6 (2 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
0
7
0
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788378235187
liczba stron
256
język
polski
dodała
Sonia Papiernik

Jestem uzależniony. Takie wyznanie w ustach autora kulinarnego nie dziwi. Przecież jedząc, musi on pić. Żal biedaka! Nie martwcie się jednak o mnie. Jestem uzależniony, ale od zapachu sera. Uwielbiam silną woń wydzielaną przez płynny już camambert, do ekstazy doprowadza mój organizm odorek limburskiego, a wprost doznaję prawdziwej rozkoszy, gdy czuję w pobliżu dojrzewający stilton, gorgonzolę...

Jestem uzależniony. Takie wyznanie w ustach autora kulinarnego nie dziwi. Przecież jedząc, musi on pić. Żal biedaka! Nie martwcie się jednak o mnie. Jestem uzależniony, ale od zapachu sera. Uwielbiam silną woń wydzielaną przez płynny już camambert, do ekstazy doprowadza mój organizm odorek limburskiego, a wprost doznaję prawdziwej rozkoszy, gdy czuję w pobliżu dojrzewający stilton, gorgonzolę lub ich najszlachetniejszego krewniaka z Roquefort. Oczywiście nie ograniczam się tylko do wąchania. (...)

 

źródło opisu: Wydawnictwo Bernardinum, 2015

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 2708
Bacha85 | 2017-04-12
Przeczytana: luty 2017

Żółty i biały; kozi, krowi lub owczy taką podstawową znajomością serów pochwalić się może prawie każdy z nas. Amatorzy tych mlecznych przetworów idą dalej dodając do listy sery pleśniowe, fetę, mascarpone, sery topione i wędzone, wśród żółtych zaś bez problemu rozróżnią te typu holenderskiego od typowych serów szwajcarskich. Zagłębiając się w temat możemy poznać przeróżne gatunki i odmiany o charakterystycznym smaku i zapachu. W książce Piotra Adamczewskiego zatytułowanej „Jest ser!” znajdziemy informacje o serach o jakich nawet nam się nie śniło. I choć nie wszystkie wydają się być apetyczne, to jednak każdy z nich budzi ciekawość.

Piotr Adamczewski poza tym, że jest krytykiem kulinarnym tygodnika „Polityka” i autorem wielu książek kucharskich oraz podróżniczo-kucharskich jest też, jak sam się określa, nałogowym zjadaczem serów. Są one dla niego nieodzownym zwieńczeniem każdego posiłku i wspaniałą okazją by doznać rozkoszy podniebienia. W książce przybliża czytelnikom zarówno historię niektórych niezwykłych serów, jak i zachęca nas do własnych serowych podróży – choćby miały odbyć się jedynie na talerzu.

W niniejszej publikacji znajdziemy kilkanaście felietonów dotyczących serów. Niektóre z nich traktują temat bardzo ogólnie, inne zaś w szczegółach opisują sery o jakich przeciętny człowiek nie ma nawet pojęcia – jak chociaż dziwne sery z Sardynii. Znajdziemy tu również przepis, jak sporządzić ser w domu, choć wymagać to będzie wiele zaangażowania i cierpliwości, a by osiągnąć dobre rezultaty trzeba przejść przez szereg mniej lub bardziej udanych prób. Dowiemy się również z jakimi winami najlepiej łączyć niektóre gatunki serów oraz że wino nie zawsze jest jedyną opcją idealnie pasującą do serów.

Oprócz felietonów znajdziemy tu kilkadziesiąt przepisów kulinarnych z wykorzystaniem serów. Czasem będą one grały pierwszą rolę, czasem pojawiają się jedynie jako dodatek, jednak żadne przedstawione danie nie jest bez nich pełne. Przekąski, dania obiadowe i desery, każda z potraw dzięki dodatkowi sera staje się wyjątkowa, co stanowi najlepszy dowód na to, że dobrze dobrany ser pasuje do wszystkiego.

Książka została napisana w bardzo przystępny sposób. Felietony są interesujące, napisane lekko i przystępnie, jednak nie zachwycają ani językiem, ani stylistyką. Przepisy wydają się ciekawe, zarówno listy składników, jak i kolejność postępowania w przygotowywaniu jest klarowna a wykonanie dań nie powinno sprawić problemów nikomu, kto lubi gotować. Nie można odmówić autorowi bogatej znajomości tematu, choć niezmiernie trudno było mi przełknąć nazwanie szczepów Penicilum bakteriami. W przepisach zaś irytować może wykorzystanie gotowych mieszanek przyprawowych niewolnych od glutaminianu sodu jak na przykład kostki rosołowe. Wprawdzie dla większości gotujących osób są to elementy normalnie wykorzystywane w kuchni, mnie jednak ich użycie raziło, zwłaszcza, że nie zawsze wydają się być niezbędne.

Jest to książka, która powinna zainteresować każdego miłośnika kuchni i kulinarnych ciekawostek a już z pewnością wielbiciele serów znajdą w niej sporo interesujących informacji. Trudno jednak nie odnieść wrażenia, że temat serów został jedynie muśnięty po wierzchu a przemysł serowarski ma do zaoferowania znacznie więcej niż udało się zawrzeć na kartach tej książki. W związku z tym brak bibliografii, która kierowałaby żądnych serowych przygód czytelników do innych źródeł również należy uznać za wadę. Choć z drugiej strony może lepiej próbować i samemu doświadczać serowych oświeceń?

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Magiczny Ogród

Przyjemna książka o dwóch siostrach. Do tego niesamowity, zaczarowany ogród. Wiekowa jabłonka i jadalne kwiaty , które mogą zmienić czyjeś życie. Nied...

zgłoś błąd zgłoś błąd