Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Kuchnia z zielonego Wzgórza. Przepisy L. M. Montgomery

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
7,3 (43 ocen i 8 opinii) Zobacz oceny
10
5
9
7
8
7
7
10
6
6
5
7
4
1
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Aunt Maud's recipes book : from the kitchen of L. M. Montgomery
data wydania
ISBN
8308040950
liczba stron
170
język
polski

Niezapomniany klimat Zielonego Wzgórza i pyszna kanadyjska kuchnia początku XX wieku! Nie wszyscy wielbiciele Ani z Zielonego Wzgórza wiedzą, że jej autorka za życia była nie tylko uznaną pisarką, ale także świetną kucharką. Jej talenty kulinarne były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Te niezwykłe zdolności rozwijała, gotując smakołyki dla najbliższych. A wciąż...

Niezapomniany klimat Zielonego Wzgórza i pyszna kanadyjska kuchnia początku XX wieku! Nie wszyscy wielbiciele Ani z Zielonego Wzgórza wiedzą, że jej autorka za życia była nie tylko uznaną pisarką, ale także świetną kucharką. Jej talenty kulinarne były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Te niezwykłe zdolności rozwijała, gotując smakołyki dla najbliższych. A wciąż pogłębianą wiedzę wykorzystywała w swoich powieściach, opisując niezwykle obrazowo potrawy jakimi raczyli się ich bohaterowie.
Prowadzony osobiście przez Lucy Maud Montgomery i długo przechowywany przez jej rodzinę zeszyt z oryginalnymi recepturami, w końcu ujrzał światło dzienne. Wśród Przepisów ciotki Maud, autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły ulubione potrawy domowników, rarytasy podawane do popołudniowej herbatki i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu.
W tej niezwykłej książce, zilustrowanej rękopisami Lucy Maud Montgomery oraz archiwalnymi fotografiami rodzinnymi z okresu, kiedy mieszkała w Norval, w stanie Ontario, coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki.

Chcecie wiedzieć co jadła Ania Shirley? Zapytajcie "ciotki Maud".

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (182)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 448
MountainTobacco | 2014-04-26
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Teraz możemy naprawdę poczuć zapachy oraz smaki prosto z kuchni na Zielonym Wzgórzu:) Oryginalne przepisy okraszono ulubionymi przez nas cytatami i ozdobiono uroczą szatką graficzną. Niezwykle lubię, kiedy ulubione przeze mnie powieści stają się tak namacalne i wychodzą ze sfery wyobraźni docierając wprost do naszych zmysłów... Polecam wszystkim wielbicielom przytulnej kuchni na Zielonym Wzgórzu! Doskonałe dopełnienie całej serii.

książek: 218
Halina | 2013-08-07
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 06 sierpnia 2013

Cudowna oprawa graficzna.
Wspaniałym pomysłem było umieszczenie przed każdym rozdziałem wstępu na temat tego, skąd się wzięły przepisy akurat tego rodzaju, coś o Maud, coś o jej rodzinie, dalszej czy bliższej, coś o Zielonym Wzgórzu, kilka zdjęć... Wielbiciele Ani, którzy nie lubią i nie chcą gotować, znaleźliby tu coś dla siebie.
Przepisy. Nie wiem, czy są dobre, jeszcze nie sprawdzałam, ale znajomi chwalą co poniektóre dania. świetnie, że autorki pomyślały o tym, by najpierw sprawdzić tak stare przepisy i je, w razie potrzeby, ulepszyć.

książek: 953
Ania | 2014-04-26
Na półkach: Przeczytane

Jest to książka pełna nie tylko wielu ciekawych i mam nadzieje wartych sprawdzenia przepisów, ale także wartych przeczytania anegdoty. Dlatego tez za[ewe jeszcze mor raz er pd tek szlocha/

książek: 177
Krucza | 2015-10-10
Na półkach: Przeczytane

Miło było wrócić do czasów dzieciństwa, gdy z zapałem czytałam o losach Ani. Książka ta jest swego rodzaju uzupełnieniem - dowiadujemy się czegoś nowego. W dodatku... te stare, ale jakże ciekawe przepisy! Warto sięgnąć po tą książkę.

książek: 43
Elodea | 2016-02-05
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2010 rok

książka - uczta dla oka, uczta dla ducha, a dla tych, którzy sprawdzą w kuchni - uczta dla ciała:-)fantastyczna pozycja dla wszystkich, którzy zostawili serce na Wyspie Księcia Edwarda. Jedna z moich najbardziej ukochanych książek!!!

książek: 26
magdalena | 2013-06-26
Na półkach: Przeczytane

Niezwykłe wrażenie podglądania Lucy Maud Montgomery od kuchni i to dosłownie. Fajnie się czytało i mam ochotę wypróbować parę jej przepisów kulinarnych.

książek: 197
Ola | 2012-11-25
Przeczytana: 01 października 2012

Książka oddaje klimat Ani z Zielonego Wzgórza. Ładnie wydana historia życia autorki książek mojego dzieciństwa.

książek: 800
Hatifnat | 2011-11-09
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Bardzo ciepła, pełna wspomnień i interesujących przepisów rodem z Wyspy Księcia Edwarda.

książek: 499
Porshia | 2016-07-04
Przeczytana: 04 lipca 2016
książek: 417
apreelo | 2015-08-27
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 172 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Powiązane treści
Degustując słowa

Tom zawiera ponad 180 haseł ułożonych alfabetycznie (od „ananasa” po „żurek”), związanych z jedzeniem i jego przyrządzaniem (potrawy, naczynia, produkty spożywcze, przyprawy i czynności kuchenne). Smakowita ta lektura pozwala nam nie tylko poznać źródło wielu słów, uświadomić sobie wpływ pożywienia na kulturę, ale również powiązać je z odpowiednimi okresami w historii Polski.


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd