Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć
- Kategoria:
- poradniki dla rodziców
- Wydawnictwo:
- Sensus
- Data wydania:
- 2021-05-04
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-05-04
- Liczba stron:
- 176
- Czas czytania
- 2 godz. 56 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328370371
- Tagi:
- Kulinaria Zdrowie i uroda Życie rodzinne Autyzm dieta
Praktyczny poradnik dietetyczny dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu
Czy w przypadku dziecka z autyzmem powinno się wprowadzać specjalistyczną dietę?
Dlaczego dziecko autystyczne tak często odczuwa różne dolegliwości przewodu pokarmowego?
Dlaczego źle reaguje na pewne składniki pokarmowe?
Jaki jest związek rozwoju w spektrum autyzmu ze składnikami pożywienia?
Jak przeprowadzić trening jedzenia?
Na te i inne pytania nurtujące rodziców dzieci autystycznych odpowiada dr n. med. Justyna Jessa. Jako dietetyk kliniczny od lat zgłębia zagadnienie wpływu diety na funkcjonowanie dzieci w spektrum autyzmu. Przestudiowała setki publikacji na ten temat, przeanalizowała przypadki swoich pacjentów, których rodzice wprowadzili specjalistyczną dietę, i wynikami tych obserwacji dzieli się w książce. To pozycja, która pomoże usystematyzować wiedzę i odnaleźć się w gąszczu - nierzadko sprzecznych - informacji. Dzięki temu ułatwi rodzicom decyzję o wprowadzeniu diety dla dziecka autystycznego, przede wszystkim pozwoli świadomie ją ocenić.
Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć to przewodnik dla rodziców, którzy chcą poprawić stan zdrowia i komfort swojego autystycznego dziecka. Dr Justyna Jessa opisuje zagadnienia, które zostały już zbadane i które warto brać pod uwagę. Wskazuje symptomy i objawy, które powinno się obserwować, podpowiada, jakie badania trzeba wykonać, by mieć podstawy do interwencji dietetycznej. Opiera się na własnych badaniach, ale też podaje bogatą literaturę, przywołującą badania innych specjalistów w Polsce i za granicą. Wprowadza rodziców w dziedzinę, w której muszą świadomie podejmować liczne decyzje odnośnie do swoich dzieci, i w ten sposób udziela im cennego wsparcia.
Maria Wroniszewska, specjalistka ds. włączenia społecznego osób z ASD, Fundacja SYNAPSIS
Zachęcam do przeczytania tej książki, będącej wynikiem wieloletniej pracy dr Justyny Jessy, jej badań i niezliczonych spotkań z pacjentami w spektrum autyzmu. Mam nadzieję, a raczej jestem o tym przekonana, że rozwieje ona wiele rodzicielskich rozterek i wątpliwości, ale przede wszystkim pomoże spojrzeć na problemy żywieniowe dzieci z zupełnie innej perspektywy. Szacunek do pacjenta, niezależnie od tego, w jakim wzorcu neurorozwojowym wzrasta, jest najważniejszy, i należy się dzieciom i osobom w spektrum autyzmu również w kwestii uszanowania ich wyjątkowych wymagań dotyczących odżywiania i diety.
Izabela Hnidziuk-Machnica, współzałożycielka i dyrektor zarządzająca Fundacji AleKlasa
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 17
- 8
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Wzorzec rozwoju w spektrum autyzmu jest inny, ale zdecydowanie nie gorszy. Gdy podejdziemy do wyjątkowych potrzeb dziecka, również tych żywieniowych, z dużą empatią, szacunkiem i zrozumieniem, ale też zaopatrzeni w wiedzę potwierdzoną badaniami oraz wsperani przez kompetentnych specjalistów, te trudności naprawdę wydadzą się mniejsze. (17).
