Dobrissimo! Opera od kuchni
- Kategoria:
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Wydawnictwo:
- Znak
- Data wydania:
- 2022-11-16
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-11-16
- Liczba stron:
- 464
- Czas czytania
- 7 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324065677
- Tagi:
- literatura polska rozmowa muzyka gotowanie
Pasjonująca rozmowa o miłości do muzyki, życia i gotowania.
Dobrissimo to długie rozmowy prowadzone ciepłym letnim wieczorem przy kieliszku dobrego wina.
To przyjaźń, która rodzi się niepostrzeżenie podczas zajadania się truskawkowym tortem.
To wspólne spędzanie czasu na słuchaniu muzyki, pasjonujących rozmowach o niej, na wspólnym gotowaniu i jedzeniu.
Dobrissimo to esencja tej wyjątkowej książki.
Aleksandrę Kurzak, najsłynniejszą polską śpiewaczkę operową, oraz Marzenę Rogalską, dziennikarkę uwielbianą przez Polki, połączyła miłość do opery. Porywające historie o emocjach i namiętnościach stały się inspiracją do rozmowy o tym, co im w duszy gra.
Bo opera to tak naprawdę życie. To radość bycia razem, którą Aleksandra i Marzena chcą się podzielić z każdym z nas. Przywołując operowe smaczki i rozkoszując się smakami ulubionych, jeszcze parujących potraw, przy pięknie zastawionym stole rozmawiają o rodzinie, przyjaźni, pasji i muzyce, która bywa światłem w najtrudniejszych momentach życia.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 45
- 20
- 6
- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Cóż z tego, że to nieprawdziwe, skoro takie piękne...
OPINIE i DYSKUSJE
Recenzja dla Wydawnictwa ZNAK „Dobrissimo! Opera od kuchni”
Marzeny Rogalskiej i Aleksandry Kurzak
W tej przepięknie wydanej książce mamy podaną na tacy operę od kuchni i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Nie dość, że całość jest prowadzona w formie dialogu pomiędzy kochaną przez Polki Marzenę Rogalską, a najsłynniejszą polską śpiewaczką operową Aleksandrą Kurzak, to obie Panie robią to w sposób tak przystępny, elokwentny i nietuzinkowy, że nawet nie lubiący opery sceptycy powoli zaczną się do niej przekonywać.
Poznajemy nie tylko tajniki życia operowego artystki, ale od podszewki wnikamy w jej życie prywatne, wzloty i upadki, a ani jednych ani drugich nie brakowało w życiu śpiewaczki.
Ta książka to taki must have każdej biblioteczki domowej i to nie tylko koneserów opery. Trafi ona w bardzo zróżnicowane grona szanownych Czytelników, a poniżej wymienię jej zdecydowane atuty:
- przepiękne wydanie, na papierze kredowym, z mnóstwem wspaniałych, barwnych fotografii wysokiej jakości.
- lekka i niezwykle przyjazna dla Czytelnika forma prowadzenia dialogu, z jakiej Pani Marzena jest znana szerokiej rzeszy jej fanów
- zgromadzenie w jednym miejscu najznamienitszych oper i przeanalizowanie najważniejszych aspektów każdej z nich w sposób niezwykle interesujący, z pewnością nietuzinkowy i bardzo informacyjny
- rewelacyjne przepisy na popularne dania kuchni włoskiej, dodatkowo okraszone zdjęciami tak „apetycznymi”, że ślinka sama cieknie
Razem z autorkami tych rozmów wędrujemy przez kraje, opery świata, smaki i kultury. Podczas tej podróży towarzyszyć nam będą różne doznania: słuchowe, wzrokowe, węchowe, smakowe i dotykowe.
Przewracając kartkę za kartką rozumieć będziemy coraz bardziej znaczenie słowa: pasja. Nasze życie, nasza codzienność to nasza pasja i poczujemy to każdą komórką naszego ciała.
Tym zaraża ta książka: pięknem otaczającego nas świata, pięknem doznań i odczuć.
Zaprośmy takie doznania do naszego życia. O ileż będzie ciekawsze, piękniejsze i bardziej spełnione, a tym samym szczęśliwsze.
Tak, książka poruszy niejedno serce i niejedną duszę i sprawi, że poczujemy smak włoskiej kuchni, usłyszymy dźwięki Traviaty i otworzymy nasze serca na doznania, które są ukryte w rozmowach pomiędzy Marzeną Rogalską i Aleksandrą Kurzak.
Dziękuję Wydawnictwu ZNAK za tę niezwykła przygodę.
Marzeny Rogalskiej i Aleksandry Kurzak
Recenzja dla Wydawnictwa ZNAK „Dobrissimo! Opera od kuchni”
więcej Pokaż mimo toMarzeny Rogalskiej i Aleksandry Kurzak
W tej przepięknie wydanej książce mamy podaną na tacy operę od kuchni i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. Nie dość, że całość jest prowadzona w formie dialogu pomiędzy kochaną przez Polki Marzenę Rogalską, a najsłynniejszą polską śpiewaczką operową Aleksandrą Kurzak, to...
O Aleksandrze Kurzak jak do tej pory nie było dane mi słyszeć, jednak Marzenę Rogalską kojarzę całkiem dobrze. Tak samo, jak jej książki. I właśnie ta znajomość pióra dziennikarki, skłoniła mnie do tego, by skusić się i na ten tytuł. Co z tego wynikło?
Na pewno kilka ciekawych wieczorów, bo co tu dużo pisać – nie da się tej książki przeczytać naraz. Jest to po prostu niewykonalne. Niemniej nim zgłębimy treść, muszę wspomnieć o tym, co mi się w tej książce nie podobało. A mianowicie okładka i w ogóle wszystko to, co związane z wizualną stroną tej książki. Gdyby nie nazwisko Marzeny Rogalskiej nawet nie spojrzałabym na ten tytuł. Ale okładka to nie wszystko. Wcale nie lepiej jest w środku. Puste strony między rozdziałami, średnio estetycznie wrzucone zdjęcia, czy to dań, czy Aleksandry Kurzak… Nie tego spodziewałam się po Wydawnictwie Znak i po takich nazwiskach… Więc wizualnie to niestety klapa.
Całe szczęście, że treść okazała się zgoła inna. Ciekawa. Barwna. Pełna emocji. I pomimo iż jest to książka w formie wywiadu, to przyjemnie czyta się pytania Marzeny Rogalskiej i odpowiedzi Aleksandry Kurzak, które w ciekawy sposób odkrywają przed czytelnikami sekrety opery. Wielu oper. Bo aż dwudziestu!
Przyznam, że jeszcze ani razu w operze nie byłam i do tej pory marzyłam o tym, by w końcu się tam udać, a po lekturze tej książki mój apetyt na operę wrósł i gdy tylko nadarzy się ku temu okazja, z ogromną chęcią udam się w to niesamowite miejsce.
Jak wspomniałam, Marzena Rogalska zadaje pytania, Aleksandra Kurzak udziela na nie odpowiedzi. Poznajemy więc nie tylko historie z desek opery, ale i życia prywatnego śpiewaczki oraz możemy przekonać się o sile przyjaźni, jaka związała się między obiema paniami. I tak krok po kroku zostajemy oprowadzenie przez przeróżne historie i tajemnice poszczególny oper z perspektywy Aleksandry Kurzak. Są to historie zabawne, przy których nie raz i nie dwa uśmiech pojawia się na twarzy, ale, jak to w życiu, bywają mniej wesołe opowieści.
Ponadto nim zgłębimy dany wywiad dotyczący konkretnej opery, możemy zapoznać się z historią jej powstania. A zwieńczeniem każdej „przygody” jest przepis na danie, które według Aleksandry Kurzak pasuje do niej. A przepisy owe są proste i łatwe w przyrządzeniu, na co sama autorka zwraca uwagę, gdyż ceni sobie prostotę i spędzanie jak najmniejszej ilości czasu w kuchni.
Jeśli więc jesteście ciekawi opery, tego, jak wygląda ona zakulisowo i chcielibyście choć trochę poznać Aleksandrę Kurzak „od kuchni”, to Dorissimo! będzie idealnym wyborem. 🙂
O Aleksandrze Kurzak jak do tej pory nie było dane mi słyszeć, jednak Marzenę Rogalską kojarzę całkiem dobrze. Tak samo, jak jej książki. I właśnie ta znajomość pióra dziennikarki, skłoniła mnie do tego, by skusić się i na ten tytuł. Co z tego wynikło?
więcej Pokaż mimo toNa pewno kilka ciekawych wieczorów, bo co tu dużo pisać – nie da się tej książki przeczytać naraz. Jest to po prostu...
