Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca
160 str.
2 godz. 40 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Buchmann
- Data wydania:
- 2023-05-17
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-05-17
- Liczba stron:
- 160
- Czas czytania
- 2 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788383185811
- Tłumacz:
- Ewa Wojciechowska
- Tagi:
- Sycylia kuchnia gotowanie przepisy
Książka dla wszystkich, którzy kochają autentyczną włoską kuchnię!
Wegetariańskie dania z pasją, pełen smaków i aromatów Sycylii. Kilka tradycyjnych włoskich składników - mtakich jak mąka, cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, cukinie, szparagi i orzechy - tworzą lokalną kuchnię. Bezpretensjonalną, smaczną, zdominowaną przez warzywa, przede wszystkim naznaczoną rozkoszną nutą hedonizmu.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 29
- 13
- 4
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Jak już wiecie, kocham kuchnię włoską, więc gdy tylko pojawiają się na naszym rynku kolejne publikacje wypełnione przepisami z tego niesamowitego kraju, sięgam po nie w ciemno. Nie inaczej było z Wegetariańską Sycyclią – nie mogłam się oprzeć, zważywszy, że od jakiegoś czasu coraz chętniej rozsmakowuje się w potrawach bezmięsnych. Jak więc na tle książek kucharskich z wegetariańskimi przepisami wypada ta stworzona przez Franceskę?
Zacznę od tego, że jestem tą pozycją oczarowana. I nie mam tu na myśli tylko strony wizualnej. Bo jak sami zapewne zauważyliście, okładka nie dość, że przyciąga wzrok, to oddaje klimat sycylijskiego targu, o jakim słyszałam z opowieści taty, który zjechał wzdłuż i wszerz nie tylko tę wyspę, ale Włochy w ogóle. A środek jest nie mniej interesujący. Fenomenalne zdjęcia dań, czarno-białe zdjęcia autorki, a to wszystko podkreślone brązem, błękitem i żółcią, które wypełniają te miejsca, które nie są zajęte zdjęciami. Uczta nie tylko dla podniebienia, ale i zmysłu wzroku.
No, a gdy już nacieszycie oczy i zabierzecie się za lekturę oraz studiowanie przepisów, to okaże się, że nie będziecie chcieli rozstać się z tą książką. Wspomnienia Franceski przeplatające przepisy chwytają za serce. Przywodzą na myśl własne wspomnienia z dzieciństwa, gdy świat wydawał się dużo prostszy i radosny. Wypełniony ciepłem kuchni kochanej babci i rozmowami, jakie w kuchni toczyły nasze babki, matki, ciotki i kuzynki. Ta książka wypełniona jest właśnie takim ciepłem, swojskością i radością z prostych rzeczy.
Wegetariańska Sycylia Franceski podzielona jest na „składnikowe” rozdziały, w których przepisy skupiają się na nich właśnie, a które są niejako symbolem sycylijskiej kuchni. Bez nich to nie byłoby to. Więc rozpoczynamy mąką, by przejść przez cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, warzywa kapustne, orzechy i migdały, cukinię, na szparagach kończąc. W sumie ponad pięćdziesiąt przepisów, które zniewolą Wasze kubki smakowe. Ja rozkochałam się w chlebowych klopsikach czy sfinciuni (pizza sycylijska) – mogłabym ją jeść niemalże na okrągło.
Co ciekawe w świecie, w którym króluje młodość, a książki kucharskie wydaje właśnie masa młodych kucharzy, którzy aspirują do miana gwiazd albo już nimi są i chcą, albo mieć książkę na swoim koncie, albo zwyczajnie lubią się dzielić swoimi przepisami, pojawia się Franceska, która swoje lata już ma, ale zdaje się, że energii i werwy znacznie więcej niż niejeden młodzik. Wydaje mi się, że to w pewnym sensie unikat, za którym stoją lata doświadczenia, z którym trudno polemizować, a które warto odkryć, by móc cieszyć się fajnymi, smacznymi i łatwymi w przygotowaniu daniami, które będzie się mogło spożywać w towarzystwie rodziny i przyjaciół. No bo czym jest dobra kuchnia bez doborowego towarzystwa?
Więc jeśli szukacie naprawdę ciekawych i smacznych przepisów i lubujecie się we włoskiej kuchni, to koniecznie zaopatrzcie się w Wegetariańską Sycylię – nie będziecie zawiedzeni. :)
Jak już wiecie, kocham kuchnię włoską, więc gdy tylko pojawiają się na naszym rynku kolejne publikacje wypełnione przepisami z tego niesamowitego kraju, sięgam po nie w ciemno. Nie inaczej było z Wegetariańską Sycyclią – nie mogłam się oprzeć, zważywszy, że od jakiegoś czasu coraz chętniej rozsmakowuje się w potrawach bezmięsnych. Jak więc na tle książek kucharskich z...
więcej Pokaż mimo to