Zamień chemię na jedzenie
Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!
Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.
W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 1 557
- 1 333
- 635
- 108
- 60
- 47
- 44
- 28
- 22
- 18
Opinia
Przyznaję, byłam sceptycznie nastawiona do tej pozycji. Nasłuchałam się ochów i achów, znajomi dużo dobrego mówili, a ja milczałam ... A, że lubię dyskutować i przedstawiać swój punkt wiedzenia, wiedziałam, że muszę tę książkę przeczytać. I przeczytałam.
Od razu uprzedzę, nie lubię przesady i szeroko pojętego rygoru. Bałam się, że autorka będzie stała nad głową i prawiła kazania: słodycze są be, więcej warzyw etc. Ok, ok - ja to wszystko wiem. Ale jeśli coś mi smakuje, to to po prostu jem. Z umiarem. Ale jem :) Lubię słowo umiar.
Książka jest napisana bardzo fajnym językiem. Prosto i na temat. Czytam i wszystko rozumiem. Sporo rzeczy mnie zainteresowało, te najważniejsze (dla mnie) zaznaczyłam różowym markerem.
Momentami cynicznie uśmiechałam się pod nosem. Pieczenie chleba, robienie własnego makaronu, soków,majonezu, dyskusje w piekarni czy w sklepie mięsnym/rybnym ... Świadomy konsument i te sprawy. Cholera, wyczuwam przesadę. Ale każdy ma swój rozum.
Myślę jednak, że przeczytać warto.
Plus za część z polecanymi produktami ze sklepowych półek.
Teraz już wiem, że jeśli galaretka - to tylko Winiary :)
Przyznaję, byłam sceptycznie nastawiona do tej pozycji. Nasłuchałam się ochów i achów, znajomi dużo dobrego mówili, a ja milczałam ... A, że lubię dyskutować i przedstawiać swój punkt wiedzenia, wiedziałam, że muszę tę książkę przeczytać. I przeczytałam.
więcej Pokaż mimo toOd razu uprzedzę, nie lubię przesady i szeroko pojętego rygoru. Bałam się, że autorka będzie stała nad głową i prawiła...