“Dobrissimo. Opera od kuchni” Aleksandry Kurzak i Marzeny Rogalskiej to artystyczna biografia wybitnej polskiej sopranistki; szczera rozmowa o życiu, miłości, rodzinie, pasji do muzyki i jedzenia. Wszystko to tworzy idealnie splatającą się całość, którą można w absolutnym zapomnieniu rozkoszować się kartka po kartce ze smakiem.
Aleksandra Kurzak jest światowej sławy śpiewaczką operową, występującą na najznakomitszych scenach świata. W swej karierze wcielała się w największe heroiny, budząc podziw publiczności i zyskując uznanie krytyków. W rozmowie z dziennikarką, Marzeną Rogalską, opowiada o swojej drodze artystycznej. Każdy rozdział książki poświęca jednej ze słynnych oper. Zawsze rozpoczyna krótkim wstępem. W nim pokrótce przedstawia problematykę zawartą w libretcie albo przytacza ciekawostki związane z dziełem (z jego powstaniem, premierą, odbiorem publiczności). Dalej jest rozmowa, z której czytelnicy mogą dowiedzieć się jaką rolę dana sztuka odegrała w jej karierze i życiu - czy była jedną z tych wymarzonych, czy okazała się przepustką do kolejnych wyzwań, czy miała do niej szczególny sentyment. Każda wiąże się z jakimś miejscem, miejsce zaś ze smakiem. Dlatego w książce o tytule “Dobrissimo. Opera od kuchni” nie zabrakło kilku słów o jedzeniu i (co okazało się dla mnie zaskoczeniem) kilku prostych, sprawdzonych przepisów.
Bo i pomysł na książkę zrodził się w dość nietypowych okolicznościach! Wszystkiemu winna pandemia. Gdy świat zwolnił, a ludzie zamknęli się w czterech ścianach własnych domów, sceniczna diva zwróciła się ku sztuce szalenie wymagającej i nieznoszącej kompromisów - kulinarnej. Tak z biegiem czasu, z każdą kolejną potrawą kiełkowała myśl, której spełnieniem jest właśnie “Dobrissimo”.
Lektura okazała się niesamowitą przyjemnością. Miałam niemal wrażenie jakbym była w kawiarni na spotkaniu z bliską przyjaciółką. Ani przez moment nie robi się nudno ani rozwlekle. Aleksandra Kurzak potrafi w bardzo lekki, ale zajmujący zarazem sposób opowiadać o swojej pracy jak i samej operze. Zwykle tak właśnie jest: gdy człowiek szczerze się czymś pasjonuje, ma rozległą wiedzę w tej dziedzinie, a do tego bogate doświadczenie, to potrafi z równą pasją o tym opowiadać, a jego entuzjazm niechybnie udziela się otoczeniu. Tu nie jest inaczej.
Okazuje się, że opera nie jest tak straszna jak ją malują. Przeciwnie, nie brakuje w niej miłości, zazdrości, bólu i śmiechu, przez co potrafi być bardzo bliska prawdziwemu życiu - wszak w jednym i drugim pierwszoplanową rolę zawsze odgrywają uczucia. Pewna jestem, że nawet osoby zupełnie obojętne nie będą w stanie się ustrzec i spojrzą na nią przychylniejszym okiem, a może nawet skuszą się na coś więcej (wysłuchanie nagrania, może wyjście do opery?). Co mnie osobiście ujęło, to w jak niesamowity sposób życie prywatne Kurzak (a także jej męża, sławnego tenora, Roberto Alagna) splatało się z artystycznym i rolami odgrywanymi na scenie. Sprawdza się stare dobre powiedzenie, że najlepsze scenariusze pisze życie, nawet jeśli czasem jest to scenariusz na dramat.
Książka jest pięknie wydana, w twardej oprawie, wzbogacona wieloma zdjęciami. Jedyny minus, to waga - książka jest po prostu ciężka, co trochę dało mi się we znaki. Ale przy tak dobrym odbiorze ten jeden zarzut znaczy blisko tyle co nic. Powtórzę, “Dobrissimo” czytałam z wielką przyjemnością, delektując się strona po stronie, czego innym też życzę i, jeśli ktoś o to dba, szczerze radzę. Z pewnością jeszcze nieraz do niej wrócę.
mealibri.blogspot.com
“Dobrissimo. Opera od kuchni” Aleksandry Kurzak i Marzeny Rogalskiej to artystyczna biografia wybitnej polskiej sopranistki; szczera rozmowa o życiu, miłości, rodzinie, pasji do muzyki i jedzenia. Wszystko to tworzy idealnie splatającą się całość, którą można w absolutnym zapomnieniu rozkoszować się kartka po kartce ze smakiem.
więcej Pokaż mimo toAleksandra Kurzak jest światowej sławy...
