Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji
- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Seria:
- Dolce Vita
- Tytuł oryginału:
- A Pig in Provence
- Wydawnictwo:
- Czarne
- Data wydania:
- 2010-04-12
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-04-12
- Liczba stron:
- 228
- Czas czytania
- 3 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788375361902
- Tłumacz:
- Janusz Ochab
- Tagi:
- Prowansja Francja kuchnia
Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia.
Jej żywe, pełne smakowitych przepisów i lokalnego kolorytu wspomnienia oddają bogactwo prowansalskiej kuchni i tradycji. Razem z autorką zaglądamy do garnków, ogrodów, lasów i winnic, zbieramy grzyby, robimy sery i gotujemy najprawdziwszą bouillabaisse. To czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji i wszystkich tych, których choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia. Georgeanne Brennan jest wielokrotnie nagradzaną autorką książek o kuchni i ogrodnictwie. Mieszka w północnej Kalifornii i w Prowansji, gdzie prowadzi szkołę kucharską.
[opis wydawcy]
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 125
- 92
- 33
- 4
- 4
- 3
- 2
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Weszłam i ujrzałam prowansalską kuchnię z moich dawnych wyobrażeń. Sufit opierał się na grubych drewnianych belkach, wisiały pod nim miedziane garnki i rondle różnych rozmiarów.
OPINIE i DYSKUSJE
"Świnia w Prowansji" jest książką o tym, jak życie może się kręcić wokół jedzenia. Autorka jest Amerykanką, która przyjechała z Kalifornii na południe Francji, z mężem i córką, aby zamieszkawszy w dość spartańskich warunkach zbliżyć się do "życia w zgodzie z naturą".
Brzmi niepokojąco i powiewa popularnymi przez cały czas ucieczkami młodych, wykształconych, z wielkich miast na zabite deskami dzicze, opisywanymi na blogach i bardzo szybko monetyzowanych sklepami eko, sprzedającymi przez internet produkty rolne wytwarzane "tradycyjnymi" metodami, z "tradycyjnie" uprawianych roślin i "tradycyjnie" hodowanych zwierząt, z prawdziwym wiejskim życiem nie mających nic wspólnego. Ot, moda na eko sposobem na udany zarobek. Eko-mydła, eko-skóry, eko-sery, eko-gówno. A wszystko to zarządzane z klimatyzowanych willi z wszystkimi udogodnieniami nowowczesności.
Na szczęście pani Georgeanne Brennan nie ulega takim pokusom i podejmuje próbę prostego, niekiedy ciężkiego życia na wsi, wśród ludzi żyjących tam od wielu pokoleń. Dzięki takiemu podejściu zdobywa zaufanie sąsiadów, pokazujących im sposoby wyrobu kozich serów, uprawiania ziół, hodowli świń na mięso. Opis świniobicia w tej książce swoim naturalizmem przypomina ustępy "Postrzyżyn" Hrabala, choć do kunsztu czeskiego mistrza jest pani Brennan oczywiście daleko.
Choć napisana przez kobietę, nie jest to literatura kobieca tak bardzo, jak się tego obawiałem. Fajnie, że można przekonać się o takich miejscach na świecie, gdzie jedzenie w pojedynkę jest daleko idącym absurdem. Przepisy podane książce zakładają liczbę porcji na 8 do 20, bo takie są właśnie obiady i kolacje w Prowansji. Tam, wspólne jedzenie, kupowanie produktów na targu w pobliskim miasteczku, pomaganie sobie w zasiewach i zbiorach, są głównymi instytucjami tworzenia więzi towarzyskich, sąsiedzkich i uczuciowych.
Tam, rozmowa przy stole, jest wręcz społecznym oczekiwaniem, a nie czymś, za co nasi polscy rodzice karali nas zawsze reprymendą.
"Świnia w Prowansji" jest książką o tym, jak życie może się kręcić wokół jedzenia. Autorka jest Amerykanką, która przyjechała z Kalifornii na południe Francji, z mężem i córką, aby zamieszkawszy w dość spartańskich warunkach zbliżyć się do "życia w zgodzie z naturą".
więcej Pokaż mimo toBrzmi niepokojąco i powiewa popularnymi przez cały czas ucieczkami młodych, wykształconych, z wielkich...
Wytrwałam tylko 60 stron. Nieciekawa lektura.
Wytrwałam tylko 60 stron. Nieciekawa lektura.
Pokaż mimo to"Świnia w Prowansji" to sentymentalna podróż do Prowansji której już nie ma. Opowieść o życiu, rodzinie i przyjaciołach przeplata się z pochwałą jedzenia i kultury kulinarnej tej części Francji z jej poszanowaniem dla produktu i sezonowości. Lektura lekka i przyjemna, ale przy tym mądra, promująca celebrację powolnego życia, w którym jest miejsce na spotkania z przyjaciółmi oraz wspólne trwające niemal w nieskończoność biesiadowanie.
"Świnia w Prowansji" to sentymentalna podróż do Prowansji której już nie ma. Opowieść o życiu, rodzinie i przyjaciołach przeplata się z pochwałą jedzenia i kultury kulinarnej tej części Francji z jej poszanowaniem dla produktu i sezonowości. Lektura lekka i przyjemna, ale przy tym mądra, promująca celebrację powolnego życia, w którym jest miejsce na spotkania z przyjaciółmi...
więcej Pokaż mimo toCiepła, urzekająca, smakowita wręcz opowieść o życiu, tradycjach i kuchni prowansalskiej. Autorka pisze tak, że zaprzyjaźniamy się z nią i jej rodziną już od pierwszej strony. Tak, jak ona uczyła się przepisów i tradycji od swoich przyjaciół w Prowansji, tak i my uczymy się tego od niej - w każdym rozdziale czegoś innego.
Miło było przenieść się na te kilka dni, podczas których czytałam książkę, do Prowansji. Mimo że nigdy tam nie byłam, to czuję, że jednak dobrze znam to miejsce :)
Ciepła, urzekająca, smakowita wręcz opowieść o życiu, tradycjach i kuchni prowansalskiej. Autorka pisze tak, że zaprzyjaźniamy się z nią i jej rodziną już od pierwszej strony. Tak, jak ona uczyła się przepisów i tradycji od swoich przyjaciół w Prowansji, tak i my uczymy się tego od niej - w każdym rozdziale czegoś innego.
więcej Pokaż mimo toMiło było przenieść się na te kilka dni, podczas...
Sama nie wiem co mam myśleć o tej książce. Bo tematyka ciekawa, ale niestety wszystko zostało potraktowane dość pobieżnie, autorka nie potrafi się skupić na tym, co jest naprawdę interesujące. Niestety fabuła nie jest dobrze prowadzona - na jednej stronie bohaterka jest w ciąży, żeby po kilku kartkach dowiedzieć się, że ma już dziecko, bynajmniej nie noworodka. Nagle w niebyt wpada kilkanaście miesięcy, przez co nie sposób wczuć się w atmosferę panującą w domu, nie sposób zaprzyjaźnić się z bohaterami. Wreszcie trudno o to, czego czytelnik oczekuje po tego typu książkach - pozytywną zazdrość. Zdecydowanie na temat Prowansji napisano więcej dużo lepszych książek. Na korzyść przemawia tematyka serowarstwa - tego w innych lekturach o Francji nie znalazłam.
Sama nie wiem co mam myśleć o tej książce. Bo tematyka ciekawa, ale niestety wszystko zostało potraktowane dość pobieżnie, autorka nie potrafi się skupić na tym, co jest naprawdę interesujące. Niestety fabuła nie jest dobrze prowadzona - na jednej stronie bohaterka jest w ciąży, żeby po kilku kartkach dowiedzieć się, że ma już dziecko, bynajmniej nie noworodka. Nagle w...
więcej Pokaż mimo toBardzo szybko i miło sie czyta. Lekka i wesoła. I bardzo smaczna:)
Bardzo szybko i miło sie czyta. Lekka i wesoła. I bardzo smaczna:)
Pokaż mimo tokto przeczytał Julie Child, ten wysoko ustawia poprzeczkę :) czegoś mi brak w " świni...."
kto przeczytał Julie Child, ten wysoko ustawia poprzeczkę :) czegoś mi brak w " świni...."
Pokaż mimo toWspaniała! Nie można się od niej oderwać! Chyba, że z konieczności zjedzenia czegoś pysznego, bo opisy dań są nieodłącznym elementem tej książki.
Wspaniała! Nie można się od niej oderwać! Chyba, że z konieczności zjedzenia czegoś pysznego, bo opisy dań są nieodłącznym elementem tej książki.
Pokaż mimo toGdy się to czyta, po prostu chce się żyć. Żywiej, intensywniej, po prostu lepiej. Dla każdego smakosza, a obowiązkowo dla amatorów wojaży po Francji.
Gdy się to czyta, po prostu chce się żyć. Żywiej, intensywniej, po prostu lepiej. Dla każdego smakosza, a obowiązkowo dla amatorów wojaży po Francji.
Pokaż mimo toFrancja, Prowansja południe
Francja, Prowansja południe
Pokaż mimo to