rozwińzwiń

Sacred Cow: The Case for (Better) Meat: Why Well-Raised Meat Is Good for You and Good for the Planet

Okładka książki Sacred Cow: The Case for (Better) Meat: Why Well-Raised Meat Is Good for You and Good for the Planet Diana Rodgers, Robb Wolf
Okładka książki Sacred Cow: The Case for (Better) Meat: Why Well-Raised Meat Is Good for You and Good for the Planet
Diana RodgersRobb Wolf Wydawnictwo: Benbella Books zdrowie, medycyna
320 str. 5 godz. 20 min.
Kategoria:
zdrowie, medycyna
Tytuł oryginału:
Sacred Cow: The Case for (Better) Meat: Why Well-Raised Meat Is Good for You and Good for the Planet
Wydawnictwo:
Benbella Books
Data wydania:
2020-07-14
Data 1. wydania:
2020-07-14
Liczba stron:
320
Czas czytania
5 godz. 20 min.
Język:
angielski
ISBN:
1948836912
Tagi:
zdrowie medycyna badania
Średnia ocen

7,0 7,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,0 / 10
1 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
101
23

Na półkach:

Książka jest podzielona na trzy części, z których każda dotyczy mięsa. Pierwsza część, dietetyczna, zdecydowanie najlepsza, stanowi szeroki przegląd literatury pod kątem miejsca mięsa w diecie. Autorzy dokonują wnikliwej krytycznej analizy obecnych trendów żywieniowych oraz szeroko odnoszą się do wielu mitów narosłych wokół spożywania mięsa (jak rakotwórczość, wpływ na układ krwionośny itp.). Bardzo przyswajalna, praktyczna dawka wiedzy. W ogromnym skrócie autorzy - w mojej ocenie skutecznie - bronią w szczególności czerwonego mięsa jako stałego elementu ludzkiej diety.

Drugi rozdział dot. ustroju politycznego w zakresie wytwarzania jedzenia i możliwości/zasadności wykluczania mięsa z diety, mając na uwadze wnioski poczynione we wcześniejszym rozdziale. Autorzy rysują bardzo ciekawą i oryginalną perspektywę na organizację społeczeństwa w zakresie wytwarzania żywności; skupiają się na wyjaśnieniu roli zwierząt w systemie żywieniowym oraz ich wpływie na pożądaną sytuację ekologiczną. Autorzy nie reprezentują w swojej pozycji status quo. Obecne ukształtowanie gospodarki zwierzęcej uważają jako wynik niewłaściwej, krótkowzrocznej polityki żywieniowej. Szeroko charakteryzują problemy dzisiejszej gospodarki opartej na systemach monoupraw. Wizja świata przedstawiona w książce jest przekonująca i zniuansowana (w kontraście do uproszczonych narracji przeciwników jedzenia mięsa w jakiejkolwiek formie). Mam jednak problem z rozwlekłością tego rozdziału; myślę, że niewiele osób będzie zainteresowane tak dogłębną analizą problemu. Mnie, zainteresowanego w temacie, trochę zmęczyło.

Trzecia część dotyczy etyki jedzenia mięsa. Autorzy dużo czasu spędzają w obszarze intuicji etycznych przeciwników jedzenia mięsa i - w mojej ocenie - trafnie obrazują, że nie istnieje i na ten moment nie może istnieć dieta eliminująca jakiekolwiek cierpienie zwierząt; jednocześnie przekonująco uzasadniają, że proponowane przez nich rozwiązania utylitarnie (uwzględniając interes zwierząt) są etyczną propozycją. Jest ważne, że autorzy nie wychodzą z pozycji lekceważącej argumenty przeciwników, ale traktują poważnie intuicje moralne przeciwników uboju zwierząt/jedzenia mięsa/produktów odzwierzęcych. Zabrakło mi jednak poważniejszej kontrargumentacji do powszechnie prezentowanych intuicji etycznych; według mnie autorzy mogli szerzej odnieść się do przyczyn, dla których interes zwierząt w ogóle powinien być uwzględniany w szerzej pojętym interesie społecznym, co później znajduje odzwierciedlenie w przyjętym ustroju. Zabrakło mi również odniesienia się do koncepcji praw zwierząt w ogólności. Ale to jest temat zasługujący pewnie na odrębną publikację.

Książka jest podzielona na trzy części, z których każda dotyczy mięsa. Pierwsza część, dietetyczna, zdecydowanie najlepsza, stanowi szeroki przegląd literatury pod kątem miejsca mięsa w diecie. Autorzy dokonują wnikliwej krytycznej analizy obecnych trendów żywieniowych oraz szeroko odnoszą się do wielu mitów narosłych wokół spożywania mięsa (jak rakotwórczość, wpływ na...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    1

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także