Hipoteza zła

- L'Ipotesi del male
- 2024-06-04
- 2024-06-04
- Jan Jackowicz
W podziemnym pomieszczeniu budynku policji federalnej jest ściana zapełniona setkami zdjęć osób zaginionych. Im dłużej ich nie ma, tym mniej kogokolwiek obchodzą.
Teraz zaczynają pojawiać się znikąd, sieją strach i napędzają przerażającą spiralę zbrodni.
Mówią na nich „uśpieni”.
Zamordowano rodzinę biznesmena. Oszczędzono tylko najmłodszego syna, aby pomógł policji ustalić sprawcę. Detektyw Mila Vasquez, idąc tropem pozostawionej wskazówki, odkrywa kolejne morderstwo i ślady umożliwiające wykrycie następnych zabójstw… Podejrzewa, że zbrodnie mają związek ze śledztwem sprzed dwudziestu lat, dotyczącym zaginięć osób cierpiących na bezsenność.
Kup Hipoteza zła w ulubionej księgarni
Oceny książki Hipoteza zła
- 2018 22
- 2021 20
- Donato Carrisi 18

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hipoteza zła
Ależ historia! Coś w sam raz dla mnie. Dreszczyk emocji, niedowierzanie. Jakoś pominęłam Zaklinacza, część I, ale sięgnę po nią w najbliższym czasie. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja Zaklinacza nie zawodzi. Czytało się bardzo dobrze.
Kontynuacja Zaklinacza nie zawodzi. Czytało się bardzo dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie audiobook z tych do sprzątania. Pomysł ciekawy, ale pełen niedorzeczności. Zdecydowanie za długi. Nie zostanie w mojej pamięci zbyt długo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłaba, bardzo słaba biorąc pod uwagę Zaklinacza i Dom Świateł, czy tak jakoś:)
Historia jest w jakiś sposób wciągająca, ale nie na tyle żeby nie móc się od niej oderwać. Niektóre z działań bohaterów pozbawione są logiki albo jakiegoś ciągu przyczynowo-skutkowego, ktoś już wcześniej zwrócił na to uwagę. Próbuję skończyć tą książkę i mimo, że lubię kryminały, to jest to dla mnie bardzo długa i rozlazła droga.
Słaba, bardzo słaba biorąc pod uwagę Zaklinacza i Dom Świateł, czy tak jakoś:)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCarissi wysoko podniósł sobie poprzeczkę Zaklinaczem i w przypadku Hipotezy Zła jej nie sprostał.
Druga część serii o nietuzinkowej policjantce Mili Vasquez jest dużo bardziej interesująca i porywająca od "Zaklinacza" Jednak "na dzień dobry" rzuca się w oczy pewna poważna, jak dla mnie, niekonsekwencja, ale być może dotyczy tylko polskiego przekładu: przez całą książkę przewija się wspomnienie sprawy Zaklinacza, jednak w poprzednim tonie śledczy nazywali podejrzanego, na własny użytek, imieniem Albert! Od tego czasu minęło prawie siedem lat. Mila Vasquez pracuje w Przedpieklu, małym wydziale zajmującym się poszukiwaniem zaginionych osób, kiedy ni stąd, ni zowąd zaginieni przed kilku i kilkunastu laty sami zaczynają się pojawiać, dokonując okrutnych zbrodni. Czy są to akty spóźnionej zemsty? Czy też przypadkowe ofiary tajemniczej, zbrodniczej organizacji? Tym razem Mila Vasquez nie zagłębia się w mrok samotnie, gdyż nieoczekiwanie znajduje sprzymierzeńca w postaci napiętnowanego przez kolegów policjanta, Simona Berisha. Ten wyrzutek i odludek, będący jednocześnie genialnym ekspertem od przesłuchań i antropologii, mający za jedynego przyjaciela wiernego psa Hitcha, wtajemnicza Milę we własne śledztwo sprzed dwudziestu lat, które pozostało jego obsesją i już razem odkrywają kolejne elementy zaskakującej układanki. Układanki która jest, niestety, do przewidzenia, a samo zakończenie okazuje się rozczarowujące. Wszystko jest powiązane z Zaklinaczem, który i w tej intrydze macza swoje paluchy. Rozumiem, że oprócz Mili Vasquez i innych bohaterów spina on swoją tajemniczą, aczkolwiek parszywą postacią całą serię ale i bez jego udziału byłoby ciekawie. No cóż... Licentia poetica, czyż nie?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachęcona wysokimi ocenami, sięgnęłam po tę książkę. Niestety w ogóle mnie nie wciągnęła przez co poddałam się ok. setnej strony. Nudziłam się strasznie, mimo, że jestem zakochana w serii "Pietro Gerbe" tego samego autora.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna świetna pozycja Donato Carrisi. Ciekawa fabuła, dopracowane postacie. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Hipoteza Zła” Donatana Carrisiego to druga część znakomitego cyklu „Zaklinacza”. Jest to thriller psychologiczny napisany na najwyższym poziomie, którego czyta się z zapartym tchem od samego początku do końca, gdzie nie można oderwać się nawet na moment. Autor jest mistrzem jedynym w swoim rodzaju
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHipoteza zła Donato Carrisiego to znakomity thriller psychologiczny, który wciąga od pierwszej strony i nie pozwala się oderwać aż do finału. Autor po raz kolejny udowadnia, że jest mistrzem budowania napięcia oraz kreowania atmosfery pełnej niepewności i grozy.
Fabuła powieści jest inteligentnie skonstruowana – tajemnicze zniknięcia, nieoczywiste tropy i zagadki prowadzą czytelnika w coraz mroczniejsze rejony ludzkiej psychiki. Carrisi nie podaje prostych odpowiedzi, lecz każe nam zastanawiać się nad naturą zła i nad tym, jak cienka jest granica między ofiarą a oprawcą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła powieści jest inteligentnie skonstruowana – tajemnicze zniknięcia, nieoczywiste tropy i zagadki prowadzą...
Druga rewelacyjna książka Donatiego Carrisi . Kontynuacja Zaklinacza dorównuje poziomem swej poprzedniczki . Jak przystało na dobry thriller trzyma w napięciu do samego końca, a czyta się rewelacyjnie. Dawno nie trafił mi się autor, który tak dobrze czuje się w tym gatunku .