Nie każdy musi lubić operę. Nie każdy musi się nią fascynować. Ale każdy może przeczytać o operze od kuchni. Poznać kulisy powstawania opery, jej wykonania, dowiedzieć się więcej o artystach wcielających się w rolę bohaterów znanych oper. A to wszystko dzięki wspaniałej lekturze Dobrissimo! Opera od kuchni. Znana dziennikarka Marzena Rogalska prowadzi długą, pełną smaczków, ale i bardzo intymną rozmowę ze znaną divą Aleksandrą Kurzak. Obie panie znają się od lat, przyjaźnią się, a co jest najważniejsze, kochają operę. Marzena Rogalska ma bardzo dużą wiedzę na temat opery, a Aleksandra Kurzak znakomicie wciela się w bohaterów znanych oper. Dzięki tym paniom można się zainteresować bliżej operą i chcieć na żywo zobaczyć chociaż jeden z takich spektakli.
Dobrissimo! Opera od kuchni to nie jest książką kucharska, aby tytuł was w żaden sposób nie zwiódł. To długie i osobiste rozmowy o operze, życiu, miłości do śpiewania i przygotowywaniu potraw w rytmie znanych oper. Poznajemy życie osobiste divy operowej, jej wzloty i upadki, trudne i dobre chwile. Kobiety sączą czerwone wino i rozmawiają o życiu. Artystka otwiera się, poznajemy jej męża i wspaniałą córeczkę, zdradza nam przepis na udany związek, wolny od złych emocji i zazdrości. A w przerwie poznajemy przepisy na ulubione potrawy Aleksandry i jej małżonka, który doskonale potrafi ją zastąpić w kuchni. Podróżujemy po świecie i dowiemy się, skąd u Aleksandry wzięła się miłość do muzyki. Czyżby wyssała ją z mlekiem matki? Całkiem prawdopodobne, biorąc pod uwagę, czym zajmuje się jej matka.
Ta kulinarna uczta to podróż po naszych zmysłach: smaku, węchu i słuchu. One się wzajemnie uzupełniają i przenikają. Jesteśmy dopieszczeni smakiem opery w wydaniu Aleksandry Kurzak. Smaczniej i efektowniej już być nie może. A opowieści, które snuje artystka można słuchać bez końca, są delikatne i subtelne, ciekawe i inspirujące. Potrafi grać na naszych emocjach, potrafi znakomicie dotrzeć w najintymniejsze zakątki naszej wrażliwej duszy. I karmić je swoim pięknym głosem, mocnym i odważnym, pełnym miłości i radości.
Mamy przed sobą pięknie wydaną książkę, w twardej oprawie, już samo zerknięcie na okładkę sprawia, że nie można jej się oprzeć. A dotyk każdej kartki tej lektury przynosi ekscytujące odczucia, które są uzupełniane aksamitnym głosem śpiewaczki.
Polecam, wzruszająca opowieść o życiu i muzyce. O tym, co w duszy gra śpiewaczce operowej. Warto się przekonać, to nie jest takie oczywiste.
Bardzo ładna pozycja na prezent. Taką książkę to aż miło podarować! Dostojna w całej okazałości!
Nie każdy musi lubić operę. Nie każdy musi się nią fascynować. Ale każdy może przeczytać o operze od kuchni. Poznać kulisy powstawania opery, jej wykonania, dowiedzieć się więcej o artystach wcielających się w rolę bohaterów znanych oper. A to wszystko dzięki wspaniałej lekturze Dobrissimo! Opera od kuchni. Znana dziennikarka Marzena Rogalska prowadzi długą, pełną smaczków,...
więcej Pokaż mimo toNiesamowicie ciepła, pasjonująca i... pyszna! Przyjemne rozmowy o operze, które mnie zaciekawiły, mimo że jestem osobą zupełnie niezwiązaną z tą dziedziną. Do tego niesamowite śródziemnomorskie potrawy. Wspaniała fuzja miłości, muzyki, przyjaźni i dobrego jedzenia!
