Pociągi i inne nieszczęścia

Okładka książki Pociągi i inne nieszczęścia autora Anna S. Cichosz, 9788396208941
Okładka książki Pociągi i inne nieszczęścia
Anna S. Cichosz Wydawnictwo: STREFA CichoSZA satyra
satyra
2023-10-26
2023-10-26
9788396208941

Kup Pociągi i inne nieszczęścia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pociągi i inne nieszczęścia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pociągi i inne nieszczęścia

Książeczkę kupiłam przypadkiem, od samej autorki. Na targach książki rzucił mi się w oczy tytuł, a że sama swego czasu namiętnie pisałam w pociągach kolejowe anegdotki i notki, poczułam, że to coś dla mnie. Uważam się też za ambiwertyczkę, co zwiększyło spontaniczną sympatię do tej publikacji.

W środku znajdujemy kilka krotkich rozdziałów. Każdy jest zapisem doświadczeń narratorki z podróżami PKP. Jeśli jeździcie, na pewno wiecie, że raczej trudno tam sie nudzić.

Nie jest to do końca to, czego oczekiwałam (a oczekiwania i poprzeczkę podniosłam sobie sama własnymi tekstami "kolejowymi" 😉). Bywało banalnie, bywało trochę śmiesznie na siłę, ale zdarzały się też serio dobre, satyryczne kawałki. Summa summarum czytało się przyjemnie, ale jakość literacką mieści się w granicach luźnych opowiastek i anegdot, które można napisać bez większego warsztatowego przygotowania.

Kiedy myślisz sobie o tym, że już nic gorszego w życiu nie może cię spotkać, to wówczas z daleka nadchodzi odgłos nadjeżdżającej zagłady. Stoisz w wyznaczonym miejscu czekając na wyrok, bo przecież on już zapadł, tam przy kasie - parafrazując słowa Adasia Miauczyńskiego. Tym miejscem jest peron, a nadchodzącą zagładą pociąg. Witamy w PKP... i przy okazji za opóźnienia przepraszamy! (Wszyscy razem chórem niczym w klasycznym dramacie czy tam tragedii).

Tak się złożyło, iż przeczytałem od Anny Cichosz już wszystko, za wyjątkiem jednego; oto zatem jest zaginione w moim czytelniczym dorobku ogniwo połączenia między autorem a czytelnikiem. Cremè de la cremè masochistycznej pasji do jazdy pociągami i przyswajania sobie słów: "przecież jakoś to będzie". Wracając jednak do meritum, pragnę podzielić się czym są owe opowiadania, jak sam tytuł książeczki wskazuję. Otóż autorka "Akademii psychopatów" wzięła na warsztat swoje doświadczenia z przesławną instytucją w roli głównej i w krótkiej formie opisała swe przygody. Co może od razu przyjść do głowy, to myśl, że nie zabraknie śmieszkowania, i tak też oczywiście jest. Nie ma nic lepszego od zamieniania traumatycznych przeżyć w humor, a jeśli dodać do tego humor czarny, ironiczny, to taki człowiek jak ja, czuje się jak ryba w wodzie.

Nasza pisarka znakomicie czuję takie klimaty i potrafi obrócić niezbyt komfortowe zdarzenia w coś pozytywnego...w granicach rozsądku rzecz jasna. Opowiadanie spajające ten maleńki zbiorek są zatem podane jako dziennik osoby będącej pośrodku między introwertyzmem a ekstrawertyzmem, tworząc postać ambiwertyka, który zmagać się musi nie tylko z niegościnną rzeczywistością, ale i z własną osobowością. Wiem o czym piszę, bowiem sam należę do tej grupy ludzi.

Prócz dowcipnych perypetii zaserwowanych przez autorkę znajdą się też teksty przypominające (o zgrozo) sytuację z filmu "Dzień Świra", tu głównie mam na myśli wątki stricte z PKP. Anna Cichosz swoimi opowiadaniami wyraźnie daje do zrozumienia, że jazda pociągami w naszym pięknym kraju, potrafi obfitować w różne niespodzianki, a relacja człowiek-instytucja pełna bywa nieporozumień oraz wzajemnego odpychania. Samo życie.

Los bywa okrutny. Czasem przynosi nam coś dobrego (dłuższa podróż pociągiem w tej samej cenie),innym razem coś złego (dłuższa podróż pociągiem w tej samej cenie). @strefa.cichosza postanowiła zebrać swoje wspomnienia związane z podróżowaniem i wydać jako zbiór felietonów. Pod nazwą "Pociągi i inne nieszczęścia".

