Warszawa kobiet

- Polityka
- 2011-03-01
- 2011-03-01
- 978-83-62148-83-7
- literatura polska esej kobiety Warszawa
Najnowsza książka laureatki Paszportu Polityki, zachęcająca do innego spojrzenia na Warszawę – przewodnik nie tyle po miejscach, co po kobietach związanych z tym miastem.
Znajdą się w nim opisy szczególnie wybitnych bohaterek związanych ze stolicą, dłuższe eseje na ich temat oraz portrety stworzone w nowoczesnej technice.
Książka ma także formę klasycznego podziału na trasy, tak, aby można było zabrać ją ze sobą i poddać się opowieści o mieście. Autorka jest zawodową przewodniczką po Warszawie. Jest to jednak przede wszystkim zabawa z miastem, „z tym trudnym przypadkiem choroby o nazwie Warszawa. Gdzie „miłość i fascynacja to proces długotrwały, a romantyczne zakochanie się od pierwszego wejrzenia nie wchodzą w grę”.
Nietypowy przewodnik po stolicy
Warszawa- miasto, które kocham i nienawidzę jednocześnie. Pełne ludzi, którzy nie chodzą a biegają, banerów plakatów smaków i zapachów, obok której świetnie funkcjonuje kultura. Kolejną barwę temu miastu nadała Sylwia Chutnik. Wydała przewodnik niezwykły,który oprowadza po stolicy, szlakiem znanych kobiet, silenie związanych z Warszawą. Jeśli szukacie oryginalnego motywu by odwiedzić miasto, miejcie ze sobą tę publikację.
Nietypowy przewodnik po stolicy
więcej Pokaż mimo toWarszawa- miasto, które kocham i nienawidzę jednocześnie. Pełne ludzi, którzy nie chodzą a biegają, banerów plakatów smaków i zapachów, obok której świetnie funkcjonuje kultura. Kolejną barwę temu miastu nadała Sylwia Chutnik. Wydała przewodnik niezwykły,który oprowadza po stolicy, szlakiem znanych kobiet, silenie związanych z Warszawą. Jeśli...
Książka bardzo ładna, z dopracowaną, spójną grafiką. Ciekawie napisana, do łażenia po Warszawie tropem Warszawianek świetna, ale także ciekawa jako zwykła lektura dla czytelnika, który do stolicy się nie wybiera.
Pokaż mimo toKsiążka ciekawa dla warszawiaków. Trzeba wiedzieć o jakich miejscach się czyta, bądź zwiedzać je z książką w ręku. Rozbudziła we mnie chęć dowiedzenia się czegoś więcej o Warszawie, dla mnie miasta mojego dzieciństwa.