Czosnek i szafiry, czyli sekretne życie krytyka w przebraniu
- Kategoria:
- literatura piękna
- Tytuł oryginału:
- Garlic and Sapphires
- Wydawnictwo:
- Vizja Press&IT
- Data wydania:
- 2007-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2007-01-01
- Liczba stron:
- 326
- Czas czytania
- 5 godz. 26 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788360283462
- Tłumacz:
- Agata Gradzińska
- Tagi:
- jedzenie smakowanie New York Nowy Jork przepisy krytyk restauracji New York Times
"Czosnek i szafiry" to napisane ze smakiem sprawozdanie, w którym Ruth Raichl przedstawia swoje doświadczenia jako krytyk jedzenia pracujący dla New York Timesa. Autorka odsłania kurtynę pokazując scenę z suto zastawionymi stołami epikurejskiego świata, równocześnie obnażając ich komizm i absurd, oraz dzieli się z czytelnikiem niezwykłymi refleksjami na temat odgrywanych przez nas ról i naszej tożsamości (a także swoimi ulubionymi przepisami i ich ocenami).
Nie można oprzeć się wrażeniu, że oto czytamy remake komedii Louisa de Funesa "Skrzydełko czy nóżka" - tyle, że w wersji kobiecej: a więc dokładniejszej, bardziej uczuciowej i nie nastawionej jedynie na wyśmiewanie konwenansów i drwinę ze słabych punktów restauracyjnych przybytków. Ruth analizuje, ocenia i bada, ale główną częścią jej opowieści są wrażenia, jakie wywołują w niej przemiany w postaci, jakimi się podczas swoich restauracyjnych rajdów staje. Po dodaniu do tego wspaniałych przepisów dostajemy potrawę piękną, smaczną i niezwykle strawną.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 47
- 16
- 16
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Czosnek i szafiry, czyli sekretne życie krytyka w przebraniu
Dodaj cytat
Opinia
Ciekawa fabuła, choć bardziej podobały mi się części, gdzie autorka opisywała swoją pracę niż te dotyczące życia osobistego. W tej drugiej części brakowało mi jakiejś ciągłości działań, głębszych relacji czy przemyśleń. Natomiast opisy pracy krytyka restauracji pracującego dla New York Times były niezwykle interesujące. Sporo opisów różnych skomplikowanych smaków i potraw (czasami może nawet zbyt skomplikowanych czy wręcz nienaturalnych), ale też z racji Nowego Jorku ciekawa mieszanka różnych kuchni (zarówno europejskich, jak i azjatyckich) - i w zasadzie to chyba było najciekawsze, ta różnorodność smaków dostępna w jednym miejscu, w jednym mieście. Jednak najbardziej podobało mi się zakończenie, gdy autorka w końcu zaczyna doceniać prawdziwych twórców dobrego jedzenia (i bynajmniej nie są to opisywani wcześniej restauratorzy) i znajduje sposób wykorzystania swojej wiedzy o dobrym jedzeniu.
Bonusem jest 17 przepisów wplecionych w opowieści o restauracjach i potrawach w nich przygotowywanych.
Ciekawa fabuła, choć bardziej podobały mi się części, gdzie autorka opisywała swoją pracę niż te dotyczące życia osobistego. W tej drugiej części brakowało mi jakiejś ciągłości działań, głębszych relacji czy przemyśleń. Natomiast opisy pracy krytyka restauracji pracującego dla New York Times były niezwykle interesujące. Sporo opisów różnych skomplikowanych smaków i potraw...
więcej Pokaż mimo to