Sacred Cow: The Case for (Better) Meat: Why Well-Raised Meat Is Good for You and Good for the Planet
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Tytuł oryginału:
- Sacred Cow: The Case for (Better) Meat: Why Well-Raised Meat Is Good for You and Good for the Planet
- Wydawnictwo:
- Benbella Books
- Data wydania:
- 2020-07-14
- Data 1. wydania:
- 2020-07-14
- Liczba stron:
- 320
- Czas czytania
- 5 godz. 20 min.
- Język:
- angielski
- ISBN:
- 1948836912
- Tagi:
- zdrowie medycyna badania
We're told that if we care about our health—or our planet—eliminating red meat from our diets is crucial. That beef is bad for us and cattle farming is horrible for the environment. But science says otherwise.
Beef is framed as the most environmentally destructive and least healthy of meats. We're often told that the only solution is to reduce or quit red meat entirely. But despite what anti-meat groups, vegan celebrities, and some health experts say, plant-based agriculture is far from a perfect solution. In Sacred Cow, registered dietitian Diana Rodgers and former research biochemist and New York Times bestselling author Robb Wolf explore the quandaries we face in raising and eating animals—focusing on the largest (and most maligned) of farmed animals, the cow.
Taking a critical look at the assumptions and misinformation about meat, Sacred Cow points out the flaws in our current food system and in the proposed "solutions." Inside, Rodgers and Wolf reveal contrarian but science-based findings, such as:
• Meat and animal fat are essential for our bodies.
• A sustainable food system cannot exist without animals.
• A vegan diet may destroy more life than sustainable cattle farming.
• Regenerative cattle ranching is one of our best tools at mitigating climate change.
You'll also find practical guidance on how to support sustainable farms and a 30-day challenge to help you transition to a healthful and conscientious diet. With scientific rigor, deep compassion, and wit, Rodgers and Wolf argue unequivocally that meat (done right) should have a place on the table.
It's not the cow, it's the how!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Sacred Cow: The Case for (Better) Meat: Why Well-Raised Meat Is Good for You and Good for the Planet
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Książka jest podzielona na trzy części, z których każda dotyczy mięsa. Pierwsza część, dietetyczna, zdecydowanie najlepsza, stanowi szeroki przegląd literatury pod kątem miejsca mięsa w diecie. Autorzy dokonują wnikliwej krytycznej analizy obecnych trendów żywieniowych oraz szeroko odnoszą się do wielu mitów narosłych wokół spożywania mięsa (jak rakotwórczość, wpływ na układ krwionośny itp.). Bardzo przyswajalna, praktyczna dawka wiedzy. W ogromnym skrócie autorzy - w mojej ocenie skutecznie - bronią w szczególności czerwonego mięsa jako stałego elementu ludzkiej diety.
Drugi rozdział dot. ustroju politycznego w zakresie wytwarzania jedzenia i możliwości/zasadności wykluczania mięsa z diety, mając na uwadze wnioski poczynione we wcześniejszym rozdziale. Autorzy rysują bardzo ciekawą i oryginalną perspektywę na organizację społeczeństwa w zakresie wytwarzania żywności; skupiają się na wyjaśnieniu roli zwierząt w systemie żywieniowym oraz ich wpływie na pożądaną sytuację ekologiczną. Autorzy nie reprezentują w swojej pozycji status quo. Obecne ukształtowanie gospodarki zwierzęcej uważają jako wynik niewłaściwej, krótkowzrocznej polityki żywieniowej. Szeroko charakteryzują problemy dzisiejszej gospodarki opartej na systemach monoupraw. Wizja świata przedstawiona w książce jest przekonująca i zniuansowana (w kontraście do uproszczonych narracji przeciwników jedzenia mięsa w jakiejkolwiek formie). Mam jednak problem z rozwlekłością tego rozdziału; myślę, że niewiele osób będzie zainteresowane tak dogłębną analizą problemu. Mnie, zainteresowanego w temacie, trochę zmęczyło.
Trzecia część dotyczy etyki jedzenia mięsa. Autorzy dużo czasu spędzają w obszarze intuicji etycznych przeciwników jedzenia mięsa i - w mojej ocenie - trafnie obrazują, że nie istnieje i na ten moment nie może istnieć dieta eliminująca jakiekolwiek cierpienie zwierząt; jednocześnie przekonująco uzasadniają, że proponowane przez nich rozwiązania utylitarnie (uwzględniając interes zwierząt) są etyczną propozycją. Jest ważne, że autorzy nie wychodzą z pozycji lekceważącej argumenty przeciwników, ale traktują poważnie intuicje moralne przeciwników uboju zwierząt/jedzenia mięsa/produktów odzwierzęcych. Zabrakło mi jednak poważniejszej kontrargumentacji do powszechnie prezentowanych intuicji etycznych; według mnie autorzy mogli szerzej odnieść się do przyczyn, dla których interes zwierząt w ogóle powinien być uwzględniany w szerzej pojętym interesie społecznym, co później znajduje odzwierciedlenie w przyjętym ustroju. Zabrakło mi również odniesienia się do koncepcji praw zwierząt w ogólności. Ale to jest temat zasługujący pewnie na odrębną publikację.
Książka jest podzielona na trzy części, z których każda dotyczy mięsa. Pierwsza część, dietetyczna, zdecydowanie najlepsza, stanowi szeroki przegląd literatury pod kątem miejsca mięsa w diecie. Autorzy dokonują wnikliwej krytycznej analizy obecnych trendów żywieniowych oraz szeroko odnoszą się do wielu mitów narosłych wokół spożywania mięsa (jak rakotwórczość, wpływ na...
więcej Pokaż mimo to