczanych na blogu Take my Cake. Warszawa da się zjeść to nie tylko książka kulinarna, dostajemy w niej bardzo ciekawe, krótkie felietony przybliżające każdą potrawę. Mocno kibicuję aby powstało więcej...
więcej Pokaż mimo toSerdecznie polecam przepyszną podróż po Warszawie. Jest smacznie i w zależności od dania prosto lub bardziej skomplikowanie. To nie tylko przepisy, ale też i ciekawostki z przeszłości.
Znakomita pozycja nie tylko dla smakoszy kuczni polskiej.
Serdecznie polecam przepyszną podróż po Warszawie. Jest smacznie i w zależności od dania prosto lub bardziej skomplikowanie. To nie tylko przepisy, ale też i ciekawostki z przeszłości.
Pokaż mimo toZnakomita pozycja nie tylko dla smakoszy kuczni polskiej.
Paweł Płaczek bloger, założyciel i prowadzący od 8 lat bloga tacemycake.eu rok czasu zbierał, testował, gotował, słuchał aby zebrać w jednym miejscu tyle emocji i przepisów. Książka to 52 emocjonalne historię z przepisami w tle.
Przez 900 lat bowiem kuchnia stolicy ulegała metamorfozom, naleciałościom, wpływom i autor pieknie o tym opowiedział.
Bo przecież zupa pho też jest do zjedzenia w Warszawie i wraz z Wietnamczykami serwuje nam dania tego regionu świata. Jadąc do Warszawy czy będąc jej mieszkańcem wiemy gdzie lubimy zjeść, za co lubimy daną knajpę, restaurację czy budę z jedzeniem i wracamy, i zajadamy, tworząc historię miejsc do zjedzenia.
Polecam
Paweł Płaczek bloger, założyciel i prowadzący od 8 lat bloga tacemycake.eu rok czasu zbierał, testował, gotował, słuchał aby zebrać w jednym miejscu tyle emocji i przepisów. Książka to 52 emocjonalne historię z przepisami w tle.
więcej Pokaż mimo toPrzez 900 lat bowiem kuchnia stolicy ulegała metamorfozom, naleciałościom, wpływom i autor pieknie o tym opowiedział.
Bo przecież zupa pho też jest...
Gotujący gotować się do gotowania!
Niegotujący do czytania!
Jedni i drudzy do wzdychania i ślinienia!
Zapraszam na www.czytaska.pl na recenzję książki kucharskiej!
Nieprawda! Na recenzję książki o historii kultury kulinarnej Warszawy, okraszonej przepisami i zdjęciami!
Książki ciekawej i pięknej!
I smakowitej!
Gotujący gotować się do gotowania!
Pokaż mimo toNiegotujący do czytania!
Jedni i drudzy do wzdychania i ślinienia!
Zapraszam na www.czytaska.pl na recenzję książki kucharskiej!
Nieprawda! Na recenzję książki o historii kultury kulinarnej Warszawy, okraszonej przepisami i zdjęciami!
Książki ciekawej i pięknej!
I smakowitej!
Świetne przepisy, piękne zdjęcia i kawał historii Warszawy spisany w 52 felietonach kulinarnych. Dobra robota!
Świetne przepisy, piękne zdjęcia i kawał historii Warszawy spisany w 52 felietonach kulinarnych. Dobra robota!
Pokaż mimo to