White Plate - słodkie

Okładka książki White Plate - słodkie
Eliza Mórawska-Kmita Wydawnictwo: Dwie Siostry kulinaria, przepisy kulinarne
196 str. 3 godz. 16 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Dwie Siostry
Data wydania:
2012-10-15
Data 1. wyd. pol.:
2012-10-15
Liczba stron:
196
Czas czytania
3 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788363696085
Tagi:
kuchnia książki kucharskie wypieki
Średnia ocen

                7,7 7,7 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Znak nr 828 / 2024 Karolina Bednarz, Wojciech Bonowicz, Diana Dąbrowska, Olga Drenda, Kamil Fejfer, Olga Gitkiewicz, Olga Górska, Mariusz Grzebalski, Emilia Konwerska, Dominika Kozłowska, Anna Mateja, Eliza Mórawska-Kmita, Łukasz Musiał, Susan Neiman, Janusz Poniewierski, Michał Rusinek, Ola Szmida, Mateusz Urbanowicz, Jakub Woynarowski, Redakcja Miesięcznika ZNAK
Ocena 0,0
Znak nr 828 / ... Karolina Bednarz, W...
Okładka książki Znak nr 827 / 2024 Maciej Bobula, Diana Dąbrowska, Olga Drenda, Olga Gitkiewicz, Weronika Gogola, Jerzy Illg, Michał Jędrzejek, Maria Karpińska, Aleksandra Kasprzak, Karol Kleczka, Dominika Kozłowska, Zbigniew Łagosz, Małgorzata Lebda, Anna Marchewka, Eliza Mórawska-Kmita, Piotr Oczko, Janusz Poniewierski, Redakcja miesięcznika Znak, Tomasz Stawiszyński, George Steiner, Ola Szmida, Tomasz P. Terlikowski, Olga Tokarczuk
Ocena 7,0
Znak nr 827 / ... Maciej Bobula, Dian...
Okładka książki Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta Dymek, Lara Gessler, Tomasz Jakubiak, Samar Khanafer, Daria Ładocha, Grzegorz Łapanowski, Marieta Marecka, Marianna Medyńska, Eliza Mórawska-Kmita, Andrzej Polan, Paweł Sacha, Maia Sobczak, Jerzy Sobieniak, Tomasz Woźniak
Ocena 7,2
Zioła na talerzu Zofia Cudny, Marta ...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,7 / 10
92 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
417
223

Na półkach: ,

Książka rozpoczyna się od króciutkiego wstępu. Następnie mamy Niezbędnik domowego cukiernika, gdzie znajdziemy informacje na temat najbardziej przydatnych przyborów kuchennych. W dalszej kolejności możemy przeczytać kilka słów na temat składników używanych podczas pieczenia. Znajdziemy też praktycznie porady dotyczące pieczenia ciast. Później rozpoczyna się część właściwa książki, zawierająca 55 przepisów. Są one podzielone na pięć rozdziałów - Wiosna, Lato, Jesień, Miłość, Zima. Wśród wiosennych przepisów znajdziemy między innymi mazurki, oponki i pączki. Lato to przede wszystkim ciasta z sezonowymi owocami. Jesień pachnie cynamonem i orzechami. Miłość to głównie czekoladowe słodkości i torty. Zimą natomiast królują serniki. Po części poświęconej przepisom znajduje się przelicznik miar (jak dla mnie baaardzo przydatny) oraz spis treści i indeks.

Najbardziej w tej książce podoba mi się jej prostota. Owszem znalazłam tutaj kilka deserowych nowości, o których wcześniej nawet nie słyszałam, ale większość to klasyczne przepisy, do których zawsze chętnie się wraca. Składniki wykorzystywane przez autorkę nie są wyszukane, nie odstraszają egzotycznymi i obco brzmiącymi nazwami i z pewnością można je kupić w każdym sklepie, co uważam za ogromną zaletę. Przepisy są przejrzyste, opisane w dwóch językach - polskim i angielskim. Jest też miejsce na notatki własne. Oprócz listy składników oraz sposobu wykonania, znajdziemy informacje o potrzebnych akcesoriach, czasie i temperaturze pieczenia, liczbie porcji, czy poziomie trudności przepisu. I nagle pieczenie okazuje się proste i przyjemne :) Muszę też powiedzieć, że książka jest przepięknie wydana- twarda okładka, wysokiej jakości papier, inspirujące fotografie. Wszystko to sprawia, że całość prezentuje się niezwykle estetycznie.

Czy jest coś do czego mogłabym się przyczepić? Chyba tylko czcionka, która jak dla mnie w niektórych miejscach była mało czytelna, ale to właściwie szczegół.

Jeśli chodzi o książki kucharskie lubię takie, które nie tylko ładnie wyglądają, ale też nadają się do użytku. Po wypróbowaniu kilku przepisów z White Plate - słodkie już wiem, że będę wracać do nich jeszcze nie raz, dlatego cieszę się, że mam tę książkę w swoich zbiorach. Myślę, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Szczególnie jednak polecam ją wszystkim tym, którzy tak jak ja dopiero wkraczają w świat ciast i ciasteczek :)

Książka rozpoczyna się od króciutkiego wstępu. Następnie mamy Niezbędnik domowego cukiernika, gdzie znajdziemy informacje na temat najbardziej przydatnych przyborów kuchennych. W dalszej kolejności możemy przeczytać kilka słów na temat składników używanych podczas pieczenia. Znajdziemy też praktycznie porady dotyczące pieczenia ciast. Później rozpoczyna się część właściwa...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    201
  • Przeczytane
    125
  • Posiadam
    80
  • Chcę w prezencie
    20
  • Kulinarne
    11
  • Kulinaria
    6
  • Ulubione
    6
  • Kuchnia
    6
  • Kulinarne
    4
  • Kucharskie
    4

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki White Plate - słodkie


Podobne książki

Przeczytaj także