Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Il grande cucchiaio d'oro. Le mille migliori ricette della cucina italiana.
- Wydawnictwo:
- Jedność
- Data wydania:
- 2019-05-15
- Data 1. wyd. pol.:
- 2019-05-15
- Liczba stron:
- 768
- Czas czytania
- 12 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788381440707
- Tłumacz:
- praca zbiorowa
- Tagi:
- kuchnia włoska Italia gotowanie smaki Italii
Esencja kuchni włoskiej, najlepsze i za razem sprawdzone przepisy teraz w jednej publikacji. Wydawcą książki jest czołowy wydawca włoskich książek kulinarnych – Food Editore. Wszystkie przepisy zamieszczone w tej książce zostały wykonane w ich redakcyjnej kuchni i tam też zrobiono zdjęcia, ilustrując często krok po kroku sposób przygotowania potraw.
Ta książka to absolutna klasyka kulinarna wydana w najwyższej jakości edytorskiej.
Zawiera 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej, począwszy od przekąsek po desery. Dodatkowo zamieszczono w niej dział z potrawami, które nie zawierają glutenu, laktozy, mięsa i ryb. To obszerne kompendium kulinarne wzbogacono też o poradnik gotowania krok po kroku, więc publikacja jest świetną pomocą dla wszystkich, którzy oprócz receptur chcieliby mieć pod ręką szczegółowy opis sposobów wykonania smacznych dań. W książce pokazano również główne składniki poszczególnych potraw, by podkreślić, jak wielkie znaczenie ma ich jakość.
Publikacja jest wspaniałym pomysłem na prezent na wiele różnych okazji.
"O kuchni włoskiej powstało już wiele książek i poradników, jednak teraz w rękach mam prawdziwe kompendium wiedzy na jej temat. I to wiedzy niebanalnej. Na ponad 700 stronach znalazły się teoretyczne opisy tego za co wielu kuchnię ubóstwia, jest o podstawach, czyli świetnej jakości składnikach i ich pochodzeniu oraz kulinarnej użyteczności, a także o tym czego każdy się powinien nauczyć: sosach, cieście, rybach, mięsie i wielu innych. Jak je wybrać, jak przygotować, a w końcu jak podać. „Złota łyżka” to książka, po którą powinien sięgnąć każdy, kto czuje do kuchni włoskiej, parafrazując, bazylię. To co mnie najbardziej uwiodło w tej pozycji to łatwość wykonania większości przepisów, obecność przy trudniejszych instrukcji „krok po kroku” i propozycja wina, które można podać do przygotowanych dań".
Laura Osęka, psycholożka, psychodietetyczka, dziennikarka kulinarna, autorka książki kucharskiej
"Jedno jest pewne! Ze Złotą Łyżką pomysłów ani na obiad i ani na kolację Wam nie zabraknie! A przy okazji łykniecie sporo wiedzy!"
Bartek Kieżun, Krakowski Makaroniarz
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 50
- 17
- 12
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej
Dodaj cytat
Opinia
Rozsmakuj się w kuchni włoskiej…
Pyszne makarony, aromatyczne sosy, mnogość ziół i dorodnych warzyw, wyraziste w smaku sery, pyszne, delikatne desery – nic dziwnego, że kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch (obok francuskiej) najpopularniejszych kuchni europejskich. Jedzenie jest wpisane niemal w kulturę Włoch tym bardziej, że Włosi gotują bardzo różnorodnie, w zależności od regionu, co przekłada się na ogromne zainteresowanie smakoszy i fakt, że każdy jest w stanie znaleźć w ich kuchni coś dla siebie.
Pierwsze wzmianki na temat sztuki kulinarnej Włoch pochodzą z IV wieku p.n.e., ale to w epoce renesansu gotowanie stało się prawdziwą sztuką. Co więcej, kuchnia włoska stała się znana na całym świecie, mimo iż – biorąc pod uwagę, że Włochy dzielą się na wiele regionów i każdemu z nich można przypisać nieco inne tradycje kulinarne – wiele dań bardzo odbiega od siebie smakowo. Mimo wszystko dla Nas, Polaków, kuchnia włoska wciąż pozostaje niezgłębiona. Znamy co prawda pizzę, lasagne czy ravioli, znamy też tiramisu, ale tak naprawdę wybór tych „włoskich” dań jest ograniczony do tego, co serwują nam włoskie restauracje, często nawet nie opierające swojego menu na włoskich recepturach czy składnikach. Dlatego też warto sięgnąć do korzeni, warto zainteresować się tradycyjnymi włoskimi potrawami, które – z uwagi na szeroki asortyment produktów na sklepowych półkach – w większości bez problemu możemy odtworzyć w domu.
