Herbata. 100 przepisów

Okładka książki Herbata. 100 przepisów Mary Ward
Okładka książki Herbata. 100 przepisów
Mary Ward Wydawnictwo: Bellona kulinaria, przepisy kulinarne
224 str. 3 godz. 44 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Bellona
Data wydania:
2012-12-01
Data 1. wyd. pol.:
2012-12-01
Liczba stron:
224
Czas czytania
3 godz. 44 min.
Język:
polski
Tłumacz:
Karolina Lossman-Bołdok
Tagi:
herbata przepisy
Średnia ocen

6,6 6,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Okładka książki Ekonomia gastronomia. Jedz lepiej i wydawaj mniej Allegra McEvedy, Paul Merrett
Ocena 5,5
Ekonomia gastr... Allegra McEvedy, Pa...
Okładka książki Kuchnia włoska Joanna Cieślewska, Jolanta Góra, Sylwia Kępińska, Alina Kwapisz, Przemysław Kwiecień, Anna Zabłocka
Ocena 6,5
Kuchnia włoska Joanna Cieślewska,&...
Okładka książki Dialogi języka z podniebieniem. Książka kucharska Piotr Bikont, Robert Makłowicz
Ocena 7,0
Dialogi języka... Piotr Bikont, Rober...

Oceny

Średnia ocen
6,6 / 10
16 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
521
36

Na półkach: , , ,

Przyjemna książka. Na plus jest dużo ciekawych przepisów, m. in. przepis na genmaichę czy antyczny przepis na chińską herbatę z ryżowymi ciasteczkami.
Minusem jest niestety chaos informacji związanych z historią i herbatami w ogóle. Autorka przed napisaniem książki nie miała zbyt wiele pojęcia o herbacie, a napisała ją odrobinę z konieczności po wydaniu tomu "Kawa". Do napisania książki o herbacie potrzeba solidnej wiedzy. Nie mniej książka posiada przyjemny klimat popołudniowych herbatek u babci, i to jest jej duży plus.

Przyjemna książka. Na plus jest dużo ciekawych przepisów, m. in. przepis na genmaichę czy antyczny przepis na chińską herbatę z ryżowymi ciasteczkami.
Minusem jest niestety chaos informacji związanych z historią i herbatami w ogóle. Autorka przed napisaniem książki nie miała zbyt wiele pojęcia o herbacie, a napisała ją odrobinę z konieczności po wydaniu tomu "Kawa". Do...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1056
553

Na półkach: ,

Bardzo fajna książka, szczególnie dla osób zakochanych w herbacie (takich jak ja :)). W prosty i przystępny sposób objaśnia zasady parzenia herbaty, całą procedurę krok po kroku, jakie są ich rodzaje a przede wszystkim "podrzuca" fajne pomysły na wszelkiego rodzaju herbaty do parzenia. Podoba mi się przy tym, że autorka nie skreśla od razu miłośników herba w torebkach- zwraca jednak uwagę na konkretne firmy dające określoną jakość. Dla niektórych to pewnie kryptoreklama, dla mnie po prostu wskazówka którą na pewno wezmę po uwagę. Ogólnie zatem warto do niej zaglądnąć i poczytać co zrobić aby chwila przyjemności i odpoczynku z herbatką była jeszcze przyjemniejsza niż dotychczas :)

Bardzo fajna książka, szczególnie dla osób zakochanych w herbacie (takich jak ja :)). W prosty i przystępny sposób objaśnia zasady parzenia herbaty, całą procedurę krok po kroku, jakie są ich rodzaje a przede wszystkim "podrzuca" fajne pomysły na wszelkiego rodzaju herbaty do parzenia. Podoba mi się przy tym, że autorka nie skreśla od razu miłośników herba w torebkach-...

więcej Pokaż mimo to

avatar
251
50

Na półkach: ,

Nie mogę ocenić książki pod względem aspirowania przez nią do książki kucharskiej, gdyż jestem laikiem w tych sprawach - wydaje się być przyzwoita.

Jeśli chodzi natomiast o tę książkę jako przewodnik po świecie herbat, to wypada ona blado. Dużo niepotrzebnych informacji jak np. historia Chin w pigułce (pytam po co?). Rozumiem fragmenty dotyczące "kwestii herbacianych", ale podbój Chin przez mongołów czy budowa muru są tu totalnie niepotrzebne.
Pan Daniel omawia parzenie herbaty jakby miał do czynienia, co najmniej z 5-letnim dzieckiem (po zaparzeniu proszę odłożyć torebkę wraz z łyżeczką na spodek:) ). Aczkolwiek same informacje dotyczące parzenia są ciekawe.
Do tego mało (lub bardzo ogólne informacje) dotyczące rodzajów herbat czy ich charakterystyki umożliwiającej rozpoznanie. Pan Daniel skupia się głównie (niestety) na herbacie czarnej i zielonej (także w torebkach - czemu osobiście odnawiam miana herbaty). Brak jest informacji o szlachetnej herbacie białej czy zółtej oraz czerwonej.

Jako przewodnik po, nie zawaham się tego powiedzieć, sztuce parzenia i picia herbaty pozycja ta wydaje się za mało "informacyjna". Ja osobiście czuję niedosyt.

Nie mogę ocenić książki pod względem aspirowania przez nią do książki kucharskiej, gdyż jestem laikiem w tych sprawach - wydaje się być przyzwoita.

Jeśli chodzi natomiast o tę książkę jako przewodnik po świecie herbat, to wypada ona blado. Dużo niepotrzebnych informacji jak np. historia Chin w pigułce (pytam po co?). Rozumiem fragmenty dotyczące "kwestii herbacianych", ale...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    103
  • Przeczytane
    31
  • Posiadam
    23
  • Teraz czytam
    4
  • Kulinarne
    3
  • Herbata
    3
  • Chcę w prezencie
    3
  • Ulubione
    2
  • Kulinaria
    2
  • Chciałabym
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Herbata. 100 przepisów


Podobne książki

Przeczytaj także