Wyznania francuskiego piekarza

Okładka książki Wyznania francuskiego piekarza
Gerard AuzetPeter Mayle Wydawnictwo: Prószyński i S-ka reportaż
104 str. 1 godz. 44 min.
Kategoria:
reportaż
Tytuł oryginału:
Confessions of a French Baker: Breadmaking Secrets, Tips, and Recipes
Wydawnictwo:
Prószyński i S-ka
Data wydania:
2008-08-07
Data 1. wyd. pol.:
2008-08-07
Liczba stron:
104
Czas czytania
1 godz. 44 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-7469-822-1
Tłumacz:
Violetta Dobosz
Średnia ocen

                5,9 5,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
5,9 / 10
39 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
172
171

Na półkach: , , , , ,

Książka składa się z kilku części. Najpierw właściwe wspomnienia piekarza z Prowansji z Cavaillon. Współautor książki jest synem założyciela piekarni "Chez Auzet". Jego ojciec Roger założył firmę w 1951 roku. Jest trochę o rozwoju firmy i o nierównej walce z tandetnym niby "pieczywem" z supermarketów i dyskontów. Następnie jest część, w której Gerard Auzet zdradza przepisy na wykonanie prawdziwego pieczywa w domu. Otrzymujemy podstawowy przepis na chleb, a następnie przepisy na chleby smakowe (dyniowy, tymiankowy, z morelami, z bekonem, z fenkułem, chleb winiarza, chleb rybaka itd.). Potem mamy przepisy na inne rodzaje pieczywa (bułki, bagietki itp.). Najciekawsze moim zdaniem są załączniki, które w iście francuskim duchu podpowiadają czytelnikowi jakie wino pasuje do jakiego chleba (pieczywa) np. do śledzi idealny jest podobno chleb fenkułowy. Otrzymujemy też podpowiedź, który chleb jest najlepszym wyborem do wyczyszczenia talerza po jakimś konkretnym daniu. W Polsce wycieranie talerza chlebem np. w restauracji czasem jest nadal postrzegane jako coś niekulturalnego. We francuskim bistro jest komplementem dla kucharzy i powinno zostać dokonane pieczywem najlepiej pasującym do dania, które zjedliśmy. Jeżeli ktoś chce sam piec pieczywo to musi zdobyć tę książkę.

Książka składa się z kilku części. Najpierw właściwe wspomnienia piekarza z Prowansji z Cavaillon. Współautor książki jest synem założyciela piekarni "Chez Auzet". Jego ojciec Roger założył firmę w 1951 roku. Jest trochę o rozwoju firmy i o nierównej walce z tandetnym niby "pieczywem" z supermarketów i dyskontów. Następnie jest część, w której Gerard Auzet zdradza przepisy...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    72
  • Przeczytane
    47
  • Posiadam
    8
  • Chcę w prezencie
    3
  • Francja
    3
  • Kulinarnie
    2
  • Biblioteka
    2
  • Ulubione
    2
  • Literatura francuska
    2
  • Chciałabym otrzymać/kupić
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Wyznania francuskiego piekarza


Podobne książki

Przeczytaj także