Podano do stołu. Dlaczego prawie wszystko, co nam dotąd mówiono o jedzeniu, nie jest prawdą
- Kategoria:
- popularnonaukowa
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2023-03-08
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-03-08
- Data 1. wydania:
- 2020-08-27
- Liczba stron:
- 336
- Czas czytania
- 5 godz. 36 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788367510745
- Tłumacz:
- Danuta Śmierzchalska
Czy śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem dnia?
Czy liczenie kalorii ma sens?
Czy istnieją dowody na to, że kawa jest dla nas szkodliwa?
Dzięki swoim pionierskim badaniom profesor Tim Spector obala te i wiele innych mitów na temat jedzenia. W książce Podano do stołu analizuje skandaliczny brak wiarygodnych badań stojących za wieloma planami dietetycznymi, oficjalnymi zaleceniami i cudownymi kuracjami, i zachęca nas do ponownego przemyślenia naszej relacji z jedzeniem – nie tylko dla naszego zdrowia jako jednostek, ale dla przyszłości planety.
NR 1 NA LIŚCIE BESTSELLERÓW „SUNDAY TIMESA”, bestseller Amazona
„Fascynujące i krytyczne spojrzenie na popularne mity o jedzeniu”.
Michael Mosley, autor książki Jelita wiedzą lepiej
„Ta książka powinna być dostępna na receptę”.
Felicity Cloake, autorka książek, dziennikarka specjalizująca się w kulinariach
„Rewolucja żywieniowa już trwa, a Tim Spector stał się jednym z jej pionierów. To, co pisze, jest pouczające i niezwykle aktualne”.
Yotam Ottolenghi, pisarz, restaurator i pisarz kulinarny
„Ta książka pomoże ci zdecydować, co dodać do listy następnych zakupów w sklepie spożywczym… To jedna z najbardziej klarownych i przystępnych książek o odżywianiu, jakie czytałam. Odświeżająco bezstronna, głęboko pouczająca i wolna od modnych zasad dietetycznych”.
Bee Wilson, „Guardian”
„Dementuje dekady fałszywych informacji. Podano do stołu to fascynująca lektura”.
Tony Turnbull, „The Times”
„Podano do stołu to przebój literatury na temat żywienia”.
Niall Toner, „Sunday Times”
„Obok tej książki nie można przejść obojętnie. Jest punktem wyjścia do dyskusji na temat żywienia w Polsce”.
dr inż. Agnieszka Leciejewska, specjalista dietetyk
Tim Spector – profesor epidemiologii genetycznej w King’s College w Londynie i honorowy konsultant w szpitalach Guy’s i St Thomas’. Wielokrotnie nagradzany ekspert w dziedzinie medycyny personalizowanej i mikrobiomu jelitowego oraz autor książek, w tym bestsellerowych Podano do stołu, Food for Life i The Diet Myth. Regularnie występuje w telewizji, radiu i podcastach na całym świecie i stał się jednym ze stu najczęściej cytowanych naukowców. Jest współzałożycielem firmy ZOE zajmującej się spersonalizowanym żywieniem i kieruje największym na świecie obywatelskim projektem naukowym dotyczącym zdrowia – badaniem ZOE Health. W 2020 roku został nagrodzony Orderem Imperium Brytyjskiego za swoją pracę przy zwalczaniu epidemii COVID-19.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 100
- 38
- 5
- 5
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Podano do stołu. Dlaczego prawie wszystko, co nam dotąd mówiono o jedzeniu, nie jest prawdą
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Właściwie jest w niej to samo co w innych książkach o jedzeniu i diecie; warto to sobie przypominać i systematyzować, więc mnie taka powtarzalność nie przeszkadza..
Dużo i ciekawie jest o rybach i o tym dlaczego jednak ich nie jeśc, chociaż przecież potencjalnie są zdrowe. Warto przeczytać i przemyśleć jedzenie ryb. Mnie się zdecydowanie odechciało jedzenia łososi.
Nie wiedziałam że kupujemy łososie z wszami, i te wszy zjadamy. Dopiero po przeczytaniu tej książki zaczęłam więcej czytać o koszmarnych warunkach w jakich żyją łososie - i w ogóle o hodowli przemysłowej ryb.
