rozwińzwiń

Dobrissimo! Opera od kuchni

Okładka książki Dobrissimo! Opera od kuchni Aleksandra Kurzak, Marzena Rogalska
Okładka książki Dobrissimo! Opera od kuchni
Aleksandra KurzakMarzena Rogalska Wydawnictwo: Znak biografia, autobiografia, pamiętnik
464 str. 7 godz. 44 min.
Kategoria:
biografia, autobiografia, pamiętnik
Wydawnictwo:
Znak
Data wydania:
2022-11-16
Data 1. wyd. pol.:
2022-11-16
Liczba stron:
464
Czas czytania
7 godz. 44 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324065677
Tagi:
literatura polska rozmowa muzyka gotowanie
Średnia ocen

8,1 8,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,1 / 10
39 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
164
145

Na półkach: ,

Recenzja dla Wydawnictwa ZNAK „Dobrissimo! Opera od kuchni”

Marzeny Rogalskiej i Aleksandry Kurzak

W tej przepięknie wydanej książce mamy podaną na tacy operę od kuchni i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Nie dość, że całość jest prowadzona w formie dialogu pomiędzy kochaną przez Polki Marzenę Rogalską, a najsłynniejszą polską śpiewaczką operową Aleksandrą Kurzak, to obie Panie robią to w sposób tak przystępny, elokwentny i nietuzinkowy, że nawet nie lubiący opery sceptycy powoli zaczną się do niej przekonywać.

Poznajemy nie tylko tajniki życia operowego artystki, ale od podszewki wnikamy w jej życie prywatne, wzloty i upadki, a ani jednych ani drugich nie brakowało w życiu śpiewaczki.

Ta książka to taki must have każdej biblioteczki domowej i to nie tylko koneserów opery. Trafi ona w bardzo zróżnicowane grona szanownych Czytelników, a poniżej wymienię jej zdecydowane atuty:

- przepiękne wydanie, na papierze kredowym, z mnóstwem wspaniałych, barwnych fotografii wysokiej jakości.

- lekka i niezwykle przyjazna dla Czytelnika forma prowadzenia dialogu, z jakiej Pani Marzena jest znana szerokiej rzeszy jej fanów

- zgromadzenie w jednym miejscu najznamienitszych oper i przeanalizowanie najważniejszych aspektów każdej z nich w sposób niezwykle interesujący, z pewnością nietuzinkowy i bardzo informacyjny

- rewelacyjne przepisy na popularne dania kuchni włoskiej, dodatkowo okraszone zdjęciami tak „apetycznymi”, że ślinka sama cieknie

Razem z autorkami tych rozmów wędrujemy przez kraje, opery świata, smaki i kultury. Podczas tej podróży towarzyszyć nam będą różne doznania: słuchowe, wzrokowe, węchowe, smakowe i dotykowe.

Przewracając kartkę za kartką rozumieć będziemy coraz bardziej znaczenie słowa: pasja. Nasze życie, nasza codzienność to nasza pasja i poczujemy to każdą komórką naszego ciała.

Tym zaraża ta książka: pięknem otaczającego nas świata, pięknem doznań i odczuć.

Zaprośmy takie doznania do naszego życia. O ileż będzie ciekawsze, piękniejsze i bardziej spełnione, a tym samym szczęśliwsze.

Tak, książka poruszy niejedno serce i niejedną duszę i sprawi, że poczujemy smak włoskiej kuchni, usłyszymy dźwięki Traviaty i otworzymy nasze serca na doznania, które są ukryte w rozmowach pomiędzy Marzeną Rogalską i Aleksandrą Kurzak.

Dziękuję Wydawnictwu ZNAK za tę niezwykła przygodę.

Marzeny Rogalskiej i Aleksandry Kurzak

Recenzja dla Wydawnictwa ZNAK „Dobrissimo! Opera od kuchni”

Marzeny Rogalskiej i Aleksandry Kurzak

W tej przepięknie wydanej książce mamy podaną na tacy operę od kuchni i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Nie dość, że całość jest prowadzona w formie dialogu pomiędzy kochaną przez Polki Marzenę Rogalską, a najsłynniejszą polską śpiewaczką operową Aleksandrą Kurzak, to...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1508
1204

Na półkach: , ,

O Aleksandrze Kurzak jak do tej pory nie było dane mi słyszeć, jednak Marzenę Rogalską kojarzę całkiem dobrze. Tak samo, jak jej książki. I właśnie ta znajomość pióra dziennikarki, skłoniła mnie do tego, by skusić się i na ten tytuł. Co z tego wynikło?

