Niebezpieczne zboża. Groźny gluten
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- Studio Astropsychologii
- Data wydania:
- 2013-05-17
- Data 1. wyd. pol.:
- 2013-05-17
- Liczba stron:
- 280
- Czas czytania
- 4 godz. 40 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788373775909
- Tagi:
- zdrowie odżywianie dieta gluten
Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem diety. Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego? Dla osób, które są uczulone na gluten - białko znajdujące się we wszystkich zbożach, produkty mączne są toksyną i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają na nie nadwrażliwość, spożywanie ich powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem. Dzięki autorce – naturoterapeutce i dietetyczce z 30 – letnim doświadczeniem, będziesz mógł sam przekonać się o wartościach terapeutycznych diety bezglutenowej, która pomaga w leczeniu i zapobiega ponad 200 przewlekłym chorobom, mających związek z celiakią i nietolerancją glutenu. Znajdziesz tu także informacje na temat Specyficznej Diety Węglowodanowej, która jest w stanie wyleczyć również wiele poważnych chorób. Zdrowe życie to życie bez glutenu.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 44
- 16
- 11
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Tak sobie nie raz myślę, że ludzki organizm to jednak dzieło niedoskonałe. Bo gdyby było idealnie zaprogramowane, to nie cierpielibyśmy na żadne choroby. A tu proszę… jest ich z dnia na dzień coraz więcej. Ciężko znaleźć osobę, która by powiedziała „Tak czuję się znakomicie, nic mi nie dolega”. No i jak to jest, że nawet coś, co teoretycznie utrzymuje nas przy życiu i daje nam energię, czyli jedzenie, może mieć na nas niszczący wpływ?
„Niebezpieczne zboża” to książka napisana przez Bożenę Przyjemską, która od lat zajmuje się dietetyką i naturoterapią. Co więcej – posiada medyczne wykształcenie, a więc możemy wnioskować, że kobieta naprawdę ma spore pojęcie na temat, o którym pisze. I rzeczywiście tak jest. Właśnie to urzekło mnie w tej pozycji najbardziej – mnóstwo konkretnych informacji, specjalistyczny język, wiedza z dziedziny biochemii, dietetyki i patologii (chorób). Brzmi może strasznie, bo w sumie człowiek, który nie posiada wykształcenia biologiczno-medycznego może się obawiać, że nic z tego nie zrozumie, a jednak! Jestem pełna podziwu dla pani Przyjemskiej, że w tak przyjemny sposób przedstawiła znienawidzony przez studentów kierunków medycznych przedmiot, jakim jest biochemia.
Cieszy mnie także jeszcze jedna rzecz w tej książce. Już pomijając sam fakt, że urzekło mnie naukowe podejście do tematu, bo po prostu leży to w moich zainteresowaniach i z pewnością wiele informacji mi się kiedyś przyda, tak jest tu jeszcze jedna bardzo istotna rzecz. W książkach o zdrowym odżywianiu zazwyczaj czyta się rzeczy w stylu: „Jeżeli całkowicie wykluczysz to i to ze swojej diety, to ominą Cię wszystkie choroby!”. Bardzo nie lubię takiego podejścia, że jedna zmiana diety wyleczy mnie ze wszystkiego, bo uważam, że to trochę niepoważne. Tutaj natomiast autorka faktycznie bardziej podkreśla to, że osoby uczulone na gluten czy kazeinę powinny faktycznie wyeliminować ze swojego pożywienia produkty, które je zawierają. Czyli nie ma cudownych ozdrowień, a szczera prawda i wiedza.
Bardzo dobra jest również forma – świetne wprowadzenie i rozwinięcie. Sporo ilustracji, które po prostu sprawiają, że książka wydaje się nam lepsza. Autorka przekazała naprawdę ogrom informacji, opisała mnóstwo chorób, ich przyczyn i skutków. A jakby tego było mało to na końcu umieściła sporo przepisów dla osób, które powinny zmienić swoją dietę i wyeliminować gluten. Powiem szczerze, że te przepisy będą dobre nawet dla kogoś, kto po prostu lubi sobie poeksperymentować w kuchni.
Bardzo przystępna, dobrze dopracowana i napisana książka, która z pewnością przyda się osobom, których ten problem dotyczy. Chociaż mogłabym ją też śmiało polecić lekarzom, dietetykom, studentom medycyny, którzy być może w swoich pracach licencjackich czy magisterskich poruszają podobne tematy. Również każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem i wpływem diety na nasz organizm powinien sięgnąć po tę pozycję. Zdecydowanie godna uwagi!
Tak sobie nie raz myślę, że ludzki organizm to jednak dzieło niedoskonałe. Bo gdyby było idealnie zaprogramowane, to nie cierpielibyśmy na żadne choroby. A tu proszę… jest ich z dnia na dzień coraz więcej. Ciężko znaleźć osobę, która by powiedziała „Tak czuję się znakomicie, nic mi nie dolega”. No i jak to jest, że nawet coś, co teoretycznie utrzymuje nas przy życiu i daje...
więcej Pokaż mimo to