Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Dania z anegdotą

Wydawnictwo: Świat Książki
6,67 (6 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
2
6
3
5
0
4
0
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
978-83-7799-752-9
liczba stron
224
słowa kluczowe
kuchnia
język
polski

Nie ma dobrej biesiady bez miłej pogawędki ani miłej pogawędki bez dobrego poczęstunku. Autorka, pomna tej staropolskiej zasady, snuje barwne opowieści o jedzeniu, okraszając je wybornymi przepisami. Czy sałatkę Cezara jadał Juliusz Cezar? Co łączy markiza de Nointel z beszamelem? Co wielki kompozytor Rossini miał wspólnego z sałatą? Kiedy wymyślono majonez? I kto pierwszy na koniec posiłku...

Nie ma dobrej biesiady bez miłej pogawędki ani miłej pogawędki bez dobrego poczęstunku. Autorka, pomna tej staropolskiej zasady, snuje barwne opowieści o jedzeniu, okraszając je wybornymi przepisami. Czy sałatkę Cezara jadał Juliusz Cezar? Co łączy markiza de Nointel z beszamelem? Co wielki kompozytor Rossini miał wspólnego z sałatą? Kiedy wymyślono majonez? I kto pierwszy na koniec posiłku jadał sery? Ważne wydarzenia, słynne postacie, anegdoty i historie miłosne i oczywiście… mnóstwo przepisów, a wszystko podane w doskonałym stylu. Wyborna lektura – zaspokaja ciekawość, pobudza apetyt i bawi!

 

źródło opisu: http://www.swiatksiazki.pl/dania-z-anegdota-hanna-...(?)

źródło okładki: http://www.swiatksiazki.pl/dania-z-anegdota-hanna-...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
książek: 3399
Aksamitt | 2014-12-15

Układ książki odpowiada kolejności serwowanych potraw na stołach, czyli od lekkich przekąsek, poprzez dania głowne do deserów. Odpowiednio klika rozdziałów, a każdy z nich opatrzony anegdotami, rysem historycznym o powstaniu najbardziej dziś znanych sosów, sałat, mięs czy zup. To klasyka kuchni światowej, przepisy mające stałe miejsce w naszym rodzimym jadłospisie.
Ta pozycja może stanowić świetny grunt dla dalszego rozwoju umiejętności kulinarnych. Do tego daje znajomość pochodzenia potraw, dzięki czemu zyskuje się przepis podstawowy i możliwość wariacji na jego temat.
Bardzo podobało mi się wszystko to co było wokół przepisu, czyli odnośnie historii potrawy. Stanowiło dla całości to czym są przyprawy dla dań.
Przestrzegam: nie zasiadać do lektury głodnym!

Pokaż wszystkie opinie o tej książce
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading

Opinie czytelników


O książce:
Papla

"Wstęp" na circa 80 stron, który nie wiem, czy ma na celu ośmieszyć Brytyjczyków, czy Amerykanów (czy oba naraz). Narratorka, a zarazem glów...

zgłoś błąd zgłoś błąd