Na pewno kilka ciekawych wieczorów, bo co tu dużo pisać – nie da się tej książki przeczytać naraz. Jest to po prostu niewykonalne. Niemniej nim zgłębimy treść, muszę wspomnieć o tym, co mi się w tej książce nie podobało. A mianowicie okładka i w ogóle wszystko to, co związane z wizualną stroną tej książki. Gdyby nie nazwisko Marzeny Rogalskiej nawet nie spojrzałabym na ten tytuł. Ale okładka to nie wszystko. Wcale nie lepiej jest w środku. Puste strony między rozdziałami, średnio estetycznie wrzucone zdjęcia, czy to dań, czy Aleksandry Kurzak… Nie tego spodziewałam się po Wydawnictwie Znak i po takich nazwiskach… Więc wizualnie to niestety klapa.

Całe szczęście, że treść okazała się zgoła inna. Ciekawa. Barwna. Pełna emocji. I pomimo iż jest to książka w formie wywiadu, to przyjemnie czyta się pytania Marzeny Rogalskiej i odpowiedzi Aleksandry Kurzak, które w ciekawy sposób odkrywają przed czytelnikami sekrety opery. Wielu oper. Bo aż dwudziestu!

Przyznam, że jeszcze ani razu w operze nie byłam i do tej pory marzyłam o tym, by w końcu się tam udać, a po lekturze tej książki mój apetyt na operę wrósł i gdy tylko nadarzy się ku temu okazja, z ogromną chęcią udam się w to niesamowite miejsce.

Jak wspomniałam, Marzena Rogalska zadaje pytania, Aleksandra Kurzak udziela na nie odpowiedzi. Poznajemy więc nie tylko historie z desek opery, ale i życia prywatnego śpiewaczki oraz możemy przekonać się o sile przyjaźni, jaka związała się między obiema paniami. I tak krok po kroku zostajemy oprowadzenie przez przeróżne historie i tajemnice poszczególny oper z perspektywy Aleksandry Kurzak. Są to historie zabawne, przy których nie raz i nie dwa uśmiech pojawia się na twarzy, ale, jak to w życiu, bywają mniej wesołe opowieści.

Ponadto nim zgłębimy dany wywiad dotyczący konkretnej opery, możemy zapoznać się z historią jej powstania. A zwieńczeniem każdej „przygody” jest przepis na danie, które według Aleksandry Kurzak pasuje do niej. A przepisy owe są proste i łatwe w przyrządzeniu, na co sama autorka zwraca uwagę, gdyż ceni sobie prostotę i spędzanie jak najmniejszej ilości czasu w kuchni.

Jeśli więc jesteście ciekawi opery, tego, jak wygląda ona zakulisowo i chcielibyście choć trochę poznać Aleksandrę Kurzak „od kuchni”, to Dorissimo! będzie idealnym wyborem. 🙂

O Aleksandrze Kurzak jak do tej pory nie było dane mi słyszeć, jednak Marzenę Rogalską kojarzę całkiem dobrze. Tak samo, jak jej książki. I właśnie ta znajomość pióra dziennikarki, skłoniła mnie do tego, by skusić się i na ten tytuł. Co z tego wynikło?

Na pewno kilka ciekawych wieczorów, bo co tu dużo pisać – nie da się tej książki przeczytać naraz. Jest to po prostu...

więcej Pokaż mimo to

avatar
467
132

Na półkach: , , , , , ,

“Dobrissimo. Opera od kuchni” Aleksandry Kurzak i Marzeny Rogalskiej to artystyczna biografia wybitnej polskiej sopranistki; szczera rozmowa o życiu, miłości, rodzinie, pasji do muzyki i jedzenia. Wszystko to tworzy idealnie splatającą się całość, którą można w absolutnym zapomnieniu rozkoszować się kartka po kartce ze smakiem.