Właściwie jest w niej to samo co w innych książkach o jedzeniu i diecie; warto to sobie przypominać i systematyzować, więc mnie taka powtarzalność nie przeszkadza..
więcej Pokaż mimo toDużo i ciekawie jest o rybach i o tym dlaczego jednak ich nie jeśc, chociaż przecież potencjalnie są zdrowe. Warto przeczytać i przemyśleć jedzenie ryb. Mnie się zdecydowanie odechciało jedzenia łososi.
Nie...
Bardzo, ale to bardzo sceptycznie podeszłam do tej książki. Mam alergię na wszelkie opisy i recenzje książek, gdzie występują słowa takie jak objawienie, odkrywanie prawdy, obalanie mitów. Z założenia śmierdzi mi to altmedem, teoriami spiskowymi i tanią propagandą. W tym przypadku jednak nie żałuję sięgnięcia po tę książkę.
Nie jestem dietetykiem ani biologiem, więc ciężko mi stwierdzić, czy to co zostało napisane jest prawdą, czy też stanowi jakąś manipulację. Opierając się na bibliografii, która była dość różnorodna, choć mogłaby być bogatsza - co jakiś czas zdarzały się informacje bez odwołania do źródła. Powtarza się też dość często kilka tych samych wydawnictw, co też może być takim małym znakiem zapytania i ostrzeżeniem przed stronniczością.
Obalania mitów i jakiś rewolucyjnych opinii to w tej książce nie znalazłam. W skrócie można powiedzieć, że mamy przesrane i nic nie wiemy o żywności, a mądrości naszych babć co do diety zaczynają mieć podstawy naukowe. Naprawdę, żadna z przedstawionych informacji nie była jakaś super odkrywcza, o wszystkich teoriach słyszałam.
Poziom argumentacji czasami był słaby. Oczekiwałam trochę lepszej merytoryczności, większej ilości twardych danych, a dostałam typową anglosaską literaturę popularnonaukową. Dla mnie za mało naukowa, za bardzo popularna, ale czytało się ją dobrze. Nie nudziłam się podczas lektury, a wręcz była wciągająca. Autor ładnie prowadził narrację i opowieść.
Bardzo, ale to bardzo sceptycznie podeszłam do tej książki. Mam alergię na wszelkie opisy i recenzje książek, gdzie występują słowa takie jak objawienie, odkrywanie prawdy, obalanie mitów. Z założenia śmierdzi mi to altmedem, teoriami spiskowymi i tanią propagandą. W tym przypadku jednak nie żałuję sięgnięcia po tę książkę.
więcej Pokaż mimo toNie jestem dietetykiem ani biologiem, więc ciężko...
Czy śniadanie jest naprawdę najważniejszym posiłkiem dnia? Czy warto zażywać suplementy diety? Czy witamina D w płatkach dla dzieci ma większe znaczenie, niż ukryty w nich cukier w dużej ilości? Czy wegetarianizm jest zdrową dietą? Na co powinniśmy zwracać uwagę w codziennym odżywianiu? Czego się wystrzegać?
Bardzo ciekawa książka. Okazuje się, że praktycznie wszystko, w co wierzymy, jest tak naprawdę półprawdą, albo zupełnym mitem. Autor przedstawił wszystko na podstawie różnych badań, a także własnych doświadczeń. Chociażby informacja dla kawoszy, że kawa NIE JEST szkodliwa dla zdrowia, a wręcz odwrotnie!
(cd recenzji na fb)
https://www.facebook.com/photo/?fbid=727208272535294&set=a.530574228865367
Czy śniadanie jest naprawdę najważniejszym posiłkiem dnia? Czy warto zażywać suplementy diety? Czy witamina D w płatkach dla dzieci ma większe znaczenie, niż ukryty w nich cukier w dużej ilości? Czy wegetarianizm jest zdrową dietą? Na co powinniśmy zwracać uwagę w codziennym odżywianiu? Czego się wystrzegać?
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka. Okazuje się, że praktycznie wszystko, w...
