Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca

Okładka książki Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca
Loluise Malmros ManfrinatoFrancesca Maugeri Holmström Wydawnictwo: Buchmann kulinaria, przepisy kulinarne
160 str. 2 godz. 40 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Buchmann
Data wydania:
2023-05-17
Data 1. wyd. pol.:
2023-05-17
Liczba stron:
160
Czas czytania
2 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788383185811
Tłumacz:
Ewa Wojciechowska
Tagi:
Sycylia kuchnia gotowanie przepisy
Średnia ocen

                7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
8 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
1514
1210

Na półkach: , , , ,

Jak już wiecie, kocham kuchnię włoską, więc gdy tylko pojawiają się na naszym rynku kolejne publikacje wypełnione przepisami z tego niesamowitego kraju, sięgam po nie w ciemno. Nie inaczej było z Wegetariańską Sycyclią – nie mogłam się oprzeć, zważywszy, że od jakiegoś czasu coraz chętniej rozsmakowuje się w potrawach bezmięsnych. Jak więc na tle książek kucharskich z wegetariańskimi przepisami wypada ta stworzona przez Franceskę?

Zacznę od tego, że jestem tą pozycją oczarowana. I nie mam tu na myśli tylko strony wizualnej. Bo jak sami zapewne zauważyliście, okładka nie dość, że przyciąga wzrok, to oddaje klimat sycylijskiego targu, o jakim słyszałam z opowieści taty, który zjechał wzdłuż i wszerz nie tylko tę wyspę, ale Włochy w ogóle. A środek jest nie mniej interesujący. Fenomenalne zdjęcia dań, czarno-białe zdjęcia autorki, a to wszystko podkreślone brązem, błękitem i żółcią, które wypełniają te miejsca, które nie są zajęte zdjęciami. Uczta nie tylko dla podniebienia, ale i zmysłu wzroku.

No, a gdy już nacieszycie oczy i zabierzecie się za lekturę oraz studiowanie przepisów, to okaże się, że nie będziecie chcieli rozstać się z tą książką. Wspomnienia Franceski przeplatające przepisy chwytają za serce. Przywodzą na myśl własne wspomnienia z dzieciństwa, gdy świat wydawał się dużo prostszy i radosny. Wypełniony ciepłem kuchni kochanej babci i rozmowami, jakie w kuchni toczyły nasze babki, matki, ciotki i kuzynki. Ta książka wypełniona jest właśnie takim ciepłem, swojskością i radością z prostych rzeczy.

Wegetariańska Sycylia Franceski podzielona jest na „składnikowe” rozdziały, w których przepisy skupiają się na nich właśnie, a które są niejako symbolem sycylijskiej kuchni. Bez nich to nie byłoby to. Więc rozpoczynamy mąką, by przejść przez cytrusy, pomidory, karczochy, bakłażany, fenkuły, warzywa kapustne, orzechy i migdały, cukinię, na szparagach kończąc. W sumie ponad pięćdziesiąt przepisów, które zniewolą Wasze kubki smakowe. Ja rozkochałam się w chlebowych klopsikach czy sfinciuni (pizza sycylijska) – mogłabym ją jeść niemalże na okrągło.

Co ciekawe w świecie, w którym króluje młodość, a książki kucharskie wydaje właśnie masa młodych kucharzy, którzy aspirują do miana gwiazd albo już nimi są i chcą, albo mieć książkę na swoim koncie, albo zwyczajnie lubią się dzielić swoimi przepisami, pojawia się Franceska, która swoje lata już ma, ale zdaje się, że energii i werwy znacznie więcej niż niejeden młodzik. Wydaje mi się, że to w pewnym sensie unikat, za którym stoją lata doświadczenia, z którym trudno polemizować, a które warto odkryć, by móc cieszyć się fajnymi, smacznymi i łatwymi w przygotowaniu daniami, które będzie się mogło spożywać w towarzystwie rodziny i przyjaciół. No bo czym jest dobra kuchnia bez doborowego towarzystwa?

Więc jeśli szukacie naprawdę ciekawych i smacznych przepisów i lubujecie się we włoskiej kuchni, to koniecznie zaopatrzcie się w Wegetariańską Sycylię – nie będziecie zawiedzeni. :)

Jak już wiecie, kocham kuchnię włoską, więc gdy tylko pojawiają się na naszym rynku kolejne publikacje wypełnione przepisami z tego niesamowitego kraju, sięgam po nie w ciemno. Nie inaczej było z Wegetariańską Sycyclią – nie mogłam się oprzeć, zważywszy, że od jakiegoś czasu coraz chętniej rozsmakowuje się w potrawach bezmięsnych. Jak więc na tle książek kucharskich z...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    29
  • Przeczytane
    13
  • Posiadam
    4
  • Kulinarne
    4
  • Kucharskie
    2
  • Do kupienia
    1
  • Papierowy
    1
  • Przeczytane w 2023 roku
    1
  • KUPIE !!
    1
  • X2023
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca


Podobne książki

Przeczytaj także