Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy

Tłumaczenie: Aleksandra Kamińska
Wydawnictwo: Znak Literanova
6,06 (68 ocen i 35 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
3
8
4
7
12
6
21
5
16
4
6
3
3
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788324027507
liczba stron
240
słowa kluczowe
jedzenie, dieta
język
polski
dodał
LubimyCzytać

Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej? Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości? Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć...

Czy wiecie, że siadając do posiłku w większym gronie zjadamy więcej, a
kiedy częstujemy się potrawami w określonej kolejności, jemy mniej?





Czy wiecie, że nagradzanie dziecka za zjedzenie określonego warzywa może
sprawić, że nie będzie lubiło jego smaku w przyszłości?





Czy wiecie, że lubić coś to nie to samo, co mieć na coś ochotę – i
odwrotnie?





Leanne Cooper wykorzystuje swoją wiedzę z zakresu dietetyki i
psychologii, by wyjaśnić wiele zjawisk, które powodują, że jemy to, co
jemy.





Jedz inaczej to praktyczny poradnik z prostymi ćwiczeniami, które
sprawią, że nauczycie się jeść zdrowiej, lepiej i mniej i nie będziecie
musieli już sięgać po kolejne diety. Dzięki tej książce poznacie też
wiele sztuczek stosowanych przez marketingowców i restauratorów i
nauczycie się omijać pułapki, w które wpada większość z nas.

 

źródło opisu: Matras

źródło okładki: Matras

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 2449

Przyznam się szczerze, że nie czytam poradników. Wychodzę z założenia, że „punkt widzenia zależy od punktu siedzenia”, że ile ludzi, tyle opinii, a poza tym każdemu należy się podejście indywidualne. Zwłaszcza w kwestiach tak delikatnych jak jedzenie czy uściślając – zdrowe odżywianie.

Dlatego właśnie nigdy nie kupiłam kalendarza Ewy Chodakowskiej ani żadnej innej książki, w której znajdowałyby się tego typu porady. Kiedy pojawiła się okazja do zrecenzowania książki Leanne Cooper „Jedz inaczej. Dlaczego jemy to, co jemy”, stwierdziłam, że spróbuję, bo i czemu nie – zawsze to będzie coś nowego i, w razie czego, będę mogła poprzeć swoją niechęć merytorycznymi argumentami. Jak wyszło?

W sumie nie mogę powiedzieć, żebym była niezadowolona. Okazało się, że nie jest to typowy poradnik, który wykłada nam, że dobra dieta jest zbilansowana, a żeby schudnąć, powinniśmy jeść dużo warzyw i mało słodyczy. Ba! Już we wstępie autorka informuje nas, że w jej książce nie dowiemy się nawet, jak uporać się z nadwagą czy otyłością. Muszę przyznać: dla mnie rewelacja! Z każdą kolejną stroną okazywało się, że Leanne Cooper zamiast typowego podejścia, chce przekazać swoim czytelnikom spojrzenie psychologiczne. Pokazuje nam, jak ludzki umysł reaguje na różne bodźce związane z jedzeniem, zachęca do podjęcia autoanalizy, obserwowania swoich zachowań i reakcji naszego organizmu na poszczególne posiłki, smaki, ale także działania towarzyszące konsumpcji. Autorka proponuje całe mnóstwo ćwiczeń, które mają nam pomóc w ustaleniu nawyków, dostrzeżeniu ich, podtrzymaniu dobrych i wyeliminowaniu złych. Cooper zwraca uwagę na wiele aspektów, które ściśle wiążą się z czynnością spożywania posiłków, a których sami byśmy z tym zapewne nie powiązali.

Przechodząc do sedna, książka „Jedz inaczej” zbiera wszystkie hasła, odnoszące się do zdrowego odżywiania, które są porozrzucane gdzieś w mediach. Autorka przypomina nam, że im mniejszy talerz/miska/łyżka/widelec, tym mniejsze porcje zjadamy; że dopiero po 20 minutach organizm przesyła do mózgu informację, że jest syty, dlatego nie można siedzieć przy stole do momentu, kiedy poczujemy się pełni... i tak dalej, i tak dalej. W dosyć logiczny sposób są nam wyjaśnione mechanizmy rozpoznawania smaków (słodki, słony, gorzki, kwaśny), nie pomija się nawet schematów budowy anatomicznej jamy ustnej. Wiele mamy danych statystycznych, tabelek i wykresów, które podnoszą wiarygodność przytaczanych informacji. To, czego mi brakuje, a co zostało nawet zaakcentowane w jednym z ćwiczeń, to kolory. Książka drukowana jest na czarno-biało, jedynie tabele są zaakcentowane na niebiesko. Szkoda.

Jeżeli ktoś lubi zaglądać w głąb siebie i być świadomym konsumentem, ta książka jest obowiązkową pozycją na jego półce!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
3001: Odyseja kosmiczna. Finał

Prognozowanie przyszłości z tysiącletnim wyprzedzeniem jest z góry skazane na porażkę. Wyobraźcie sobie, co by Bolesław Chrobry mógł przewidzieć z dzi...

zgłoś błąd zgłoś błąd