Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów flexitariańskich
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Mostly Plants: 101 Delicious Flexitarian Recipes from the Pollan Family
- Wydawnictwo:
- Znak
- Data wydania:
- 2021-03-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2021-03-01
- Liczba stron:
- 300
- Czas czytania
- 5 godz. 0 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324060191
- Tagi:
- flexitarianizm weganizm wegetarianizm kuchnia roślinna przepisy kulinarne
Jedz. Zdrowo i smacznie. Rośliny przede wszystkim.
Jeśli leży ci na sercu ekologia, chciałabyś jeść zdrowiej, ale czasem nie potrafisz sobie odmówić soczystego burgera – flexitarianizm to dla ciebie idealne rozwiązanie! Według specjalistów to jedna z trzech najzdrowszych diet na świecie.
Michael Pollan to człowiek, który jednym zdaniem zmienił nawyki żywieniowe Amerykanów. Słynne „Jedz, nie za dużo, przede wszystkim rośliny” stało się inspiracją dla wielu osób. Jego rodzina – siostry i mama, wegetarianki oraz mięsolubne – jak nikt inny rozumie zróżnicowane potrzeby domowników i podpowiada, jak można je pogodzić. Ich dania są proste, zdrowe i do tego tak smaczne, że nawet mięsożerca da się przekonać do zajadania zieleniny.
Znajdziesz tu przepisy, które mogą być dostosowane do prawie wszystkich potrzeb żywieniowych: wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i bez nabiału. A najlepsze jest to, że wiele z tych dań można przygotować w 35 minut lub krócej!
„Rodzina Pollan ma świetny pomysł na jedzenie roślin: stawia je w absolutnym centrum uwagi i czyni fundamentem każdego posiłku. Cavatappi z brokułami lub chrupiące naleśniki kimchi to potrawy, które powodują, że chcę biec do kuchni, żeby zacząć gotować`” .
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 30
- 13
- 8
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów flexitariańskich
Dodaj cytat
Opinia
Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie z diety mięsa, decydując się tym samym na wegetarianizm. Inni idą o krok dalej i nie spożywają także produktów pochodzenia zwierzęcego jak jogurty, sery, zgłębiając tajniki weganizmu. I choć udowodniono, że duża ilość warzyw i owoców ma ogromny, pozytywny wpływ na naszego zdrowia, to nie udowodniono, by wyważona ilość mięsa wpływała źle na ludzki organizm. Oczywiście powstały badania wskazujące, że nadmierne spożywanie mięsa źle wpływa na ludzi, jednak... Jak zawsze najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o dietę, jest umiar i dobry bilans. Bo dlaczego odmawiać sobie odrobiny zwierzęcego białka, ukrytego pośród bomby witaminowej stanowiącej dużą ilość roślin?
Od jakiegoś czasu, a będzie to około dwóch lat, zaczęłam zmniejszać ilość mięsa w diecie mojej i moich dzieci. Od dawna studiowałam wszelkie możliwe publikacje dotyczące zbilansowanej diety tego, z jakich proporcji powinien składać się posiłek i co właściwie w tym wszystkim jest najważniejsze, bo najzdrowsze dla naszego ciała. Co prawda komponowanie posiłków, gdy jeden z członków rodziny ma liczne alergie pokarmowe, staje się większym wyzwaniem, ale... dla chcącego nic trudnego.
Wracając jednak do książki. Z terminem fleksitarianizmu spotkałam się po raz pierwszy właśnie przy okazji tej publikacji. Nie sądziłam, że dieta, w której mięso się pojawia, ale w zdecydowanie mniejszych ilościach ma taką nazwę, wszak dla mnie to codzienność. Okazuje się jednak, że takie podejście do diety staje się coraz popularniejsze, co nie jest jednoznaczne z modą. Tak jak pisałam we wstępie i jak wspomina Michael Pollan – małe ilości mięsa nie szkodzą, za to urozmaicają menu.
W Roślinach przede wszystkim spotkacie się z czterema historiami kobiet reprezentujących dwa pokolenia rodziny Pollanów, które opowiadają o ich podejściu do diety. Są pośród nich kobiety, które nie jedzą w ogóle mięsa i starają się unikać produktów odzwierzęcych, są też takie, które kochają tą elastyczność fleksitariańskiej diety i tego, ile daje ona możliwości. Ale jest to zaledwie ułamek nieco ponad dwustu siedemdziesięciu stron.
Nim jednak zapoznacie się z listą przepisów i nimi samymi, warto doczytać kilka rad, jakimi dzieli się z czytelnikami rodzina Pollanów. Tego, gdzie szukać najlepszych produktów i czym kierować się przy wyborze. Co powinno znaleźć się w podręcznej spiżarce, by zawsze być gotowym na fleksitariańskie kuchenne szaleństwa. Znajdziecie także wskazówki, jak ratować dania, gdy je na przykład przesolicie albo przesłodzicie.
I dopiero teraz możecie oddać się zgłębianiu przepisów, które są... smaczne. Oczywiście nie przetestowałam wszystkich receptur, bo na to nie pozwoliłby mi czas, ale na wszystko przyjdzie pora, jednak zupy – szczególnie kremy – oraz danie z kurczakiem, a dokładniej kurczak piccata z ryżem z brokułu to mistrzostwo samo w sobie. No i desery! Takie ciasteczka z kremem czekoladowo-orzechowym albo dekadenckie ciasto czekoladowe... Mmmmm... Pycha!
Ale, ale! Nie wspomniałam o tym, czy owe przepisy są łatwe w wykonaniu. Zasadniczo można ująć, że tak. Kwestia tego, co w waszej terminologii jest łatwe? To, co przyrządza się w dwa kwadranse, czy to, co jest objaśnione krok po kroku, a ich realizacja to bułka z masłem (być może wegańskim)? Autorki postarały się, by objaśnić wszystko w jak najprostszy sposób, by gotowanie konkretnych dań, było dobrą zabawą, a nie przykrym obowiązkiem.
Znajdziecie przy każdej recepturze wyszczególnione składniki oraz (na samym dole) listę tego, co dokupić, o ile wzięliście sobie do serca radę o przygotowanie spiżarki z konkretnymi produktami, których w fleksitariańskiej kuchni zabraknąć nie powinno. Przy niektórych z nich znajdziecie zamienniki, tak by danie było bardziej wegetariańskie/wegańskie. Część z nich opatrzona jest także ikonkami informującymi o tym, że jest to danie bezglutenowe lub bezlaktozowe.
Zdaje się więc, że nie pozostaje nic innego, jak iść do kuchni i pichcić kolejne przepyszne potrawy.
A Rośliny przede wszystkim polecam każdemu, kto ma ochotę na coś nowego, niekoniecznie egzotycznego. Chce poznać nowe smaki albo zmienić co nieco w swojej diecie.
Smacznego!
Coraz więcej osób decyduje się na wyeliminowanie z diety mięsa, decydując się tym samym na wegetarianizm. Inni idą o krok dalej i nie spożywają także produktów pochodzenia zwierzęcego jak jogurty, sery, zgłębiając tajniki weganizmu. I choć udowodniono, że duża ilość warzyw i owoców ma ogromny, pozytywny wpływ na naszego zdrowia, to nie udowodniono, by wyważona ilość mięsa...
więcej Pokaż mimo to