rozwiń zwiń

Jest ser!

Okładka książki Jest ser!
Piotr Adamczewski Wydawnictwo: Bernardinum kulinaria, przepisy kulinarne
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Bernardinum
Data wydania:
2015-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2015-01-01
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788378235187
Średnia ocen

                6,0 6,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,0 / 10
2 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1734
612

Na półkach: , , , ,

Żółty i biały; kozi, krowi lub owczy taką podstawową znajomością serów pochwalić się może prawie każdy z nas. Amatorzy tych mlecznych przetworów idą dalej dodając do listy sery pleśniowe, fetę, mascarpone, sery topione i wędzone, wśród żółtych zaś bez problemu rozróżnią te typu holenderskiego od typowych serów szwajcarskich. Zagłębiając się w temat możemy poznać przeróżne gatunki i odmiany o charakterystycznym smaku i zapachu. W książce Piotra Adamczewskiego zatytułowanej „Jest ser!” znajdziemy informacje o serach o jakich nawet nam się nie śniło. I choć nie wszystkie wydają się być apetyczne, to jednak każdy z nich budzi ciekawość.

Piotr Adamczewski poza tym, że jest krytykiem kulinarnym tygodnika „Polityka” i autorem wielu książek kucharskich oraz podróżniczo-kucharskich jest też, jak sam się określa, nałogowym zjadaczem serów. Są one dla niego nieodzownym zwieńczeniem każdego posiłku i wspaniałą okazją by doznać rozkoszy podniebienia. W książce przybliża czytelnikom zarówno historię niektórych niezwykłych serów, jak i zachęca nas do własnych serowych podróży – choćby miały odbyć się jedynie na talerzu.

W niniejszej publikacji znajdziemy kilkanaście felietonów dotyczących serów. Niektóre z nich traktują temat bardzo ogólnie, inne zaś w szczegółach opisują sery o jakich przeciętny człowiek nie ma nawet pojęcia – jak chociaż dziwne sery z Sardynii. Znajdziemy tu również przepis, jak sporządzić ser w domu, choć wymagać to będzie wiele zaangażowania i cierpliwości, a by osiągnąć dobre rezultaty trzeba przejść przez szereg mniej lub bardziej udanych prób. Dowiemy się również z jakimi winami najlepiej łączyć niektóre gatunki serów oraz że wino nie zawsze jest jedyną opcją idealnie pasującą do serów.

Oprócz felietonów znajdziemy tu kilkadziesiąt przepisów kulinarnych z wykorzystaniem serów. Czasem będą one grały pierwszą rolę, czasem pojawiają się jedynie jako dodatek, jednak żadne przedstawione danie nie jest bez nich pełne. Przekąski, dania obiadowe i desery, każda z potraw dzięki dodatkowi sera staje się wyjątkowa, co stanowi najlepszy dowód na to, że dobrze dobrany ser pasuje do wszystkiego.

Książka została napisana w bardzo przystępny sposób. Felietony są interesujące, napisane lekko i przystępnie, jednak nie zachwycają ani językiem, ani stylistyką. Przepisy wydają się ciekawe, zarówno listy składników, jak i kolejność postępowania w przygotowywaniu jest klarowna a wykonanie dań nie powinno sprawić problemów nikomu, kto lubi gotować. Nie można odmówić autorowi bogatej znajomości tematu, choć niezmiernie trudno było mi przełknąć nazwanie szczepów Penicilum bakteriami. W przepisach zaś irytować może wykorzystanie gotowych mieszanek przyprawowych niewolnych od glutaminianu sodu jak na przykład kostki rosołowe. Wprawdzie dla większości gotujących osób są to elementy normalnie wykorzystywane w kuchni, mnie jednak ich użycie raziło, zwłaszcza, że nie zawsze wydają się być niezbędne.

Jest to książka, która powinna zainteresować każdego miłośnika kuchni i kulinarnych ciekawostek a już z pewnością wielbiciele serów znajdą w niej sporo interesujących informacji. Trudno jednak nie odnieść wrażenia, że temat serów został jedynie muśnięty po wierzchu a przemysł serowarski ma do zaoferowania znacznie więcej niż udało się zawrzeć na kartach tej książki. W związku z tym brak bibliografii, która kierowałaby żądnych serowych przygód czytelników do innych źródeł również należy uznać za wadę. Choć z drugiej strony może lepiej próbować i samemu doświadczać serowych oświeceń?

Żółty i biały; kozi, krowi lub owczy taką podstawową znajomością serów pochwalić się może prawie każdy z nas. Amatorzy tych mlecznych przetworów idą dalej dodając do listy sery pleśniowe, fetę, mascarpone, sery topione i wędzone, wśród żółtych zaś bez problemu rozróżnią te typu holenderskiego od typowych serów szwajcarskich. Zagłębiając się w temat możemy poznać przeróżne...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    4
  • Posiadam
    2
  • Chcę przeczytać
    2
  • Typ C: Poradnik
    1
  • Zopiniowane
    1
  • 2017
    1
  • 2017
    1
  • W pracy
    1
  • Recenzentki
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Jest ser!


Podobne książki

Przeczytaj także