Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kawa, herbata i czekolada. Nowe napoje w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej – ich wpływ na życie codzienne

Wydawnictwo: Dom Wydawniczy DUET
7,33 (3 ocen i 1 opinia) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
0
7
0
6
2
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788361185451
liczba stron
314
słowa kluczowe
kawa, herbata, używki, XVIII wiek, czekolada
kategoria
historia
język
polski
dodał
Nocny_Grabarz

Recenzowana praca stanowi pierwszą próbę całościowego przedstawienia ekspansji trzech nowych napojów w Polsce w XVIII w. Konstrukcja pracy jest jasna i logiczna. Ustalenia autorki mają solidną i zróżnicowaną podstawę źródłową. W sumie otrzymaliśmy opracowanie dojrzałe, nie tylko sumujące rozproszone w różnych publikacjach wyniki dawnych badań, lecz przede wszystkim twórczo analizujące ten...

Recenzowana praca stanowi pierwszą próbę całościowego przedstawienia ekspansji trzech nowych napojów w Polsce w XVIII w. Konstrukcja pracy jest jasna i logiczna. Ustalenia autorki mają solidną i zróżnicowaną podstawę źródłową. W sumie otrzymaliśmy opracowanie dojrzałe, nie tylko sumujące rozproszone w różnych publikacjach wyniki dawnych badań, lecz przede wszystkim twórczo analizujące ten dorobek oraz stawiające nowe pytania badawcze i w znacznym stopniu udzielające na nie odpowiedzi.
Z recenzji prof. dr. hab. Andrzeja Klondera

 

źródło opisu: http://www.marszalek.com.pl/en/duet.html

źródło okładki: http://www.marszalek.com.pl/en/duet.html

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (30)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 971
Elevander | 2014-04-07
Przeczytana: 06 kwietnia 2014

Pamiętam, że w swoim podręczniku historii powszechnej XVII stulecia E. Rostworowski akcentował upowszechnienie się w tej epoce kawy i herbaty (w mniejszym stopniu także czekolady). E. Wendland podjęła temat rozpowszechniania się tych popularnych używek w XVIII-wiecznej Rzeczypospolitej. Początek tej książki to krótka historia tych trzech napojów. Autorka bazowała tu na zdecydowanie nienaukowej literaturze, stąd ta część nieco mnie rozczarowała, brakło mi też szerszego spojrzenia na kwestię rozpowszechnienia się tych napojów w nowożytnej Europie. Dalsze rozdziały mają już charakter bardziej szczegółowy i analityczny. Dotyczą kolejno: dróg importu kawy, herbaty i czekolady do Polski; stanu wiedzy o tych trzech napojach; szerzeniu się zwyczaju ich spożywania. Rozdział piąty poświęcony jest przedmiotom potrzebnym do przyrządzania kawy i herbaty, które znajdowały się w ówczesnych domach polskich, natomiast szósty - pierwszym kawiarniom. Rozdziały 2-6 zostały napisane w oparciu o dużą...

książek: 561
Joanna Bożek | 2016-08-29
książek: 1005
makowa | 2013-02-10
Przeczytana: 09 lutego 2013
książek: 2178
walkiria | 2018-01-07
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 8
maqda | 2017-12-25
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 391
Asia | 2017-10-24
Na półkach: Teraz czytam
książek: 2255
Mansfield | 2017-09-08
książek: 2542
xyz | 2016-11-26
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 453
Kasia Moszumańska | 2016-07-02
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 305
Werifestae | 2016-06-22
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 20 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
zgłoś błąd zgłoś błąd