Mam to (nie)szczęście, że moje życie zawodowe związane jest z koleją. Otaczają mnie mikole, normalsi i wieczni malkontenci. Można powiedzieć sól tej ziemi i to na kilku metrach kwadratowych metalowej puszki, która dziarsko pędzi przez naszą piękną krainę i to prawdopodobnie w przód. Jedni uśmiechną się czasem, inni na uśmiech reagują agresją. Zresztą, z czego tu się cieszyć. Tory krzywe, stuka to wiecznie, wlecze się niemiłosiernie i na dodatek dokumenty każą pokazywać (na szczęście tylko Ci wyrywni). No i pośród tego zbioru osobowości jest i ONA. Anna Cichosz, która jak sama zaznacza, naturę posiada chytrą. Ania należy do grona ambiwertyków. Są to osoby, które posiadają cechy zarówno introwertyków, jak i ekstrawertyków. Zależy jak im się akurat zachce. Narratorka świetnie opowiada o swojej dwubiegunowości. 😉 Wielokrotnie śmiałem się podczas lektury, bo Ania potrafi w żart, a przy tym przyciąga do siebie niecodzienne sytuacje. Poczucie humoru autorki idealnie trafia w moje gusta. Świetnie czyta się takie historie z perspektywy podróżnego, który nie ma pojecia o wszystkich niuansach kolejarstwa. A zapewniam Was, że absurdy dotykające podróżnych, to wierzchołek góry lodowej znanej jako polska kolej. 🙃 Nie bez powodu w naszym zawodzie słynne jest powiedzenie "kto na kolei pracuje, ten w cyrku się nie śmieje". Oczywiście z przykrością przyznaję, że znam wiele postaci z postawa Blondynki Jeden. Żałuję również, że to nie ja byłem Aniołem Złotym, choć zapewniam, że robię równie dobre wrażenie podczas spotkania. Sięgnijcie po tę książeczkę i spakujcie w swoj bagaż, dzięki temu kolejna podróż z opóźnieniem minie szybciej, weselej i będziecie wręcz błagać konduktora, aby pociąg nie dojeżdżał do Waszej stacji docelowej.

P.S. Aniu ja zgniatam

Mam to (nie)szczęście, że moje życie zawodowe związane jest...

38 użytkowników ma tytuł Pociągi i inne nieszczęścia na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Pociągi i inne nieszczęścia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pociągi i inne nieszczęścia

Anna S. Cichosz
Anna S. Cichosz
W czasach wszechobecnej specjalizacji ja stawiam na różnorodność i wszechstronność. Jeśli coś mnie interesuje – robię to. Każda gałąź sztuki jest mi bliska na swój sposób. Mam wykształcenie plastyczne, dużo pracuję z muzyką, a odkąd pamiętam, także piszę. Pierwszą „powieść” ukończyłam w wieku 8 lat. Zajęła kilkanaście stron zeszytu szkolnego, wykonałam do niej własne ilustracje, a moim pierwszym „korektorem” był tata.

Okładka książki Pamiętnik kota Edgara Rita Berman, Susie Jouffa, Frédéric Pouhier
Pamiętnik kota Edgara Rita Berman, Susie Jouffa, Frédéric Pouhier
Okładka książki Szopki polityczne 1922-1931. Pikadora i Cyrulika Warszawskiego Marian Hemar, Jan Lechoń, Antoni Słonimski, Julian Tuwim
Okładka książki Ziobranoc, Europo Aleksander Daukszewicz, Krzysztof Daukszewicz
Ziobranoc, Europo Aleksander Daukszewicz, Krzysztof Daukszewicz
Okładka książki Nauka? Nie rozumiem! Teorie spiskowe dr Pelikana vs naukowy bełkot Dawida Marek Hucz, Janek Jurkowski, Dawid Myśliwiec, Karol Wyszyński
Okładka książki Anegdoty z czterech stron świata Jolanta Szymska-Wiercioch, Wojciech Wiercioch
Anegdoty z czterech stron świata Jolanta Szymska-Wiercioch, Wojciech Wiercioch

Cytaty z książki Pociągi i inne nieszczęścia

Dodaj cytat z książki Pociągi i inne nieszczęścia