Wyznania francuskiego piekarza
- Kategoria:
- reportaż
- Tytuł oryginału:
- Confessions of a French Baker: Breadmaking Secrets, Tips, and Recipes
- Wydawnictwo:
- Prószyński i S-ka
- Data wydania:
- 2008-08-07
- Data 1. wyd. pol.:
- 2008-08-07
- Liczba stron:
- 104
- Czas czytania
- 1 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-7469-822-1
- Tłumacz:
- Violetta Dobosz
Książka pachnąca świeżym chlebem – dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia.
Któż nie lubi zapachu świeżego chleba? Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością. Takie właśnie miejsce odwiedzamy wraz z Peterem Maylem, by na własne oczy zobaczyć, jak w rękach mistrza Gerarda Auzeta powstają smakowite fougasses, bâtards, boules i inne gatunki tradycyjnego prowansalskiego pieczywa.
A ten, kto zatęskni do aromatów z piekarni „Chez Auzet”, będzie mógł spróbować własnych sił: książka zawiera dokładne, pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Wyznania francuskiego piekarza to nie tylko niezliczone praktyczne porady i tajniki rzemiosła, ale także barwna historia czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 72
- 47
- 8
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 2
- 1
Opinia
Książka składa się z kilku części. Najpierw właściwe wspomnienia piekarza z Prowansji z Cavaillon. Współautor książki jest synem założyciela piekarni "Chez Auzet". Jego ojciec Roger założył firmę w 1951 roku. Jest trochę o rozwoju firmy i o nierównej walce z tandetnym niby "pieczywem" z supermarketów i dyskontów. Następnie jest część, w której Gerard Auzet zdradza przepisy na wykonanie prawdziwego pieczywa w domu. Otrzymujemy podstawowy przepis na chleb, a następnie przepisy na chleby smakowe (dyniowy, tymiankowy, z morelami, z bekonem, z fenkułem, chleb winiarza, chleb rybaka itd.). Potem mamy przepisy na inne rodzaje pieczywa (bułki, bagietki itp.). Najciekawsze moim zdaniem są załączniki, które w iście francuskim duchu podpowiadają czytelnikowi jakie wino pasuje do jakiego chleba (pieczywa) np. do śledzi idealny jest podobno chleb fenkułowy. Otrzymujemy też podpowiedź, który chleb jest najlepszym wyborem do wyczyszczenia talerza po jakimś konkretnym daniu. W Polsce wycieranie talerza chlebem np. w restauracji czasem jest nadal postrzegane jako coś niekulturalnego. We francuskim bistro jest komplementem dla kucharzy i powinno zostać dokonane pieczywem najlepiej pasującym do dania, które zjedliśmy. Jeżeli ktoś chce sam piec pieczywo to musi zdobyć tę książkę.
Książka składa się z kilku części. Najpierw właściwe wspomnienia piekarza z Prowansji z Cavaillon. Współautor książki jest synem założyciela piekarni "Chez Auzet". Jego ojciec Roger założył firmę w 1951 roku. Jest trochę o rozwoju firmy i o nierównej walce z tandetnym niby "pieczywem" z supermarketów i dyskontów. Następnie jest część, w której Gerard Auzet zdradza przepisy...
więcej Pokaż mimo to