Aleksandra Kurzak jest światowej sławy śpiewaczką operową, występującą na najznakomitszych scenach świata. W swej karierze wcielała się w największe heroiny, budząc podziw publiczności i zyskując uznanie krytyków. W rozmowie z dziennikarką, Marzeną Rogalską, opowiada o swojej drodze artystycznej. Każdy rozdział książki poświęca jednej ze słynnych oper. Zawsze rozpoczyna krótkim wstępem. W nim pokrótce przedstawia problematykę zawartą w libretcie albo przytacza ciekawostki związane z dziełem (z jego powstaniem, premierą, odbiorem publiczności). Dalej jest rozmowa, z której czytelnicy mogą dowiedzieć się jaką rolę dana sztuka odegrała w jej karierze i życiu - czy była jedną z tych wymarzonych, czy okazała się przepustką do kolejnych wyzwań, czy miała do niej szczególny sentyment. Każda wiąże się z jakimś miejscem, miejsce zaś ze smakiem. Dlatego w książce o tytule “Dobrissimo. Opera od kuchni” nie zabrakło kilku słów o jedzeniu i (co okazało się dla mnie zaskoczeniem) kilku prostych, sprawdzonych przepisów.

Bo i pomysł na książkę zrodził się w dość nietypowych okolicznościach! Wszystkiemu winna pandemia. Gdy świat zwolnił, a ludzie zamknęli się w czterech ścianach własnych domów, sceniczna diva zwróciła się ku sztuce szalenie wymagającej i nieznoszącej kompromisów - kulinarnej. Tak z biegiem czasu, z każdą kolejną potrawą kiełkowała myśl, której spełnieniem jest właśnie “Dobrissimo”.

Lektura okazała się niesamowitą przyjemnością. Miałam niemal wrażenie jakbym była w kawiarni na spotkaniu z bliską przyjaciółką. Ani przez moment nie robi się nudno ani rozwlekle. Aleksandra Kurzak potrafi w bardzo lekki, ale zajmujący zarazem sposób opowiadać o swojej pracy jak i samej operze. Zwykle tak właśnie jest: gdy człowiek szczerze się czymś pasjonuje, ma rozległą wiedzę w tej dziedzinie, a do tego bogate doświadczenie, to potrafi z równą pasją o tym opowiadać, a jego entuzjazm niechybnie udziela się otoczeniu. Tu nie jest inaczej.

Okazuje się, że opera nie jest tak straszna jak ją malują. Przeciwnie, nie brakuje w niej miłości, zazdrości, bólu i śmiechu, przez co potrafi być bardzo bliska prawdziwemu życiu - wszak w jednym i drugim pierwszoplanową rolę zawsze odgrywają uczucia. Pewna jestem, że nawet osoby zupełnie obojętne nie będą w stanie się ustrzec i spojrzą na nią przychylniejszym okiem, a może nawet skuszą się na coś więcej (wysłuchanie nagrania, może wyjście do opery?). Co mnie osobiście ujęło, to w jak niesamowity sposób życie prywatne Kurzak (a także jej męża, sławnego tenora, Roberto Alagna) splatało się z artystycznym i rolami odgrywanymi na scenie. Sprawdza się stare dobre powiedzenie, że najlepsze scenariusze pisze życie, nawet jeśli czasem jest to scenariusz na dramat.

Książka jest pięknie wydana, w twardej oprawie, wzbogacona wieloma zdjęciami. Jedyny minus, to waga - książka jest po prostu ciężka, co trochę dało mi się we znaki. Ale przy tak dobrym odbiorze ten jeden zarzut znaczy blisko tyle co nic. Powtórzę, “Dobrissimo” czytałam z wielką przyjemnością, delektując się strona po stronie, czego innym też życzę i, jeśli ktoś o to dba, szczerze radzę. Z pewnością jeszcze nieraz do niej wrócę.

mealibri.blogspot.com

“Dobrissimo. Opera od kuchni” Aleksandry Kurzak i Marzeny Rogalskiej to artystyczna biografia wybitnej polskiej sopranistki; szczera rozmowa o życiu, miłości, rodzinie, pasji do muzyki i jedzenia. Wszystko to tworzy idealnie splatającą się całość, którą można w absolutnym zapomnieniu rozkoszować się kartka po kartce ze smakiem.