OPINIE i DYSKUSJE
Spektrum autyzmu jest tematem bardzo poważnym i wartym uwagi każdego z nas. Możecie zadać sobie pytanie czemu, jeśli nas bezpośrednio nie dotyczy. Osób ze spektrum autyzmu jest wiele. Na tę chwilę są notowane w kategoriach zaburzenia, jednakże istnieją hipotezy, które mówią, że spektrum autyzmu jest po prostu innym sposobem funkcjonowania. Może warto dokładnie mu się przyjrzeć, by wiedzieć, jak rozmawiać z osobą ze spektrum i przede wszystkim przynajmniej próbować zrozumieć ich tok myślenia. Jednak dzisiaj chciałabym zwrócić uwagę na o wiele bardziej wąski aspekt tego zaburzenia związany z dietą.
"Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć" zainteresował mnie, ponieważ ze względu na przyszłą pracę zawodową potrzebuję zyskiwać, jak największą wiedzę w tym temacie. I oczywiście jest to naturalnie w kręgu moich zainteresowań. Lecz dotychczas nie miałam okazji lepiej zapoznać się z tematyka jedzenia i trudności z nim związanych w kontekście spektrum autyzmu. Poza tym wydaje mi się, że dla rodziców zmagających się z tymi właśnie kłopotami taka pozycja literacka może wiele wyjaśnić i pomóc zastosować różne techniki psychologiczne. Samo poczucie rodzica, że da się podjąć jakieś działania jest na pewno wartościowym doświadczeniem. A ta książka właśnie to daje.
Jednak na początku chciałam rzec parę słów w kontekście warsztatu literackiego. Styl, którym napisana jest książka, jest bardzo przystępny. Prosty w odbiorze. Podkreśla aspekty naukowe, ale nie przechodzi w tak zwany bełkot naukowy. Myślę, że dla każdego odpowiednio zmotywowanego czytelnika będzie to przejrzysta i klarowna treść. Przy tam całość dobrze się czyta w rozumieniu, że książka po prostu wciąga w ten sam sposób co powieść fabularna. A to też jest bardzo ciekawe odczucie i godne pochwały. Wiedza i zainteresowanie zazwyczaj idą ze sobą w parze, ale tutaj to połączenie wprost perfekcyjne.
W książce wypowiadają się różne osoby, ale łączy wszystkich to samo podejście, które również ja staram się wyznawać i liczę, że w pracy zawodowej będę w stanie z niego czynnie korzystać. A mówię tutaj o podejściu, że niektóre cechy ze spektrum są wspólne, więc można czerpać ze wzajemnego doświadczenia, jednakże należy pamiętać, że trudności związane z posiłkami mogą w autyzmie w ogóle nie wystąpić lub mieć całkowicie odmienny obraz. To jest to optymalne spojrzenie i korzystanie ze źródeł przy pamiętaniu o indywidualności. Autorka na trudności związane z dietą patrzy poprzez wielowymiarowe podejście i w swoim poradniku przedstawia najróżniejsze możliwości. Ukazują one, skąd może brać się problem, jakie w ogóle problemy mogą wystąpić i przede wszystkim przedstawia wiele technik pozwalających na walkę z tymi trudnościami.
"Autyzm i dieta" jest pozycją w pewnym sensie naukową, gdyż nie są to tylko słowa wynikające wyłącznie z obserwacji i doświadczenia pisarki, ale także informacje i techniki poparte konkretnymi badaniami. Ich wypis znajduje się w bibliografii na końcu książki, co daje poczucie, że to rzetelna wiedza. Osoby bardziej zainteresowane mogą po przedstawione pozycje naukowe same sięgnąć, by pogłębić temat lub po prostu utwierdzić się w przedstawionych informacjach.
Warto też zwrócić uwagę, że połowa książki to wyjątkowo ciekawe przepisy kulinarne. Ich różnorodność naprawdę robi wrażenie i jest równa książkom kucharskim. Nie są to tylko przepisy stricte na obiad, ale cała gama przepisów na różne posiłki i również przetworów oraz deserów. Gdy z nimi się zapoznawałam, to miałam myśl, że na spokojnie można wykorzystać je w kontekście zaburzeń ze spektrum autyzmu, ale również i dla siebie.
Podsumowując już moją wypowiedź, stanowczo polecam Wam tę książę. Jest to wartościowa pozycja, z której można wynieść wiele przydatnych informacji i skorzystać z podanych technik radzenia sobie z trudnościami w jedzeniu. Zarazem to niezwykły zbiór przepisów kucharskich, który może urozmaić codzienne posiłki.
