Osobowość na talerzu: Kim są zwierzęta, które zjadamy?
- Kategoria:
- publicystyka literacka, eseje
- Tytuł oryginału:
- Personalities on the Plate: The Lives and Minds of Animals We Eat
- Wydawnictwo:
- W.A.B.
- Data wydania:
- 2018-08-22
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-08-22
- Liczba stron:
- 304
- Czas czytania
- 5 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788328054080
- Tłumacz:
- Adam Pluszka
- Tagi:
- Wegetarianizm dieta żywienie zwierzęta
Książka, którą powinien przeczytać każdy, komu nieobojętne są losy zwierząt.
Bohaterami "Osobowości na talerzu" są zwierzęta, które w świadomości większości ludzi funkcjonują najczęściej jedynie jako serwowane na obiad czy kolację dania. Tymczasem Barbara J. King, przytaczając wyniki najnowszych badań naukowych, a także opisując własne doświadczenia ze zwierzętami, udowadnia, że to żywe istoty posiadające osobowość, emocje i inteligencję.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 348
- 262
- 82
- 17
- 13
- 9
- 8
- 8
- 6
- 5
Cytaty
(...) każdy kilogram mięsa na hamburgery oznacza emisję jedenastu kilogramów dwutlenku węgla.
To, co sprawia, że w czternaście miesięcy czterdziestokilogramowy wół osiąga wagę pięciuset kilogramów to ogromna ilość kukurydzy, suplement...
Rozwiń
Opinia
"Osobowość na talerzu" do złudzenia przypomina mi "Mięsoholików" Marty Zaraski, choć mimo wszystko pozycja Barbary J. King zrobiła na mnie mniejsze wrażenie. Przede wszystkim, autorka w swoim tekście opiera się na badaniach lub tezach zarówno naukowych jak i popularnonaukowych, co nie zawsze daje się zgrabnie połączyć. Ponadto, Barbara J. King wybrała chyba najbardziej niekorzystny podział książki, obnażając nim to, co nie zostało opisane, np. osobny rozdział dedykowała ośmiornicom, przez co od razu nasuwa się pytanie o inne owoce morza? "Osobowość na talerzu" kończy analiza osobowości orangutanów, choć z perspektywy Polaka to co najmniej abstrakcyjny pomysł, aby zajadać się orangutanim mięsem... Wielki minus muszę też z przykrością przyznać wydawnictwu WAB za wypuszczenie książki tak skąpo ilustrowanej, z tak słabą jakością zdjęć, w dodatku czarno-białych! Lepiej by było w ogóle wstrzymać się od zamieszczania jakichkolwiek ilustracji.
Uważam jednak, że warto przeczytać tę książkę, jako żywy dowód na to, że zwierzęta naprawdę mają osobowość, a przykłady popierające tę tęzę, przytoczone przez autorkę, nie pozostawiają najmniejszych wątpliwości.
"Osobowość na talerzu" do złudzenia przypomina mi "Mięsoholików" Marty Zaraski, choć mimo wszystko pozycja Barbary J. King zrobiła na mnie mniejsze wrażenie. Przede wszystkim, autorka w swoim tekście opiera się na badaniach lub tezach zarówno naukowych jak i popularnonaukowych, co nie zawsze daje się zgrabnie połączyć. Ponadto, Barbara J. King wybrała chyba najbardziej...
więcej Pokaż mimo to