Niesamowicie ciepła, pasjonująca i... pyszna! Przyjemne rozmowy o operze, które mnie zaciekawiły, mimo że jestem osobą zupełnie niezwiązaną z tą dziedziną. Do tego niesamowite śródziemnomorskie potrawy. Wspaniała fuzja miłości, muzyki, przyjaźni i dobrego jedzenia!
Pokaż mimo toPrzeczytałam tę książkę z ciekawości, bo lubię operę, lubię panią Olę Kurzak i Marzenę Rogalską orz lubię włoskie jedzenie. Tutaj wszystko się przeplata, są proste przepisy, jest trochę z prywatnego życia divy no i oczywiście opera, Puccini, Verdi, Moniuszko, Bizet. Pani Aleksandra opowiada swoje zmagania z poszczególnymi rolami na różnych scenach, ale także rozprawia z pasją o samych utworach. Pyszne!
Przeczytałam tę książkę z ciekawości, bo lubię operę, lubię panią Olę Kurzak i Marzenę Rogalską orz lubię włoskie jedzenie. Tutaj wszystko się przeplata, są proste przepisy, jest trochę z prywatnego życia divy no i oczywiście opera, Puccini, Verdi, Moniuszko, Bizet. Pani Aleksandra opowiada swoje zmagania z poszczególnymi rolami na różnych scenach, ale także rozprawia z...
więcej Pokaż mimo toLubicie operę? Byliście kiedyś na jakimś spektaklu? Ja od zawsze uważałam, że opery nie lubię, że to nie dla mnie i że kompletnie nie czuję tego klimatu- chociaż muszę uczciwie przyznać, że nie wiem skąd wzięło się u mnie tak silne przekonanie…
Co może zrodzić się z prawdziwej przyjaźni, okraszonej solidną dawką miłości do opery i hojną szczyptą miłości do dobrej kuchni? Książka, jakiej jeszcze nie widzieliście, taka, która wychodzi poza schematy i którą ciężko przyporządkować do jednego gatunku literackiego.
„Dobrissimo!” bo o tej książce mowa, to niezwykła przygoda. To nie tylko wspaniała czytelnicza uczta, wywiad, a w zasadzie przyjacielska rozmowa pomiędzy @marzena i @aleksandra o operze, o gotowaniu, o życiu, o miłości, o przyjaźni. Początkowo przysłuchujemy się jej nieśmiało, z pewnym dystansem, jakbyśmy nie chcieli przeszkadzać. Jednak wraz z kolejną przerzucaną kartką, kolejną historią i kolejną pyszną potrawą okraszoną niesamowitymi fotografiami, dosiadamy się do tego stołu i czerpiemy z niego garściami. Poznajmy nie tylko przepiękne historie związane z różnymi operami i jej bohaterami, wzbogacone licznymi analizami tychże postaci, dowiadujemy się wielu ciekawostek zza kulis, czy zabawnych historii opowiedzianych przez jeden z najpiękniejszych sopranów świata.
Aleksandra Kurzak zaprasza nas także do swojego domu, opowiada o swojej wielkiej miłości- do męża Roberto, córeczki, a także do opery i gotowania. Dzieli się z nami przepisami na najsmaczniejsze dania i opowiada zabawne historie związane z gotowaniem, podróżowaniem.
To niezwykła książka, która łączy w sobie różne gatunki- od wywiadu, po książkę kucharską, ale z pewnością nie jest to zwykła książka. Przepięknie wydana, doprawiona, niczym najsmaczniejsza potrawa, okraszona przepięknymi zdjęciami.
I muszę się Wam przyznać, że zarówno ta książka, jak również koncert Aleksandry i Roberto, na którym miałam okazję być sprawiły, że w mojej głowie brzmiały te wszystkie piękne arie, o których czytałam. W związku z tym muszę w tym miejscu przeprosić i powiedzieć, że właśnie tego listopadowego wieczora narodziła się moja nowa miłość- do opery! I czuję, że to dopiero początek mojej wielkiej przygody!
Lubicie operę? Byliście kiedyś na jakimś spektaklu? Ja od zawsze uważałam, że opery nie lubię, że to nie dla mnie i że kompletnie nie czuję tego klimatu- chociaż muszę uczciwie przyznać, że nie wiem skąd wzięło się u mnie tak silne przekonanie…
więcej Pokaż mimo toCo może zrodzić się z prawdziwej przyjaźni, okraszonej solidną dawką miłości do opery i hojną szczyptą miłości do dobrej kuchni?...