Spektrum autyzmu jest tematem bardzo poważnym i wartym uwagi każdego z nas. Możecie zadać sobie pytanie czemu, jeśli nas bezpośrednio nie dotyczy. Osób ze spektrum autyzmu jest wiele. Na tę chwilę są notowane w kategoriach zaburzenia, jednakże istnieją hipotezy, które mówią, że spektrum autyzmu jest po prostu innym sposobem funkcjonowania. Może warto dokładnie mu się...
więcej Pokaż mimo toObecnie coraz więcej diagnoz mówi o spektrum autyzmu, a zaburzenia te nie są już nawet klasyfikowane jako choroba. Szacuje się, że w Polsce 1 na 100 dzieci jest diagnozowane w tym kierunku. W najnowszych opracowaniach mówi się nawet, że spektrum autyzmu to po prostu odmienny wzorzec neurorozwojowy. Niezależnie od nazewnictwa, te całościowe zaburzenia rozwoju związane są jednak z szeregiem trudności – w kontaktach społecznych, w zakresie płynności mowy, w kwestii abstrakcyjnego myślenia. Wśród czynników wpływających na prawdopodobieństwo wystąpienia autyzmu wyróżnia się: czynniki genetyczne i środowiskowe, co oznacza, że modyfikacja tego ostatniego może w pewnym stopniu wpływać na osoby ze spektrum autyzmu. Wśród tych czynników środowiskowych w ostatnich latach zaczęto zwracać coraz baczniejszą uwagę na dietę. Zarówno naukowcy, jak i rodzice dzieci ze spektrum autyzmu dostrzegli bowiem pewne powiązania pomiędzy spożywanymi przez te dzieci pokarmami, a określonymi zachowaniami. Wynikać z tego może, iż modyfikacja diety wpłynąć może znacząco na funkcjonowanie dziecka, wyciszać pewne zachowania będące konsekwencją tej „inności”, szczególnie te społecznie nieakceptowane, utrudniające dziecku funkcjonowanie w społeczeństwie.
O tym, w jaki sposób autyzm wiąże się z dietą, jakie produkty są wskazane dla osób ze spektrum autyzmu, jakich grup produktów nie podawać, o różnego rodzaju dietach eliminacyjnych stosowanych u pacjentów ze spektrum autyzmu, a także o wybiórczości jedzenia pisze dr n.med.Justyna Jessa, autorka książki pt. „Autyzm i dieta. Co jako rodzic powinieneś wiedzieć”. Opublikowana nakładem Wydawnictwa Septem pozycja to wciąż unikalna książka na rynku wydawniczym, niewiele osób bowiem miało szansę zająć się tym tematem. Autorka, w ramach pracy nad doktoratem, przeprowadzała swoje badania w Instytucie Matki i Dziecka w Warszawie, zgłębiając zależności pomiędzy różnymi grupami produktów, a zaburzeniami ze spektrum autyzmu. Książka jest niejako efektem tych badań, wzbogacona została jednak o pewne kwestie, m.in. związane z treningiem jedzenia czy o przepisy na zdrowe i smaczne dania, które możemy wprowadzić do diety osoby ze spektrum autyzmu. To pozycja zarówno dla rodziców czy opiekunów osób ze spektrum autyzmu, jak i dla specjalistów – terapeutów, logopedów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat funkcjonowania osób z ASC.
Książka składa się z pięciu części, z czego ostatnia, najobszerniejsza, to zbiór przepisów na pyszne dania, przygotowanych przez pasjonatkę gotowania, Paulę Kraśniewską. Znajdziemy tu propozycje na śniadania i kolacje, zupy, obiady, sorbety, gofry, ciasteczka, batoniki i wiele innych wspaniałych potraw i napojów. Zanim jednak delektować się będziemy tymi smakołykami, zajmiemy się odpowiedzią na pytanie, dlaczego dzieci ze spektrum autyzmu nie chcą jeść. Przede wszystkim zrozumiemy, że ta niechęć do spożywania pewnych pokarmów, a eliminacja innych nie wynika z chęci zrobienia na złość, nie jest przejawem buntu wobec rodzica. Autorka dokładnie tłumaczy, z czym związana jest selektywność żywieniowa, wiążąc ją przede wszystkim z problemami z integracją sensoryczną. Zauważa jednocześnie, że dzieci w spektrum autyzmu borykające się z problemami żywieniowymi, rozwijają się wolniej w sferze poznawczej niż pozostałe.