Tim Spector w swojej książce stara się walczyć z popularnymi mitami nt. żywienia, które mówią m.in. że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, że sól, alkohol i kofeina szkodzą, a suplementacja witaminy D i kwasów Omega-3 jest niezbędna każdemu z nas. Autor słusznie wytyka, że badania żywności finansowane są przez ogromne koncerny żywnościowe, a same eksperymenty ograniczają się do szczurów lub bardzo niewielkiej grupy ludzi. Zgadzam się z ogólnym wnioskiem twórcy tej książki, że każdy z nas ma inne preferencje żywieniowe i różnie reaguje na poszczególne składniki pokarmu, a kluczem do zdrowej diety jest po prostu nieprzetworzona żywność i produkty bogate w błonnik, jednak w wielu rozdziałach autor zaszedł moim zdaniem za daleko i np. neguje wpływ sportu na odchudzanie, rozbudowane etykiety z informacją o jedzeniu uważa za bezużyteczne (bo wg niego mało kto to czyta (a to, moim zdaniem, problem ludzi, a nie etykiety),jak również poleca jogurty z probiotykami, mimo że już wiele lat temu udowodniono, że bakterie w probiotykach nie dotrwają drogi do naszych jelit. Nie podoba mi się też lobbowanie autora za wysokimi podatkami dla niezdrowej żywności i napojów cukrowych.
Tim Spector w swojej książce stara się walczyć z popularnymi mitami nt. żywienia, które mówią m.in. że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, że sól, alkohol i kofeina szkodzą, a suplementacja witaminy D i kwasów Omega-3 jest niezbędna każdemu z nas. Autor słusznie wytyka, że badania żywności finansowane są przez ogromne koncerny żywnościowe, a same eksperymenty...
więcej Pokaż mimo toBardzo ciekawa. Polecam
Bardzo ciekawa. Polecam
Pokaż mimo toDlaczego prawie wszystko, co nam dotąd mówiono i jedzeniu nie jest prawda
Wiele słyszymy o jedzeniu, o dietach, różne mity jedzeniowe. Mówi się o liczeniu kalorii, śniadaniu jako najzdrowszym posiłku czy szkodliwości kawy. Ale czy to wszystko to prawda? Mając taki natłok informacji trudno się połamać co rzeczywiście jest prawda.
I właśnie dlatego powstała ta książka. Na podstawie pionierskich badań Autor obala wiele mitów na temat jedzenia. Wskazuje brak wiarygodnych badań stojących za różnymi dietami i wskazuje żebyśmy sami zastanowili się nad naszą dieta. Bo to co jemy jest bardzo ważne, zarówno dla nas jak i dla naszej planety.
Jest to bardzo ciekawa, a przede wszystkim przydatna książka. Bardzo dużo wiedzy I informacji, daje do myślenia, motywuje do zmian żywieniowych. Mnie osobiście bardzo zaskoczyła. Warto ją przeczytać Bardzo polecam.
Dlaczego prawie wszystko, co nam dotąd mówiono i jedzeniu nie jest prawda
więcej Pokaż mimo toWiele słyszymy o jedzeniu, o dietach, różne mity jedzeniowe. Mówi się o liczeniu kalorii, śniadaniu jako najzdrowszym posiłku czy szkodliwości kawy. Ale czy to wszystko to prawda? Mając taki natłok informacji trudno się połamać co rzeczywiście jest prawda.
I właśnie dlatego powstała ta książka. Na...
Trzeźwe, wieloaspektowe spojrzenie na żywienie człowieka, które jest kluczem do zdrowia. Autor rozprawia się z najpopularniejszymi mitami, a swoje przemyślenia opiera na najnowszych badaniach i metaanalizach. Niejednokrotnie wspomina, że musiał zmienić swoje własne nawyki żywieniowe, co cechuje dobrego naukowca. Najważniejsze, by mieć otwarty umysł.
Życie jest jednym wielkim eksperymentem. Żadne z nas nie jest tym słynnym "statystycznym człowiekiem", dlatego autor zachęca do większej elastyczności i eksperymentowania, by wkroczyć na tę właściwą, indywidualną ścieżkę zdrowia, a tym samym poprawić jakość życia. Książki, takie jak ta, bardzo w tym pomagają. Polecam.
Trzeźwe, wieloaspektowe spojrzenie na żywienie człowieka, które jest kluczem do zdrowia. Autor rozprawia się z najpopularniejszymi mitami, a swoje przemyślenia opiera na najnowszych badaniach i metaanalizach. Niejednokrotnie wspomina, że musiał zmienić swoje własne nawyki żywieniowe, co cechuje dobrego naukowca. Najważniejsze, by mieć otwarty umysł.
więcej Pokaż mimo toŻycie jest jednym...