Sceny kuchenne

Okładka książki Sceny kuchenne
Janusz MizeraMaria Pakulnis Wydawnictwo: Edipresse kulinaria, przepisy kulinarne
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Edipresse
Data wydania:
2016-09-28
Data 1. wyd. pol.:
2016-09-28
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788379454204
Tagi:
kuchnia włoska kuchnia mazurska kuchnia śląska
Średnia ocen

                7,8 7,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Moja nitka Maria Pakulnis, Dorota Wodecka
Ocena 7,5
Moja nitka Maria Pakulnis, Dor...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,8 / 10
6 ocen
Twoja ocena
0 / 10

Opinia

avatar
550
190

Na półkach: ,

Maria Pakulins jest utalentowaną aktorką, którą obecnie oglądać można niemal wyłącznie w teatrze. Janusz Mizera to jej nowy partner, na co dzień związany z gastronomią. Oboje jednogłośnie orzekają, że kuchnia jest najważniejszym miejscem w ich domu.

W książce znajduje się pięć rozdziałów zatytułowanych tak jak główne kategorie posiłków. Jednak to nie jest zwykła książka kucharska, co podkreślają sami autorzy.

W pierwszym rozdziale autorzy prezentują przystawki. Są tu różnego rodzaju kanapeczki-przekąski z różnorakimi pastami. Urzekł mnie przeogromnie faszerowany chleb z wędzoną papryką i tuńczykiem, zdecydowanie banalny w przygotowaniu. Są tu przepisy na różnego rodzaju śledzie ale i na ślimaki. Nie brakuje propozycji śniadaniowych w tym całej strony różnych jajecznic.
W tym rozdziale nie brakuje wspomnień, opowieści z kuchni Giżyckiej czy dylematów czy pić alkohol :)


Czas na Danie Główne, tu autorzy stawiają w dużej mierze na kuchnię śródziemnomorską. Jest dużo ryb i makaronowych wariacji, a samych sosów do makaronu, które przygotować można w kilka chwil aż dwie strony. Są pieczone mięsa i quiche.
Publicystyka przenosi nas w urocze miejsca małych kawiarenek i tłocznych tawern. Znów pełno tu smaków i aromatów.

Coś co zimowe zmarzluchy lubią najbardziej. Zupy. I tu wariacji znów nie brakuje. Są zupy kremy: warzywne, ziemniaczane, z pietruszki, marchewkowy z wanilią, z dyni; są zupy tradycyjne: flaki, chłodnik, ogórkowa, wariacje na temat pomidorowej, ale też zupy słodkie, jak jabłkowa.

Było już smakowicie, treściwie, zimowo to pora niebawem obudzi się z zimowego snu. Tym razem na stole królują sałatki.Tu naprawdę się dzieje. Dawno nie widziałam tylu ciekawych przepisów. Widać, że aktorka wiele serca i pomysłów wkłada w ich przygotowanie. Prócz typowych sałatek z różnego rodzaju sałatami są tu sałatki z makaronem, kaszą, ciecierzycą czy ziemniakami.

Czas na ostatni rozdział. I chciało by się rzec: to już? Deserów nie ma zbyt wiele, ale jeśli są to raczej nieskomplikowane. Za to w tym rozdziale jest nie tylko słodko, autorzy umilają przepisy kolejną dawką sprawdzonych propozycji na domowe nalewki.

Książka jest naprawdę wyjątkowa. Fotografie są cudowne, co najważniejsze nie ukazują potrawy, a artyzm na wysokim poziomie. Ta książka to dzieło sztuki. Uwierzcie mi: to kompedium sztuki kulinarnej, sztuki słowa i fotografii.

Maria Pakulins jest utalentowaną aktorką, którą obecnie oglądać można niemal wyłącznie w teatrze. Janusz Mizera to jej nowy partner, na co dzień związany z gastronomią. Oboje jednogłośnie orzekają, że kuchnia jest najważniejszym miejscem w ich domu.

W książce znajduje się pięć rozdziałów zatytułowanych tak jak główne kategorie posiłków. Jednak to nie jest zwykła książka...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Przeczytane
    8
  • Posiadam
    6
  • Chcę przeczytać
    5
  • 2021
    2
  • 2018
    1
  • Kulinaria
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Sceny kuchenne


Podobne książki

Przeczytaj także