Pyszne chwasty

Wydawnictwo: Pascal
7,76 (37 ocen i 7 opinii) Zobacz oceny
10
8
9
2
8
9
7
13
6
3
5
1
4
0
3
1
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788376423487
liczba stron
304
słowa kluczowe
kuchnia, przepisy
język
polski
dodała
walkiria

Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je… zjeść? Zasmakuj w twarożku z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka! Dowiedz się, jak przyrządzić nalewkę z kwiatów fiołka, i ugotuj risotto z koniczyny! Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą...

Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je… zjeść?

Zasmakuj w twarożku z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka! Dowiedz się, jak przyrządzić nalewkę z kwiatów fiołka, i ugotuj risotto z koniczyny!

Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami, lecz mogą stać się składnikiem wyjątkowego dania!

Pyszne chwasty to absolutnie niecodzienna książka kucharska. Zawiera 137 propozycji smacznych dań z roślin, których nie lubimy oglądać w naszych ogródkach – chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków.

„Polskie pola i ogrody kryją w sobie mnóstwo kulinarnych skarbów. Ta książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Z fiołka, pokrzywy, stokrotki, zebranych podczas zwykłego spaceru, stworzymy niezwykłe dania. Gorąco polecam!”.
Ewa Wachowicz

„Natura jest niesamowita. Karmi nas, odżywia i leczy. Nałogowo jadam pokrzywę, kurdybanek i inne chwasty – często będę sięgała po przepisy z tej wyjątkowej książki”.Agnieszka Maciąg, promotorka zdrowego stylu życia

„Brakowało mi poradnika, który przełoży na język codziennego gotowania pomysły współczesnych kucharzy, znajdujących poezję smaku w roślinach z pobliskiej łąki. Piękne zdjęcia i inspirujące przepisy sprzyjają kulinarnym eksperymentom. Tego lata jemy mlecz!”.Maryla Musidłowska, dziennikarka kulinarna Kuchnia+, Elle, In Style

Małgorzata Kalemba-Drożdż – autorka bloga kulinarnego Trochę Inna Cukiernia. Z entuzjazmem promuje jedzenie dzikich roślin i jadalnych kwiatów. Pochodzi z Krakowa. Doktor biochemii. Mama dwójki dzieci.

 

źródło opisu: http://ksiegarnia.pascal.pl/ksiazka.php?id=2427_Py...(?)

źródło okładki: http://ksiegarnia.pascal.pl/ksiazka.php?id=2427_Py...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (207)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 192
Barbra Szym | 2015-04-29
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Przeczytana: lipiec 2014

Świetnie wydana nietypowa książka kucharska. Jadalne chwasty mogą na stałe zagościć w menu, a do tego niezmiernie ciekawie wzbogacają wachlarz smaków. Kto nie wierzy niech spróbuje. Polecam, szczególnie osobom idącym z nurtem mody na naturalne produkty żywnościowe.

książek: 175
Abyss | 2015-12-19

Ciekawa pozycja dla osób zaczynajacych swoja przygodę z jadalnymi dziko rosnacymi roślinami. Niestety nie ma tam wiele przepisów, które mnie zaskoczyły lub które od razu chciałabym wypróbować.

książek: 606
Agnieszka Konik | 2015-02-02
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Przeczytana: 02 lutego 2015

Niesamowita książka na czasy obecne. Jedna z perełek kucharskich jakie posiadam.
Od dawna planowałam jej zakup i w końcu dzisiaj kupiłam ją zupełnie przypadkiem. Jadąc autobusem do domu rozpoczęłam lekturę książki. Obok mnie siedzące starsze małżeństwo zaczęło przyglądać się ślicznej okładce i komentować co tam widzą. Tak zaczęła się nasza długa rozmowa o jedzeniu którego w sklepie się nie kupi jak i o tym że mięso jest przereklamowane. Nowo poznana pani też była zachwycona tą książką bo naprawdę jest czym! W środku znajdują się piękne fotografie i łatwe przepisy które można zrobić od ręki bez szukania wyszukanych składników, o ile ma się owe tytułowe chwasty :) Dla mnie początkującej weganki najważniejsze było to, że pod przepisem z mięsem lub wegetariańskim autorka umieściła wersje tego samego przepisu dla wegan.
Już nie mogę się doczekać wiosennych spacerów w poszukiwaniu chwaścików.

książek: 2371
Tinkerbelle | 2017-02-06
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 06 lutego 2017

Bardzo ciekawa książka kucharska, chociaż nie ma w niej przepisów, które chciałam wypróbować "już, teraz!".
Na minus nie ma tu informacji odnośnie zdobywania chwastów. Nie sądzę też by te rosnące w dużych miastach nadawały się do konsumpcji.

książek: 329
basia888 | 2015-07-10
Na półkach: Przeczytane

Jeżeli ktoś chce rozpocząć swoją przygode z chwastami albo dopiero zaczyna jest to książka idealna.Największym plusem są opcje wegańskie,opisane jest jak można zastąpić dany produkt.Bardzo fajnie podzielone przepisy,chwasty są powszechnie dostępne,bardzo piękne i apetyczne ilustracje.Po lekturze książki każdy stamie się miłośnikiem chwastów.

książek: 2174
Olga | 2014-12-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2014
Przeczytana: 25 grudnia 2014

Bardzo ładnie wydana. Zdjęcia wyglądają tak pięknie, że aż chciałoby się od razu wszystkie potrawy ugotować i zjeść. Po opisach można domyślić się, że potrawy nie są zbyt skomplikowane. Większość składników (poza tytułowymi chwastami) można bez trudu znaleźć w sklepie. Jedną z zalet książki jest to, ze podane są wegetariańskie modyfikacje przepisów. Jeśli chodzi o wady, to w pierwszej kolejności wymieniłabym brak podanej kaloryczności potraw. Dopatrzyłam się też drobnych błędów, np. modyfikacja przepisu zamieszczona na błędnej stronie (niedopasowana do przepisu głównego).
Bardzo chętnie skorzystam z przepisów z tej książki - czekam tylko na wiosnę. ;)
Gwiazdki rozdam już po gotowaniu. :)

książek: 63
Ela | 2015-10-20
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2015
Przeczytana: marzec 2015

Jedyna w swoim rodzaju książka kucharska. Wystarczy wyjść przed dom - nieważne czy mieszka się w mieście czy na wsi - zerwać parę chwastów i ugotować pyszny i zdrowy obiad.

książek: 523
AnemoneNemorose | 2019-03-04
Na półkach: Kuchnia, Przeczytane
książek: 487
Justyna Tkacz | 2019-02-21
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
książek: 672
Lenka | 2018-12-27
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 27 grudnia 2018
zobacz kolejne z 197 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd