pokaż co czytasz i dowiedz się,
co czytają Twoi znajomi.
Kliknij tutaj i dołącz do nas!
Polski rock progresywny. Przewodnik
Pierwsze kompleksowe opracowanie na temat polskiego rocka progresywnego. To ponad 200 opisanych płyt, kilkadziesiąt zespołów, od debiutantów i zapomniane już unikaty – po takie legendy jak Niemen, SBB czy Collage. Przy każdej płycie zamieszczono front okładki, listę utworów i wykonawców, numery katalogowe i krótki, treściwy opis zawartości. W drugiej części przewodnika opisano wykonawców, którzy w jakikolwiek sposób otarli się o rock progresywny. Dodatkowo w książce znalazły się opisy płyt składankowych, DVD, profile firm płytowych i audycji radiowych.
W głównej części przewodnika opisano następujące zespoły: Abraxas, After…, Albion, Alters, Amarok, Anamor, Anawa, Animations, Ankh, Annalist, Anyway, Art Rock, Assal & Zenn, Believe, Breakout, Budka Suflera, Cashmere, Collage, Colt, Cytrus, Czerwono-Czarni, Delate, Division By Zero, Dżamble, Exodus, Framauro, Gargantua, Marek Grechuta, Hipgnosis, Wojciech Hoffmann, Iluzjon, Indukti, Kat, Klan, Kwadrat, Liquid Shadow, Lizard, Mech, Millenium, Mindfields, Moonrise, Mr. Gil, Nemezis, Newbreed, Niebiesko-Czarni, Czesław Niemen, Nurt, Ogród Wyobraźni, Omni, Openspace, Osada Vida, Perihellium, Peter Pan, Point Of View, Quidam, Romuald i Roman, Riverside, RSC, Sandstone, Sattelite, SBB, Skaldowie, Józef Skrzek, Space Avenue, Special Experiment, Stress, Svann, Szolc & Srzednicki, TAO, Three Wishes, Turquoise, Twilight, Uistiti, Votum oraz Xenn.
źródło opisu: Wydawnictwo GAD Records, 2008
Weltbild
Zinamon Opinie znajomych
Dyskusje o książce
Opinie czytelników
Rock progresywny to jedna z najszlachetniejszych odmian muzyki rockowej. Tym bardziej interesująca musi być pozycja, która ma usystematyzować dorobek tego gatunku w Polsce.
Książka M. Wilczyńskiego jest udaną próbą. Świetna to pozycja dla doświadczonych fanów, jak też dla tych, którzy przygodę z rodzimą progresją dopiero zaczynają. Szczególnie dla tych drugich, gdyż niejednokrotnie ich znajomość polskiej sceny progresywnej zaczyna się chronologicznie od Collage. Jakże (mam nadzieję) zaskoczeni będą sięgając po płyty polskich prekursorów i klasyków.
Książka nie ustrzegła się błędów edycyjnych czy błędów w zapisie tytułów np. błędny zapis drugiej płyty solowej Marka Bylińskiego. Poza tym zdziwiłem się brakiem dwóch albumów w dyskografii SBB "Jerzyk" oraz "Amiga", który to brak nie jest usprawiedliwiony ich małymi związkami z progresywnym charakterem zespołu. Powinny być uwzględnione choćby z powodu niebagatelnej roli jaką ten odegrał w historii polskiego rocka. Chwilami odnosiłem też wrażenie, że niektóre informacje były zdezaktualizowane w chwili wysyłania tekstu do druku - szczególnie rzuciła się mi w oczy błędna informacja na temat składu zespołu "Pustki". Autorowi też zarzucić muszę, że niejednokrotnie opisy płyt zawierały jego osobiste odczucia i oceny albumów co bardziej zbliża tą pozycję do zbioru mini-recenzji.
Poza tym front książki zadziwiająco podobny do okładki ostatniej płyty SBB.
Pozycja warta polecenia nie tylko fanom prog rocka i przede wszystkim dalszego rozwijania.