Aleksandra Kurzak jest światowej sławy...

więcej Pokaż mimo to

avatar
871
868

Na półkach: ,

Nie każdy musi lubić operę. Nie każdy musi się nią fascynować. Ale każdy może przeczytać o operze od kuchni. Poznać kulisy powstawania opery, jej wykonania, dowiedzieć się więcej o artystach wcielających się w rolę bohaterów znanych oper. A to wszystko dzięki wspaniałej lekturze Dobrissimo! Opera od kuchni. Znana dziennikarka Marzena Rogalska prowadzi długą, pełną smaczków, ale i bardzo intymną rozmowę ze znaną divą Aleksandrą Kurzak. Obie panie znają się od lat, przyjaźnią się, a co jest najważniejsze, kochają operę. Marzena Rogalska ma bardzo dużą wiedzę na temat opery, a Aleksandra Kurzak znakomicie wciela się w bohaterów znanych oper. Dzięki tym paniom można się zainteresować bliżej operą i chcieć na żywo zobaczyć chociaż jeden z takich spektakli.
Dobrissimo! Opera od kuchni to nie jest książką kucharska, aby tytuł was w żaden sposób nie zwiódł. To długie i osobiste rozmowy o operze, życiu, miłości do śpiewania i przygotowywaniu potraw w rytmie znanych oper. Poznajemy życie osobiste divy operowej, jej wzloty i upadki, trudne i dobre chwile. Kobiety sączą czerwone wino i rozmawiają o życiu. Artystka otwiera się, poznajemy jej męża i wspaniałą córeczkę, zdradza nam przepis na udany związek, wolny od złych emocji i zazdrości. A w przerwie poznajemy przepisy na ulubione potrawy Aleksandry i jej małżonka, który doskonale potrafi ją zastąpić w kuchni. Podróżujemy po świecie i dowiemy się, skąd u Aleksandry wzięła się miłość do muzyki. Czyżby wyssała ją z mlekiem matki? Całkiem prawdopodobne, biorąc pod uwagę, czym zajmuje się jej matka.
Ta kulinarna uczta to podróż po naszych zmysłach: smaku, węchu i słuchu. One się wzajemnie uzupełniają i przenikają. Jesteśmy dopieszczeni smakiem opery w wydaniu Aleksandry Kurzak. Smaczniej i efektowniej już być nie może. A opowieści, które snuje artystka można słuchać bez końca, są delikatne i subtelne, ciekawe i inspirujące. Potrafi grać na naszych emocjach, potrafi znakomicie dotrzeć w najintymniejsze zakątki naszej wrażliwej duszy. I karmić je swoim pięknym głosem, mocnym i odważnym, pełnym miłości i radości.
Mamy przed sobą pięknie wydaną książkę, w twardej oprawie, już samo zerknięcie na okładkę sprawia, że nie można jej się oprzeć. A dotyk każdej kartki tej lektury przynosi ekscytujące odczucia, które są uzupełniane aksamitnym głosem śpiewaczki.
Polecam, wzruszająca opowieść o życiu i muzyce. O tym, co w duszy gra śpiewaczce operowej. Warto się przekonać, to nie jest takie oczywiste.
Bardzo ładna pozycja na prezent. Taką książkę to aż miło podarować! Dostojna w całej okazałości!

Nie każdy musi lubić operę. Nie każdy musi się nią fascynować. Ale każdy może przeczytać o operze od kuchni. Poznać kulisy powstawania opery, jej wykonania, dowiedzieć się więcej o artystach wcielających się w rolę bohaterów znanych oper. A to wszystko dzięki wspaniałej lekturze Dobrissimo! Opera od kuchni. Znana dziennikarka Marzena Rogalska prowadzi długą, pełną smaczków,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
468
420

Na półkach: ,

Niesamowicie ciepła, pasjonująca i... pyszna! Przyjemne rozmowy o operze, które mnie zaciekawiły, mimo że jestem osobą zupełnie niezwiązaną z tą dziedziną. Do tego niesamowite śródziemnomorskie potrawy. Wspaniała fuzja miłości, muzyki, przyjaźni i dobrego jedzenia!

Niesamowicie ciepła, pasjonująca i... pyszna! Przyjemne rozmowy o operze, które mnie zaciekawiły, mimo że jestem osobą zupełnie niezwiązaną z tą dziedziną. Do tego niesamowite śródziemnomorskie potrawy. Wspaniała fuzja miłości, muzyki, przyjaźni i dobrego jedzenia!

Pokaż mimo to

avatar
122
117

Na półkach:

Przeczytałam tę książkę z ciekawości, bo lubię operę, lubię panią Olę Kurzak i Marzenę Rogalską orz lubię włoskie jedzenie. Tutaj wszystko się przeplata, są proste przepisy, jest trochę z prywatnego życia divy no i oczywiście opera, Puccini, Verdi, Moniuszko, Bizet. Pani Aleksandra opowiada swoje zmagania z poszczególnymi rolami na różnych scenach, ale także rozprawia z pasją o samych utworach. Pyszne!

Przeczytałam tę książkę z ciekawości, bo lubię operę, lubię panią Olę Kurzak i Marzenę Rogalską orz lubię włoskie jedzenie. Tutaj wszystko się przeplata, są proste przepisy, jest trochę z prywatnego życia divy no i oczywiście opera, Puccini, Verdi, Moniuszko, Bizet. Pani Aleksandra opowiada swoje zmagania z poszczególnymi rolami na różnych scenach, ale także rozprawia z...

więcej Pokaż mimo to

avatar
263
261

Na półkach:

Lubicie operę? Byliście kiedyś na jakimś spektaklu? Ja od zawsze uważałam, że opery nie lubię, że to nie dla mnie i że kompletnie nie czuję tego klimatu- chociaż muszę uczciwie przyznać, że nie wiem skąd wzięło się u mnie tak silne przekonanie…
Co może zrodzić się z prawdziwej przyjaźni, okraszonej solidną dawką miłości do opery i hojną szczyptą miłości do dobrej kuchni? Książka, jakiej jeszcze nie widzieliście, taka, która wychodzi poza schematy i którą ciężko przyporządkować do jednego gatunku literackiego.
„Dobrissimo!” bo o tej książce mowa, to niezwykła przygoda. To nie tylko wspaniała czytelnicza uczta, wywiad, a w zasadzie przyjacielska rozmowa pomiędzy @marzena i @aleksandra o operze, o gotowaniu, o życiu, o miłości, o przyjaźni. Początkowo przysłuchujemy się jej nieśmiało, z pewnym dystansem, jakbyśmy nie chcieli przeszkadzać. Jednak wraz z kolejną przerzucaną kartką, kolejną historią i kolejną pyszną potrawą okraszoną niesamowitymi fotografiami, dosiadamy się do tego stołu i czerpiemy z niego garściami. Poznajmy nie tylko przepiękne historie związane z różnymi operami i jej bohaterami, wzbogacone licznymi analizami tychże postaci, dowiadujemy się wielu ciekawostek zza kulis, czy zabawnych historii opowiedzianych przez jeden z najpiękniejszych sopranów świata.
Aleksandra Kurzak zaprasza nas także do swojego domu, opowiada o swojej wielkiej miłości- do męża Roberto, córeczki, a także do opery i gotowania. Dzieli się z nami przepisami na najsmaczniejsze dania i opowiada zabawne historie związane z gotowaniem, podróżowaniem.
To niezwykła książka, która łączy w sobie różne gatunki- od wywiadu, po książkę kucharską, ale z pewnością nie jest to zwykła książka. Przepięknie wydana, doprawiona, niczym najsmaczniejsza potrawa, okraszona przepięknymi zdjęciami.
I muszę się Wam przyznać, że zarówno ta książka, jak również koncert Aleksandry i Roberto, na którym miałam okazję być sprawiły, że w mojej głowie brzmiały te wszystkie piękne arie, o których czytałam. W związku z tym muszę w tym miejscu przeprosić i powiedzieć, że właśnie tego listopadowego wieczora narodziła się moja nowa miłość- do opery! I czuję, że to dopiero początek mojej wielkiej przygody!

Lubicie operę? Byliście kiedyś na jakimś spektaklu? Ja od zawsze uważałam, że opery nie lubię, że to nie dla mnie i że kompletnie nie czuję tego klimatu- chociaż muszę uczciwie przyznać, że nie wiem skąd wzięło się u mnie tak silne przekonanie…
Co może zrodzić się z prawdziwej przyjaźni, okraszonej solidną dawką miłości do opery i hojną szczyptą miłości do dobrej kuchni?...

więcej Pokaż mimo to

avatar
454
413

Na półkach: ,

Otwiera czule swoje skrzydełka i zaprasza. Jest pełna gościnności. Dobrissimo.



