Kuchnia polska
Wydawnictwo: Świat Książki kulinaria, przepisy kulinarne
702 str. 11 godz. 42 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Świat Książki
- Data wydania:
- 2004-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2004-01-01
- Liczba stron:
- 702
- Czas czytania
- 11 godz. 42 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788373915442
Książka prezentuje przepisy kuchni kaszubskiej, warmińskiej, śląskiej, kresowej i kujawskiej te wykorzystywane od pokoleń i te zupełnie nowe, inspirowane lokalnymi specjałami, opracowane przez gospodynie z różnych stron Polski. Publikację podzielono na regiony. Indeks zamieszczony na końcu książki pozwoli z łatwością odnaleźć szukaną potrawę. Tekst uzupełniają kolorowe fotografie.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 89
- 53
- 37
- 8
- 6
- 5
- 3
- 2
- 2
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Polecam jako wegetarianka :) Wśród tysiąca przepisów można znaleźć wystarczająco dużo dań kuchni i roślinnej i to często zaskakujących. Te potrawy zupełnie nie są znane, zachwycamy się wege kuchnią światową, a sami mamy się czym pochwalić! :-)
Polecam jako wegetarianka :) Wśród tysiąca przepisów można znaleźć wystarczająco dużo dań kuchni i roślinnej i to często zaskakujących. Te potrawy zupełnie nie są znane, zachwycamy się wege kuchnią światową, a sami mamy się czym pochwalić! :-)
Pokaż mimo toOgromna księga z potrawami kuchni polskiej,podzielona pod względem rejonów. Przepisy różne od prostych po wymyślne. Ładnie wydana i godna polecenia.
Ogromna księga z potrawami kuchni polskiej,podzielona pod względem rejonów. Przepisy różne od prostych po wymyślne. Ładnie wydana i godna polecenia.
Pokaż mimo toJak dla mnie te przepisy są odrobinę za bardzo wymyślne...
Ale to tylko moje skromne zdanie ;-)
Jak dla mnie te przepisy są odrobinę za bardzo wymyślne...
Pokaż mimo toAle to tylko moje skromne zdanie ;-)
Prawdziwe kompendium narodowej kuchni. Wspaniałe przepisy, i te znane i te nieco mniej. Podróż po regionach, szczegółowe przepisy, bogactwo smaków, wszystko w jednej książce. Szalenie apetyczna, napisana prosto, rzeczowo, tradycyjne, ale niezwykle kusząco. Każdy miłośnik tradycyjnych smaków powinien ją mieć.
Prawdziwe kompendium narodowej kuchni. Wspaniałe przepisy, i te znane i te nieco mniej. Podróż po regionach, szczegółowe przepisy, bogactwo smaków, wszystko w jednej książce. Szalenie apetyczna, napisana prosto, rzeczowo, tradycyjne, ale niezwykle kusząco. Każdy miłośnik tradycyjnych smaków powinien ją mieć.
Pokaż mimo toPięknie wydana książka kucharska z rewelacyjnymi przepisami. Śmiało mogę polecić.Bardzo podoba mi się pomysł, by przepisy posegregować regionalnie.
Pięknie wydana książka kucharska z rewelacyjnymi przepisami. Śmiało mogę polecić.Bardzo podoba mi się pomysł, by przepisy posegregować regionalnie.
Pokaż mimo toBardzo lubię książki kucharskie Pani Szymanderskiej. Wystarczy sięgnąć po jakąkolwiek, żeby odnaleźć w niej miłość i pasję do gotowania. Autorka z pewnością ma niesamowitą wiedzę, zbieraną nie tylko z innych książek, ale w jej przepisach czuć rękę naszych babć i prababć.
Kuchnia polska jest podzielona na regiony. Sporo osób pewnie będzie zaskoczonych jakimi frykasami kiedyś się zajadano. Mnie osobiście trochę boli, że w dzisiejszych czasach tak trudno o przepyszne raki, które kiedyś nie były przecież rzadkością.
Przepisy są krótkie i zwięzłe, to nie jest książka z przepisami dla początkujących, trzeba podstawową wiedzę posiadać. Owszem jest też sporo przepisów, z którymi każdy sobie poradzi, jednak do sporej części będzie wymagana od nas pewna wprawa w gotowaniu.
Książka jest pięknie i porządnie wydania, z pewnością posłuży również następnemu pokoleniu, zwłaszcza, że w moim egzemplarzu już pojawiły się dopiski i notatki :)
Bardzo lubię książki kucharskie Pani Szymanderskiej. Wystarczy sięgnąć po jakąkolwiek, żeby odnaleźć w niej miłość i pasję do gotowania. Autorka z pewnością ma niesamowitą wiedzę, zbieraną nie tylko z innych książek, ale w jej przepisach czuć rękę naszych babć i prababć.
więcej Pokaż mimo toKuchnia polska jest podzielona na regiony. Sporo osób pewnie będzie zaskoczonych jakimi frykasami...
W książce zachwyciło mnie przede wszystkim bogactwo przepisów, które pokazują, że nie samym schabowym Polska kuchnia stoi. Cudowne jest to, że można z nią ugotować barszcz na 10 różnych sposobów. Odpowiadają mi także dość zwięzłe i intuicyjne opisy przygotowania dań, które zostawiają miejsce dla własnej fantazji. Niestety jednocześnie z tego powodu nie polecałabym jej dla początkujących kulinarnych żołnierzy.
W książce zachwyciło mnie przede wszystkim bogactwo przepisów, które pokazują, że nie samym schabowym Polska kuchnia stoi. Cudowne jest to, że można z nią ugotować barszcz na 10 różnych sposobów. Odpowiadają mi także dość zwięzłe i intuicyjne opisy przygotowania dań, które zostawiają miejsce dla własnej fantazji. Niestety jednocześnie z tego powodu nie polecałabym jej dla...
więcej Pokaż mimo toPolska kuchnia jest wspaniała, dzięki tej książce odkryłam nowe smaki.Książka jest pięknie wydana,a przepisy inspirują! Polecam
Polska kuchnia jest wspaniała, dzięki tej książce odkryłam nowe smaki.Książka jest pięknie wydana,a przepisy inspirują! Polecam
Pokaż mimo toOd dawna poszukiwałam dobrej książki z tradycyjnymi przepisami polskimi i cieszę się, że ją znalazłam. W "Potrawach Regionalnych" znajdziemy mnóstwo prostych i smacznych przepisów z każdego zakątka kraju – dla każdego coś dobrego.
Spodobał mi się pomysł z podziałem tradycji kuchennych na regiony oraz zamieszczenie krótkich opisów (dotyczących pochodzenia danej kuchni i krótko opisujących dany region) na początku każdego z nich.
Warto przypomnieć sobie co jadali nasi rodzice gdy nie było dostępu do hipermarketów i egzotycznych produktów;) Warto również przekonać się, że polska kuchnia nie jest kuchnią nudną i jednolitą i regionalizm odgrywa dużą rolę.
Dodatkowym atutem jest przepiękne i "solidne" wydanie! Uważam , że pozycja idealnie sprawdzi się jako prezent
Od dawna poszukiwałam dobrej książki z tradycyjnymi przepisami polskimi i cieszę się, że ją znalazłam. W "Potrawach Regionalnych" znajdziemy mnóstwo prostych i smacznych przepisów z każdego zakątka kraju – dla każdego coś dobrego.
więcej Pokaż mimo toSpodobał mi się pomysł z podziałem tradycji kuchennych na regiony oraz zamieszczenie krótkich opisów (dotyczących pochodzenia danej kuchni i...