Otwiera czule swoje skrzydełka i zaprasza. Jest pełna gościnności. Dobrissimo.
Rzadko kiedy mamy okazję podejrzeć operę od kuchni. Wydaje się, że coś tak wzniosłego nie współgra z chaosem gotowania. A jednak. „Dobrissimo” to książka wyjątkowa, bo stworzona przez dwie niesamowite kobiety – Marzenę Rogalską i Aleksandrę Kurzak. Pobudza zmysły i rozwija wyobraźnię. Takiego spotkania z operą jeszcze nie było. A dania nią okraszone, smakują jeszcze lepiej.
Długie rozmowy przy dobrym jedzeniu
Już sam tytuł bardzo mnie zachęcił, a jako że ostatnio trudno mi się zanurzyć w fabule innej niż moje życie, śmiało sięgnęłam po „Dobrissimo”. Marzena Rogalska i Aleksandra Kurzak rozmawiają o początkach swojej znajomości, a potem o przyjaźni. Potrawy zdają się do tej relacji nawiązywać - są smaczne, proste, a czasami nieco bardziej skomplikowane. A do tego - kieliszek dobrego wina. Rozmowy o życiu i sztuce. O przeciwnościach losu, własnych barierach i obawach, a także o tym, jak widzą nas inni. Aleksandra Kurzak nie ucieka przed trudnymi tematami, opowiada również o swoich porażkach i niepowodzeniach. Bez krygowania się, mówi też o swoich sukcesach i osiągnięciach, które są przecież naprawdę imponujące.
"I jak ich obserwuję, to widzę, że wciąż mają w sobie coś na kształt nieustannego zachwytu pomieszanego z niedowierzaniem, że to naprawdę wydarzyło się w ich życiu, że to marzenie o uprawianiu tak pięknej sztuki mogło się spełnić i że oni odnaleźli się w tym śpiewie”.
Opera to tak naprawdę życie
Z tej książki bije taka ogromna radość życia i docenienie każdego doświadczenia, również tego negatywnego. To bycie tu i teraz. Oprócz tego bardzo ciekawie jest zajrzeć za scenę i podejrzeć operowe życie od kuchni. Aleksandra Kurzak cały czas w rozmowach podkreśla, że opera zawsze była mocno związana z jej życiem, była jej życiem. To coś tak naturalnego, że nie widać było granic. Dla mnie to podwójna przyjemność, bo kocham operę, a rozdział o „Carmen” zawsze będzie moim ulubionym. Polecam Wam tę smaczną lekturę!
„Carmen! Bo odkąd się pojawiłaś, odkąd rzuciłaś mi jedno spojrzenie, stałaś się treścią mojego życia”.
Otwiera czule swoje skrzydełka i zaprasza. Jest pełna gościnności. Dobrissimo.
więcej Pokaż mimo toRzadko kiedy mamy okazję podejrzeć operę od kuchni. Wydaje się, że coś tak wzniosłego nie współgra z chaosem gotowania. A jednak. „Dobrissimo” to książka wyjątkowa, bo stworzona przez dwie niesamowite kobiety – Marzenę Rogalską i Aleksandrę Kurzak. Pobudza zmysły i rozwija wyobraźnię. Takiego...
Książka bardzo sympatyczna, idealna na lato. Szczególnie polecam miłośnikom oper. Do tego wspólne gotowanie z przyjaciółką, rozmowy przy stole, a nawet przepisy kulinarne. Pomysł niestandardowy, dla mnie super.
Książka bardzo sympatyczna, idealna na lato. Szczególnie polecam miłośnikom oper. Do tego wspólne gotowanie z przyjaciółką, rozmowy przy stole, a nawet przepisy kulinarne. Pomysł niestandardowy, dla mnie super.
Pokaż mimo toDługo zeszło mi się z tą książką, ale warto było. Pogaduchy przyjaciółek o operze, pasji, miłości i gotowaniu. Przyjemnie się czyta.
Długo zeszło mi się z tą książką, ale warto było. Pogaduchy przyjaciółek o operze, pasji, miłości i gotowaniu. Przyjemnie się czyta.
Pokaż mimo to