Sfaulowany futbol
- Egmont Polska
- 2004-12-14
- 2004-12-14
- Jacek Drewnowski
- historia na wesoło football piłka nożna strrraszna historia
• Czy jesteś piłkarzem? Jasne, że nie! W przeciwnym razie kopnąłbyś tę książkę, zamiast ją czytać! Nie, założę się, że po prostu lubisz grać i uważasz piłkę nożną za najlepszą, najwspanialszą grę na świecie.
• Według legendy początki piłki nożnej sięgają VIII wieku. Anglosasi i wikingowie właśnie pobili się podczas wielkiej bitwy (pierwszy mecz międzynarodowy!) i ci pierwsi stłukli tych drugich na kwaśne jabłko. Pokonani wikingowie musieli odejść z pustymi rękami. Co gorsza, co najmniej jeden z nich został także bez głowy. Jakiś Anglosas chciał ją mieć na pamiątkę!
• Od złamanych kości do przerw w transmisjach meczów minęły lata, podczas których futbol zmieniał się, aż stał się taki, jaki znacie i oglądacie obecnie. Zmieniły się przepisy. Zmieniły się stroje. Ale radość i podniecenie wywołane przez grę są wciąż takie same. Bo jest to najprostsza i najwspanialsza gra na świecie.
Więc łap piłkę!
Biegnij na boisko!
I graj - ale bez fauli!
(No, w każdym razie nie wtedy, kiedy sędzia patrzy!).
Książka zawiera nieco nieścisłości i udziwnień wynikających z tłumaczenia na język polski, jednakże każdy młody fan futbolu musi ją mieć. Ponieważ pozna m.in. zasady gry w piłkę nożną, w jaki sposób zmieniały się przepisy, dowie się, że p.n. kiedyś znacznie różniła się od tej jaką dzisiaj znamy, ponadto jak wyglądały początki futbolu i jak powstawały pierwsze kluby. Trochę jest także o rozgrywkach międzynarodowych i mistrzostwach świata. Szkoda, że książka jest pisana przez pryzmat angielskiego futbolu, wszak autor też pochodził z tej nacji.