Kocie mojo, czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota

- poradniki
- Total Cat Mojo: The Ultimate Guide to Life with Your Cat
- 2019-02-13
- 2019-02-13
- 2017-10-31
- Monika Nowak
Wszechstronny poradnik gospodarza programu Kot z piekła rodem. Jackson Galaxy pokazuje, w jaki sposób zrozumieć kocie zachowanie i uczynić kota zdrowym i szczęśliwym.
Mojo to pewność siebie, którą kot przejawia, gdy czuje się swobodnie i może się zachowywać w zgodzie ze swoimi instynktami. Gdy pewności siebie brak, pojawiają się problemy: agresja, lękliwość, załatwianie się poza kuwetą. Pomoc w odkryciu i wykorzystaniu kociego mojo – oto misja Jacksona Galaxy.
Ta książka to fascynująca podróż po kocim świecie, a także skarbnica wiedzy na temat opieki nad mruczkami. Od zapewnienia kociętom właściwego startu w sensie społecznym do troski o seniorów, „Kocie mojo” prezentuje całe spektrum fizycznych i emocjonalnych potrzeb kotów – podejmuje tematy takie jak pielęgnacja, żywienie, zabawa czy bezstresowe wizyty u weterynarza. Pozycja obowiązkowa dla każdego odpowiedzialnego opiekuna.
Kup Kocie mojo, czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Kocie mojo, czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota
Wieczne utrapienie z tym kotem
Koty powszechnie uważane są za zwierzęta trudne do trzymania w domu jako pupile. Indywidualiści, chodzą własnymi ścieżkami, nie dają się wytresować ani ujarzmić. Ale mimo ich niełatwego charakteru można stworzyć z nimi prawdziwą relację, trzeba tylko zrozumieć zasady ich zachowania. Do tego chce nas przekonać Jackson Galaxy w swojej książce „Kocie mojo, czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota”.
Poradnik jest podzielony na cztery części. Dwie pierwsze są bardziej teoretyczne – autor opowiada o historii udomowienia kota i tłumaczy, czym jest kocie mojo, jak się przejawia i dlaczego właściwie powinniśmy dążyć do tego, by nasze koty odnalazły swoje mojo. Części trzecia i czwarta przedstawiają konkretne problemy i praktyczne porady, jak w danej sytuacji powinien zachować się świadomy opiekun. W książce znajdziemy rozwiązania licznych dylematów, które spędzają sen z powiek kocim właścicielom.
Jest to bardzo dobry poradnik. Nie ma w nim rad bez pokrycia. Wszystko jest dokładnie wyjaśnione zgodnie z kocią psychologią i behawiorystyką. Można się z niego dowiedzieć wiele o swoim pupilu i zrozumieć jego zachowania, które dotąd były dla nas zagadką. W niektórych momentach, szczególnie na początku, można wręcz odnieść wrażenie, że czyta się podręcznik, a nie poradnik. Jednocześnie treść jest przedstawiona w taki sposób, że czyta się ją szybko i przyjemnie – są obrazki, osie czasu, wypunktowania, a ważniejsze zdania lub pojęcia zostały wytłuszczone. Nie ma za to słodkich zdjęć kotków, gdyby ktoś na to liczył.
Muszę jednak powiedzieć, że nie jest to książka dla każdego. Zastosowanie wielu porad przedstawionych przez Jacksona Galaxy'ego, jak chociażby sposób wprowadzenia nowego kota do domu, w którym są już inne zwierzęta, wymaga naprawdę dużo czasu i poświęcenia. Jeżeli ktoś traktuje swojego kota bardziej jak ozdobę domu, raczej nie będzie chciał takich porad wcielać w życie. To poradnik dla tych, którym zależy na stworzeniu prawdziwej relacji ze swoim zwierzęciem i traktują go poważnie, jak pełnoprawnego członka rodziny.
Choć i dla osób widzących w swoich kotach tylko przytulanki książka może okazać się przydatna. Cóż, może nawet bardziej. Celem autora jest również zmienić punkt widzenia tych, którzy nie chcą traktować zwierzęcia jak przyjaciela. Galaxy przekonuje, by nazywać się opiekunem, nie właścicielem, by dokładnie obserwować zachowanie swojego kota i na jego podstawie wysnuwać wnioski. Jednym słowem, by zachowywać się odpowiedzialnie.
