Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
- Kategoria:
- historia
- Seria:
- Silva Rerum
- Wydawnictwo:
- Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
- Data wydania:
- 2010-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-01-01
- Liczba stron:
- 92
- Czas czytania
- 1 godz. 32 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788360959220
Średniowieczne upodobanie do pieprzu doprowadziło do przypadkowego odkrycia Ameryki. Głęboka zmiana europejskich gustów kulinarnych, detronizacja pieprzu i zastąpienie go przez cukier stworzyły Nowy Świat. Nie wierzycie? To poczytajcie!
Dawno, dawno temu, pewna pani krzyczała na swojego męża... W Żonie modnej Ignacego Krasickiego elegancka dama z pasją zaatakowała staroświeckie upodobania swego męża-prowincjusza. Przedmiotem kpin stały się zwłaszcza jego ulubione słodycze… Dlaczego do tej kłótni doszło, o co w niej chodziło i jak to naprawdę było, a także jak przyrządzić tytułowy tatarak w cukrze, pasztet z migdałów i marcepan z piany cukrowej – tego i wiele więcej dowie się Czytelnik z książki o staropolskich słodyczach.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 25
- 9
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Tatarskie ziele w cukrze czyli staropolskie słodycze
Dodaj cytat
Opinia
Fascynująca historia cukru i słodyczy na polskich stołach, oparta o kilka najstarszych wydanych w Polsce książek kucharskich. Od "Compendium ferculorum..." Czernieckiego, poprzez "Modę bardzo dobrą..." po "Kucharza Doskonałego" Wielądki.
"Tatarskie ziele w cukrze..." stanowi idealny wstęp dla tych, którzy chcieliby głębiej poznać smaki Polaków schyłku wieku siedemnastego. Po więcej szczegółów proszę sięgnąć do pięknie wydanych przedruków z serii "Monumenta Poloniae Culinaria" Muzeum Pałacu w Wilanowie.
Fascynująca historia cukru i słodyczy na polskich stołach, oparta o kilka najstarszych wydanych w Polsce książek kucharskich. Od "Compendium ferculorum..." Czernieckiego, poprzez "Modę bardzo dobrą..." po "Kucharza Doskonałego" Wielądki.
więcej Pokaż mimo to"Tatarskie ziele w cukrze..." stanowi idealny wstęp dla tych, którzy chcieliby głębiej poznać smaki Polaków schyłku wieku siedemnastego....