Inspiracją do przygotowania włoskiej uczty może stać się wyjątkowa książka kucharska, opublikowana nakładem Wydawnictwa Jedność. Pozycja „Złota łyżka”, autorstwa Giovanniego Ballariniego, Prezydenta Honorowego Accademia Italiana Della Cucina, to prawdziwa gratka dla tych wszystkich osób, które uwielbiają gotować, które są smakoszami, które poszukują wiedzy na temat tradycyjnej włoskiej kuchni. To prawdziwe kompendium wiedzy na ten temat, począwszy od przekąsek goszczących na włoskich stołach, przez słodkie desery po potrawy nie zawierające glutenu, laktozy, mięsa i ryb. Publikacja została też wzbogacona o poradnik gotowania krok po kroku, zatem może stać się wspaniałym upominkiem dla kogoś, kto dopiero stawia pierwsze kroki w kuchni, a także dla tych osób, które chcą doskonalić swoje umiejętności.
Książka składa się z trzynastu części oraz dodatku obejmującego m.in. informacje o produktach i wyborze najlepszych z nich, o przechowywaniu żywności czy dobrych manierach przy stole. Znajdziemy tu zatem rozdziały tj. sosy i okrasy (dzięki którym nauczymy się przygotowywać m.in. kostkę warzywną, sos beszamelowy czy brokułowy), przekąski (wśród propozycji drobnych przekąsek na poprawienie apetytu znajdziemy m.in. grzanki z pastą z zielonych oliwek, wytrawne babeczki, krokiety ziemniaczane czy pulpeciki ryżowo-mięsne), a także wspaniałe propozycje pierwszych dań, które zachwycą każdego domownika (m.in. wiele wariantów podania dużych muszli, wyborny makaron rurki z kremem z szalotki, knedliki w rosole z boczkiem czy gnocchi z bobu). W rozdziałach poświęconych mięsom, rybom, jajkom i wędlinom zobaczymy, na jak wiele sposobów możemy zaserwować te produkty, zachwycimy się też rozdziałem o serach czy wędlinach, odkrywając nieskończone bogactwo smaków i propozycji podania. Bez wątpienia dwa najbardziej smakowite rozdziały, to te poświęcone kwestii pieczywa (polecam doskonałe bułeczki mleczne czy też bułeczki z oliwkami), a także słodyczom (tu kusi prawie każda potrawa, choć osobiście polecam placek z malinami, a także ten z kremem brzoskwiniowym, a także placek kawowy oraz puszyste ciasto czekoladowo-kawowe). Ostatni rozdział poświęcony został osobom, które z różnych względów wykluczyły ze swojego menu m.in. gluten czy laktozę.
Wiele z przepisów zawiera ilustracje pokazujące krok po kroku proces przygotowania potrawy, dzięki czemu możemy wyeliminować ewentualne błędy na etapie przygotowania posiłków. Same zdjęcia potraw są zresztą piękne i powodują nadzwyczajną aktywność naszych ślinianek.
Prostota proponowanych potraw, stosunkowa łatwość ich przygotowania, a także bukiet smaków, który odczujemy już po pierwszym kęsie sprawiają, że publikacja „Złota łyżka” jest rzeczywiście wyjątkowa i zachęca, by potrawy w niej zawarte zajadać … łyżkami. A już na pewno do tego, by trwale wprowadzić je do swojego menu.
Rozsmakuj się w kuchni włoskiej…
więcej Pokaż mimo toPyszne makarony, aromatyczne sosy, mnogość ziół i dorodnych warzyw, wyraziste w smaku sery, pyszne, delikatne desery – nic dziwnego, że kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych kuchni świata i jedną z dwóch (obok francuskiej) najpopularniejszych kuchni europejskich. Jedzenie jest wpisane niemal w kulturę Włoch tym bardziej, że Włosi...