Myślę, że odbiór tej książki w dużej mierze będzie zależał od podejścia. Jeżeli zależy nam na naszych pupilach, na obudzeniu w nich mojo i sprawieniu, by czuły się w domu komfortowo, na pewno wdrożymy w życie przynajmniej część porad. A jest ich tu pod dostatkiem, ten, kto chce lepiej zrozumieć swojego kota, na pewno się nie zawiedzie.
Agnieszka Budna
Oceny książki Kocie mojo, czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota
1825 użytkowników ma tytuł Kocie mojo, czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota na półkach głównych- Przeczytane 1 089
- 2019 44
- 2021 26
- Poradniki 18
- Koty 17
- 2020 17

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kocie mojo, czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota
"There is no such thing as disciplining your cat"
Najmocniejszą stroną książki dla mnie okazał się sposób, w jaki autor tłumaczy zachowania kotów przez pryzmat ich wrodzonych instynktów. Koncepcja „pierwotnego kota” żyjącego w każdym domowym mruczku pozwala spojrzeć na codzienne problemy (drapanie mebli, nocne gonitwy, unikanie kuwet) nie jako przejawy złośliwości, a jako sygnały wynikające z biologii i potrzeb gatunku. A z tego wynika, że odpowiedzialność za jakość relacji nie leży po stronie zwierzęcia, lecz człowieka, który decyduje się wprowadzić je do swojego świata. Galaxy konsekwentnie pokazuje, że większość konfliktów to efekt niezrozumienia kociej natury, a nie „trudnego charakteru” pupila. Autor opiera się na wieloletniej pracy ze zwierzętami, także tymi po przejściach, dzięki czemu proponowane rozwiązania są konkretne i możliwe do wdrożenia. Czytelnik dostaje nie tylko wyjaśnienie dlaczego kot zachowuje się w określony sposób, ale też jak reagować, by poprawić i jego dobrostan i własny komfort życia.
"As I said, I always prefer, for the sake of Cat Mojo, for cats to feel like they are making the decisions"
Trudno nie uznać tej pozycji za podstawę dla każdego obecnego lub przyszłego opiekuna kota - szczególnie dla osób, które widzą w zwierzęciu dodatek do mieszkania, a nie żywą, wymagającą istotę. Galaxy skutecznie obala mit kota jako stworzenia „samowystarczalnego”, pokazując, że jego niezależność nie wyklucza potrzeby uwagi, struktury i środowiska dostosowanego do jego natury.
Jednocześnie książka potrafi momentami przytłoczyć. Skala zaleceń dotyczących przestrzeni, liczby zasobów czy organizacji kociego środowiska może wywołać w czytelniku poczucie, że bez idealnych warunków nie jest się wystarczająco dobrym opiekunem. W efekcie zamiast motywacji pojawia się chwilami presja jakby szczęście kota wymagało infrastruktury na miarę specjalistycznego centrum behawioralnego.
To jedyny zgrzyt w publikacji, która poza tym jest napisana z autentyczną pasją i realną troską o dobro zwierząt.
"There is no such thing as disciplining your cat"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Kocie mojo, czyli jak być opiekunem szczęśliwego kota" - to szczegółowa instrukcja budowania świadomej relacji między człowiekiem a zwierzęciem, oparta na prostym, ale kluczowym założeniu: kot nie jest złośliwy - on jest po prostu... kotem, działającym zgodnie ze swoją naturą.
Najmocniejszą stroną książki dla mnie okazał...