Rzadko kiedy mamy okazję podejrzeć operę od kuchni. Wydaje się, że coś tak wzniosłego nie współgra z chaosem gotowania. A jednak. „Dobrissimo” to książka wyjątkowa, bo stworzona przez dwie niesamowite kobiety – Marzenę Rogalską i Aleksandrę Kurzak. Pobudza zmysły i rozwija wyobraźnię. Takiego spotkania z operą jeszcze nie było. A dania nią okraszone, smakują jeszcze lepiej.

Długie rozmowy przy dobrym jedzeniu
Już sam tytuł bardzo mnie zachęcił, a jako że ostatnio trudno mi się zanurzyć w fabule innej niż moje życie, śmiało sięgnęłam po „Dobrissimo”. Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak rozmawiają o początkach swojej znajomości, a potem o przyjaźni. Potrawy zdają się do tej relacji nawiązywać - są smaczne, proste, a czasami nieco bardziej skomplikowane. A do tego - kieliszek dobrego wina. Rozmowy o życiu i sztuce. O przeciwnościach losu, własnych barierach i obawach, a także o tym, jak widzą nas inni. Aleksandra Kurzak nie ucieka przed trudnymi tematami, opowiada również o swoich porażkach i niepowodzeniach. Bez krygowania się, mówi też o swoich sukcesach i osiągnięciach, które są przecież naprawdę imponujące.

"I jak ich obserwuję, to widzę, że wciąż mają w sobie coś na kształt nieustannego zachwytu pomieszanego z niedowierzaniem, że to naprawdę wydarzyło się w ich życiu, że to marzenie o uprawianiu tak pięknej sztuki mogło się spełnić i że oni odnaleźli się w tym śpiewie”.

Opera to tak naprawdę życie
Z tej książki bije taka ogromna radość życia i docenienie każdego doświadczenia, również tego negatywnego. To bycie tu i teraz. Oprócz tego bardzo ciekawie jest zajrzeć za scenę i podejrzeć operowe życie od kuchni. Aleksandra Kurzak cały czas w rozmowach podkreśla, że opera zawsze była mocno związana z jej życiem, była jej życiem. To coś tak naturalnego, że nie widać było granic. Dla mnie to podwójna przyjemność, bo kocham operę, a rozdział o „Carmen” zawsze będzie moim ulubionym. Polecam Wam tę smaczną lekturę!

„Carmen! Bo odkąd się pojawiłaś, odkąd rzuciłaś mi jedno spojrzenie, stałaś się treścią mojego życia”.

Otwiera czule swoje skrzydełka i zaprasza. Jest pełna gościnności. Dobrissimo.



Rzadko kiedy mamy okazję podejrzeć operę od kuchni. Wydaje się, że coś tak wzniosłego nie współgra z chaosem gotowania. A jednak. „Dobrissimo” to książka wyjątkowa, bo stworzona przez dwie niesamowite kobiety – Marzenę Rogalską i Aleksandrę Kurzak. Pobudza zmysły i rozwija wyobraźnię. Takiego...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1
1

Na półkach:

Książka bardzo sympatyczna, idealna na lato. Szczególnie polecam miłośnikom oper. Do tego wspólne gotowanie z przyjaciółką, rozmowy przy stole, a nawet przepisy kulinarne. Pomysł niestandardowy, dla mnie super.

Książka bardzo sympatyczna, idealna na lato. Szczególnie polecam miłośnikom oper. Do tego wspólne gotowanie z przyjaciółką, rozmowy przy stole, a nawet przepisy kulinarne. Pomysł niestandardowy, dla mnie super.

Pokaż mimo to

avatar
1965
1302

Na półkach: , ,

Długo zeszło mi się z tą książką, ale warto było. Pogaduchy przyjaciółek o operze, pasji, miłości i gotowaniu. Przyjemnie się czyta.

Długo zeszło mi się z tą książką, ale warto było. Pogaduchy przyjaciółek o operze, pasji, miłości i gotowaniu. Przyjemnie się czyta.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    45
  • Chcę przeczytać
    20
  • Posiadam
    6
  • 2022
    4
  • 2023
    2
  • Wydawnictwo Znak
    2
  • Egz. recenzyjny
    1
  • Tematyka kulinarna, książki kucharskie
    1
  • Przeczytane 2023
    1
  • #WyzwanieLC2022
    1

Cytaty

Więcej
Marzena Rogalska Dobrissimo! Opera od kuchni Zobacz więcej
Więcej

Podobne książki

Przeczytaj także