Część druga książki stanowi omówienie kwestii związanych z terapią karmienia. To praktyczne spojrzenie na problem zawierające szereg wskazówek dla rodziców/opiekunów/specjalistów, związanych z pracą na rzecz poprawy jakości funkcjonowania. Autorki tekstów: Monika Thiel oraz Anna Rejek dzielą się z nami swoimi doświadczeniami, zachęcając do wdrożenia konkretnych rozwiązań. Rozdział trzeci traktuje natomiast o problemach ze strony przewodu pokarmowego, takich jak: zaburzenie mikrobioty jelitowej, alergie i nietolerancje pokarmowe oraz stany zapalne i zaburzenia trwałe. Kolejny, merytoryczny rozdział, to omówienie najpopularniejszych diet stosowanych w terapii osób ze spektrum autyzmu. Znajdziemy tu zarówno fakty, jak i mity dotyczące m.in. diety antyglutenowej, antygrzybiczej czy niskoszczawianowej, a także zasady bezpiecznego wprowadzania diety eliminacyjnej.
Oczywiście nie można spodziewać się, że lektura książki, a co za tym idzie wprowadzenie (lub eliminacja) kilku produktów wyleczy w cudowny sposób dziecko. Ale z pewnością, nawet przy uwzględnieniu iż każde dziecko z ASC jest inne, będziemy mogli obserwować zmiany zachowań pod wpływem określonych produktów, zaś dzięki wskazówką podanym przez autorki w kwestii pracy z selektywnością, dzieci będą świadomie sięgać po produkty, które dotychczas wywoływały u nich dyskomfort bądź nawet przerażenie.
Obecnie coraz więcej diagnoz mówi o spektrum autyzmu, a zaburzenia te nie są już nawet klasyfikowane jako choroba. Szacuje się, że w Polsce 1 na 100 dzieci jest diagnozowane w tym kierunku. W najnowszych opracowaniach mówi się nawet, że spektrum autyzmu to po prostu odmienny wzorzec neurorozwojowy. Niezależnie od nazewnictwa, te całościowe zaburzenia rozwoju związane są...
więcej Pokaż mimo toPoproszono mnie o napisanie opinii o książce. Przyznaję, że gdybym znalazła tę książkę na półce w księgarni, to bym jej nawet nie wzięła do ręki.
Wiem, że autyzm to nie choroba i że różni szarlatani wmawiają rodzicom, że można to za pomocą różnych cudownych diet wyleczyć. Podeszłam zatem do książki jak pies do jeża, ale w końcu zawzięłam się i przeczytałam. Decyzji nie żałuję.
Autorka potwierdza moją wiedzę, że nie da się wyleczyć tego, co nie jest chorobą. Pisze również o problemach, z którymi borykają się rodzice dzieci autystycznych. Opisuje, jak problemy sensoryczne mogą wpływać na wybiórczość żywieniową. Podpowiada jak oswoić dziecko z nieznanym pokarmem.
Porusza również ważny temat alergii i nietolerancji pokarmowych.
Zainteresowani rodzice znajdą w książce proste przepisy na wartościowe pokarmy, które powinny wyrównać braki składników w diecie dzieci.
Polecam.
Poproszono mnie o napisanie opinii o książce. Przyznaję, że gdybym znalazła tę książkę na półce w księgarni, to bym jej nawet nie wzięła do ręki.
więcej Pokaż mimo toWiem, że autyzm to nie choroba i że różni szarlatani wmawiają rodzicom, że można to za pomocą różnych cudownych diet wyleczyć. Podeszłam zatem do książki jak pies do jeża, ale w końcu zawzięłam się i przeczytałam. Decyzji nie...