Pozwoliła mi zrozumieć jak żyć z pierwszym kotem pod jednym dachem. Duży nacisk na naturę kotowatych, co bardzo pomaga się dogadać z futrzakiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutny must-have dla posiadaczy kota (lub dla osób, które chcą się zdecydować na adopcję). Po przeczytaniu książki zrozumiałam kocie zachowania, bez niej wiele interpretacji w życiu by mi nawet nie przyszło do głowy. Dzięki książce, moja relacja z kotem bardzo się pogłębiła. Jackson w poprzednim życiu musiał być kotem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWspaniała pozycja dla świeżo upieczonych właścicieli kotów 🤎 pokazuje podstawy, które mogą pomóc zrozumiec swojego zwierzaka i tym samym uczynić jego (i swoje) życie szczęśliwszym. Polecam z całego puchowego serducha!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzed zostaniem Kocim rodzicem przeszukałam internet w poszukiwaniu zasad szczęśliwego kota. Teraz mówię powiedzieć, że ta widza zdecydowanie była wystarczająca. Książka nie wniosła nic nowego, bardzo długo męczyłam się z jej przeczytaniem, dużo było porównań, które znacznie odbiegały od tematu, przez to można by ją było skrócić o nawet połowę. Broszura byłaby bardziej trafna. Dla kogo mogłaby być pomocna? Kompletnych laików, którzy nie mieli kontaktu z kotem, a to co znajdują na Internecie nie jest dla nich dość logiczne.
Przed zostaniem Kocim rodzicem przeszukałam internet w poszukiwaniu zasad szczęśliwego kota. Teraz mówię powiedzieć, że ta widza zdecydowanie była wystarczająca. Książka nie wniosła nic nowego, bardzo długo męczyłam się z jej przeczytaniem, dużo było porównań, które znacznie odbiegały od tematu, przez to można by ją było skrócić o nawet połowę. Broszura byłaby bardziej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć książka zachwyca pod względem graficznym i z pewnością została dopracowana w każdym szczególe, niestety nie trafiła w mój gust. Spodziewałam się prostego, praktycznego poradnika dla początkującego opiekuna kota, a trafiłam na coś zupełnie innego – formę bardziej artystyczną, momentami przekombinowaną, z elementami opowieści, które wydają się zbędne i męczące.
Autor podszedł do tematu z perspektywy behawiorysty, co samo w sobie może być interesujące, ale w tym przypadku wyszło zbyt analitycznie, wręcz przesadnie – momentami bardziej przypominało to sesję u psychologa niż pomoc w zrozumieniu kocich potrzeb. Czułam się przytłoczona stylem pisania, a narracja była dla mnie trudna do przyswojenia.
Nie twierdzę, że książka jest zła – wręcz przeciwnie, jest bardzo inteligentna i niektóre jej fragmenty zawierają cenne porady. Jednak trzeba mieć odpowiednie nastawienie i chyba też trochę wiedzy wstępnej, żeby przez nią przebrnąć i naprawdę ją docenić. Dla mnie, jako kociej nowicjuszki, była to lektura zbyt dziwna, zbyt trudna i zbyt daleka od tego, czego się spodziewałam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor...
Jako, że zostałem tatą mojego pierwszego w życiu kociaka postanowiłem się dokształcić w zakresie opieki nad kotami. Książka ta zawiera wiele praktycznych spostrzeżeń, porad i rozwiązań problemów dotyczących naszych pupili. Na szczęście musimy dobrze wychowywać Bajkę bo widać u niej "kocie mojo". Wiele pojęć z tej książki było dla mnie czymś nowym i rozszerzającym wiedzę na temat kotów i sposobów "ogarniania" kota. Polecam przede wszystkim nowym kociarzom, którzy chcą zgłębić tajniki kociego zachowania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja obowiązkowa dla kociarzy. Wiedza przekazana bardzo interesująco i w przystępny sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura obowiązkowa dla wszystkich opiekunów zwierząt, nie tylko kotów. Kluczem jest zrozumienie iż zwierzęta mają inną percepcję i trzeba szukać rozwiązań w sygnałach które wysyłają.
Przeczytałeś, to wdróż do codzienności rady. Odłóż na półkę, ale blisko, bo nie raz może się przydać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSama książka w przystępnej formie. Chociaż trochę zbyt wiele odnośników do innych rozdziałów.
Naprawdę wspaniały przewodnik po kocim świecie. Dzięki tej książce zrozumiałam bardzo wiele rzeczy i poprawiłam relacje ze swoją kotką. Polecam!