Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości
Wydawnictwo: Marginesy kulinaria, przepisy kulinarne
184 str. 3 godz. 4 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2011-05-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-05-18
- Liczba stron:
- 184
- Czas czytania
- 3 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788392843122
Zofia Nasierowska, Janusz Majewski „Nasierowska gotuje, Majewski pisze: Fotografia smaku.”
Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości to sprawdzone przepisy Zofii Nasierowskiej doprawione pysznymi felietonami kulinarnymi Janusza Majewskiego. Na potrawy, którymi delektowali się sławni goście pensjonatu w Laśmiadach, a wcześniej domu przy Fortecznej, słynącego z najlepszych przyjęć na Żoliborzu.
Pasztety, bliny, tobołki, faszerowane jaja,
szczawiowa, grzybowa, koperkowa, żur,
befsztyki, eskalopki, pierogi, zrazy,
kremy, torty, sorbety, pączki i ptyś
Palce lizać! I czystymi odkrywać kolejne sekrety!
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 48
- 26
- 15
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Ciekawe przepisy kulinarne (zamierzam niektóre wypróbować) pani Nasierowskiej i zabawne komentarz pana Majewskiego. Tylko szkoda, że zabrakło tytułowych fotografii smaków.
Ciekawe przepisy kulinarne (zamierzam niektóre wypróbować) pani Nasierowskiej i zabawne komentarz pana Majewskiego. Tylko szkoda, że zabrakło tytułowych fotografii smaków.
Pokaż mimo toŚwietny wywiad Zofią Nasierowską, urocze komentarze Janusza Majewskiego i chciałoby się napisać piękne zdjęcia potraw. Niestety tego ostatniego zabrakło. Oczywiście rozumiem, że książka została wydana po tym, jak autorka przepisów zrezygnowała z pracy fotografa ze względu na chorobę oczu, ale myślę, że po latach pracy w tej branży, spokojnie znalazłaby kogoś, kogo mogłaby zaprosić do współpracy.
Odnośnie samych przepisów: na razie wypróbowałam dwa, w tym na Lwowskie ciasto Pana Janusza i nie wiem, czy we Lwowie bezę robi się bez cukru, czy w przepisie jest błąd, w każdym razie ja swoją posłodziłam i wyszło idealnie. Drugi wypróbowany przepis wymagał niestety gotowego sosu i to jest mankament również kilku innych recept, w których pojawia np. vegeta. Myślę, że nie jest to książka dla początkujących kucharzy, ale można się zainspirować.
Świetny wywiad Zofią Nasierowską, urocze komentarze Janusza Majewskiego i chciałoby się napisać piękne zdjęcia potraw. Niestety tego ostatniego zabrakło. Oczywiście rozumiem, że książka została wydana po tym, jak autorka przepisów zrezygnowała z pracy fotografa ze względu na chorobę oczu, ale myślę, że po latach pracy w tej branży, spokojnie znalazłaby kogoś, kogo mogłaby...
więcej Pokaż mimo toważna lektura
ważna lektura
Pokaż mimo to,,Dom Zosi Nasierowskiej był ostatnią ostoją ciepła, smaku i gościnności. Fotografie, które robiła swoim gościom, były zawsze odzwierciedleniem karmionych przez nią dusz. Prawdziwa dama estetyki i smaku, która zatrzymała mijające wartości" Magda Gessler
20 lat wcześniej w Warszawie było mało restauracji, gdzie można było się dobrze najeść, dlatego kobiety gotowały w domu. Gotowały matki, teściowe, gosposie. jedni byli zapraszani przez drugim, przez co powstawały coraz to nowsze dania, bo każda pani domu chciała zabłysnąć przed znajomymi. Potem nastał okres kupowania na kartki, gdzie dzięki drobnym łapówkom można było dostać lepsze produkty. Po okresie totalitaryzmu autorka wraz z mężem założyli pensjonat na Mazurach, gdzie doskonale im się wiodło. Słynna pani fotograf musiała przekształcić się w kucharkę. Przepisy czerpała z własnego domu, przepisów babci, które cały czas udoskonalała. Już od najmłodszych lat zajmowała się gotowaniem. Jakie słynne osoby były u niej w gościnie? Jak oprawiać rybę? Z której strony podaje się dania?
Książka już od pierwszych stron bardzo mi się spodobała , tym bardziej że współgra z tematyką mojego bloga i będę mogła wykorzystać kilka przepisów :) Jest bardzo ciekawie napisana, przepisy są przeplatane poradami domowymi, co jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Dużo dań jeszcze nie robiłam, lecz chciałabym je wykonać. Myślę, że książka przyda się wszystkim, którzy gotują i chcą poznać nowe dania lub też dopiero chcą rozpocząć swoją przygodę z gotowaniem.
Moja ocena : 10/10
,,Dom Zosi Nasierowskiej był ostatnią ostoją ciepła, smaku i gościnności. Fotografie, które robiła swoim gościom, były zawsze odzwierciedleniem karmionych przez nią dusz. Prawdziwa dama estetyki i smaku, która zatrzymała mijające wartości" Magda Gessler
więcej Pokaż mimo to20 lat wcześniej w Warszawie było mało restauracji, gdzie można było się dobrze najeść, dlatego kobiety gotowały w domu....
Książka duetu Majewski-Nasierowska to niezwykła książka kucharska - autorzy karmią ciało i duszę :) Piękne fotografie autorstwa pani Nasierowskiej oraz ilustracje jakby wyjęte rodem z dawnych wydań "Przekroju" sprawiają, że książka wygląda jak niezwykły album.
Bardzo staranne wydanie, piękna okładka i doskonałe przepisy - to wielkie atuty tego wydawnictwa.
Na początku oglądamy piękną fotografię dworku w Leśmiadach, od którego wszystko się zaczęło i zapoznajemy się z panią Nasierowską, która w formie wywiadu opowiada o sobie, o swoich pasjach. Wszystko bogato ilustrowane.
Dalej przechodzimy do przepisów - każdy obiad składa się z kompletu 4 potraw - od przystawki, przez danie główne i deser.
Mnie już na początku zauroczył przepis na szpinakowe naleśniki - który na pewno wypróbuję :)
Podsumowując, książka "Fotografia smaku" to piękny album z przepisami. Wydany z wielką starannością i dbałością o szczegóły. Ma swój klimat, a potrawy wręcz się czuje smakiem wyobraźni.
Serdecznie polecam wielbicielom dobrej kuchni i pięknie wydanych książek !
http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2012/03/fotografia-smaku-zofia-nasierowska.html
Książka duetu Majewski-Nasierowska to niezwykła książka kucharska - autorzy karmią ciało i duszę :) Piękne fotografie autorstwa pani Nasierowskiej oraz ilustracje jakby wyjęte rodem z dawnych wydań "Przekroju" sprawiają, że książka wygląda jak niezwykły album.
więcej Pokaż mimo toBardzo staranne wydanie, piękna okładka i doskonałe przepisy - to wielkie atuty tego wydawnictwa.
Na początku...