Kill Grill: Restauracja od kuchni
- Kategoria:
- reportaż
- Cykl:
- Kill Grill (tom 1)
- Tytuł oryginału:
- Kitchen Confidential. Adventures in the Culinary Underbelly
- Wydawnictwo:
- W.A.B.
- Data wydania:
- 2009-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2009-01-01
- Liczba stron:
- 424
- Czas czytania
- 7 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788374144735
- Tłumacz:
- Jacek Konieczny
- Tagi:
- Anthony Bourdain Kill Grill
Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca.
Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią („zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 527
- 396
- 154
- 18
- 16
- 13
- 4
- 4
- 4
- 3
Opinia
Kłamałabym gdybym napisała, że mam doświadczenie w gastronomii. W sumie 2 lata klepania to żadne doświadczenie. Natomiast jakieś tam pojęcie mam i wiem z czym to się mniej- więcej je. I po tym zdaniu autor (przynajmniej tak wnioskuję) kazałby mi "spierdalać z jego kuchni dalej niż mnie moje koślawe nogi poniosą".
O co więc chodzi w tej książce? No chodzi o to, że jest w sumie trochę niewiarygodna. Bo jakoś nie mogę sobie wyobrazić, żeby ktoś miał aż tak zmienną filozofię życiową, żeby w jednym akapicie opiewać zbawienne działanie kokainy, równocześnie dając do zrozumienia, że narkotyki to zło. No shit, Sherlock.
Co do samego meritum. Nie znajdziecie tu wiele "kuchennych przekrętów", które tak szeroko zapowiada okładka. Jest to raczej luźna biografia, a właściwie opis "drogi do sukcesu", jeżeli można to tak nazwać. Ale ja rozumiem, hasło "w tej książce odpowiem twierdząco na wasze domysły, że 'mocno wysmażony' to jakiekolwiek gówno, które akurat mi zalega w chłodziarce" się sprzeda. No i się sprzedało. Gratuluję.
Styl pisania- ok, chociaż jak dla mnie troszkę za mało w tym wszystkim kulminacji. Jak już prawie, prawie jest wciągająca, to nagle BEM i opis nieba. Ech.
Da się czytać, ale dla gastrofilów będzie raczej luźną opowiastką o ich pracy niż książką, do której będą mogli się uśmiechnąć i pomyśleć "cholera, no tak właśnie robimy, ale z nas podłe skurwysyny".
Kłamałabym gdybym napisała, że mam doświadczenie w gastronomii. W sumie 2 lata klepania to żadne doświadczenie. Natomiast jakieś tam pojęcie mam i wiem z czym to się mniej- więcej je. I po tym zdaniu autor (przynajmniej tak wnioskuję) kazałby mi "spierdalać z jego kuchni dalej niż mnie moje koślawe nogi poniosą".
więcej Pokaż mimo toO co więc chodzi w tej książce? No chodzi o to, że jest w...