Mięsa - najlepsze potrawy i marynaty
192 str.
3 godz. 12 min.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- MEAT & GAME
- Wydawnictwo:
- Świat Książki
- Data wydania:
- 2012-10-12
- Data 1. wyd. pol.:
- 2012-10-12
- Liczba stron:
- 192
- Czas czytania
- 3 godz. 12 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788327300812
- Tłumacz:
- Natalia Wiśniewska
- Tagi:
- kulinaria mięsa gotowanie
Grillowane czy pieczone? Na pewno dobrze przyrządzone! I naprawdę, wcale nie trzeba się natrudzić. Nawet wykwintne danie można przygotować w prosty sposób, trzeba tylko wiedzieć jak to zrobić. Tajemnicą udanej potrawy jest właściwa marynata, dostosowana do gatunku i jakości mięsa, właściwe sprawienie mięsa, dobór sosów i innych dodatków. Ponad 100 różnorodnych przepisów na dania mięsne ze wszystkich zakątków świata. Przekonaj się jak smakuje: tajlandzka sałatka z wołowiną, greckie kotlety jagnięce, zupa grochowa z szynką, wołowina w piwnej kąpieli, placki z mięsem, pieczona szynka oraz sosy: musztardowy, z burbonem, kremowy pieczarkowy czy pomarańczowo-miodowy.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 11
- 8
- 5
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Opinia
Kiedy dostałam do zrecenzowania książkę „Mięsa najlepsze potrawy i marynaty” Anneki Manning bardzo się ucieszyłam, bo dobrych pomysłów na mięso nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej, że można przyrządzać je na mnóstwo wspaniałych sposobów, nie tylko ograniczając się do grillowania lub pieczenia.
Treść książki podzielona jest na 5 rozdziałów, każdy poświęcony innemu sposobowi przyrządzania mięsa. I tak poznajemy przepisy na potrawy smażone, potrawy pieczone, potrawy duszone, a także gulasze, zapiekanki i potrawy z curry. Oprócz ponad 85 przepisów można znaleźć tu wiele ciekawych wskazówek np. o tym jak rozpoznawać mięso dobrej jakości, o podziale tusz zwierzęcych oraz dotyczących technik obróbki mięsa, czyli „jak oczyszczać żeberka jagnięce, wiązać wołowinę, kroić udziec jagnięcy i gotować bulion wołowy” (str. 7). Warto też wiedzieć jaki kawałek tuszki wykorzystać do danej potrawy.
„Mięsa najlepsze potrawy i marynaty” to zbiór przepisów na dania codzienne i odświętne. Od burgerów, przez klopsiki, gulasze, sałatki po wykwintne pieczyste i dziczyznę. To przepisy na dania z kuchni orientalnej, afrykańskiej i naszej polskiej. To także przepisy na doskonałe marynaty, z których jedną wykorzystałam do przygotowania dania w garnku rzymskim.
Kuszące zdjęcia, przejrzyste opisy technik wykonania sprawiają, że przygotowywanie potraw mięsnych (nawet tych bardziej skomplikowanych) stanie się łatwiejsze.
Książka inspiruje do tworzenia i komponowania własnych potraw, z własnymi dodatkami. Nie ogranicza nas przepisem, choć na początku na pewno warto przygotować mięso zgodnie z podanymi wytycznymi. Brakuje mi w tej książce większej ilości dań z wieprzowiną, która jednak w naszym kraju jest najbardziej rozpowszechniona i najłatwiej dostępna. Ale tak jak napisałam wyżej każdy przepis można zmodyfikować według własnych potrzeb i uznania.
Bardzo ciekawa pozycja, pięknie wydana, opatrzona apetycznymi zdjęciami autorstwa Julie Renouf – zaprasza na wspaniałą podróż przez mięsną krainę smaku.
Zapraszam!
Kiedy dostałam do zrecenzowania książkę „Mięsa najlepsze potrawy i marynaty” Anneki Manning bardzo się ucieszyłam, bo dobrych pomysłów na mięso nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej, że można przyrządzać je na mnóstwo wspaniałych sposobów, nie tylko ograniczając się do grillowania lub pieczenia.
więcej Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTreść książki podzielona jest na 5 rozdziałów, każdy poświęcony innemu...