T'zée. Tragedia afrykańska

Jakub Syty

Kup T'zée. Tragedia afrykańska w ulubionej księgarnii

Oceny książki T'zée. Tragedia afrykańska

OPINIE i DYSKUSJE o książce T'zée. Tragedia afrykańska

Komiks ciekawy, ale postacie pozbawione są głębi psychologicznej i opowieść sporo na tym traci.

Bardzo potrzebny komiks.

Bardzo potrzebny komiks.

Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tovideo - opinia

Bardzo spóźnione uwagi o opowieści "T'zée. Tragedia afrykańska" o upadku dyktatury w fikcyjnym środkowoafrykańskim państwie, na co patrzymy oczami kilku osób związanych z reżimem.
Nie mogę tego ująć inaczej - jest to arcydzieło, pod każdym względem, i scenariuszowym, i graficznym. Już jego podtytuł - "Tragedia afrykańska" - daje nam do zrozumienia, że skojarzenia z tragediami Racine'a o władzy, konfliktach rodzinnych, obsesji miłosnej, zazdrości i śmierci są jak najbardziej na miejscu. Niepokój i pełne niepewności wyczekiwanie na to, co może się stać jutro, a może za godzinę, którymi podszyte są historie głównych bohaterów - syna i żony obalonego dyktatora - są znakomicie podkreślone rysunkami Brüno, raz to nabierającymi oddechu w rozległych panoramach, a raz robiącymi nagłe zbliżenia na ludzi, ich twarze, ich gniew, lęk, obojętność. Równoprawny udział w tworzeniu coraz duszniejszej atmosfery tej opowieści o końcu pewnego świata ma Laurence Croix, której złamane brązy, żółcie i zielenie, odcienie pomarańczowego i ponure granaty oddają i skwar kojarzący się nam z Afryką, i tę atmosferę narastającego osaczenia i beznadziei. Nie zapominajmy o kolorystach - zwłaszcza tam, gdzie rzeczywiście bez nich opowieść wyglądałaby zupełnie inaczej! Tu Laurence zdecydowanie powinna znaleźć się na okładce, razem z autorami scenariusza i rysunków.
Appollo, autor scenariusza, w posłowiu wylicza swoje inspiracje - historyczne, bieżące - czyli swoje własne doświadczenia (w końcu mieszkał wiele lat w Angoli i Kongu),a także dziennikarskie i pisarskie, a wśród nich również Kapuścińskiego.
Cóż, pozostaje mi sięgnąć na półkę po "Jeszcze dzień życia", żeby przedłużyć swój pobyt w tym świecie przemian i upadku, pewnego końca, bardzo niepewnego początku czegoś innego, widzianych oczami pojedynczych ludzi. A potem zapewne otworzę komiks po raz trzeci raz, choćby tylko po to, by ponapawać się zachwycającymi kadrami Brüno i Laurence Croix.

"T'zée. Tragedia afrykańska"
Autorzy: Appollo, Brüno, Laurence Croix
Tłumacz: Jakub Syty
Wydawnictwo Lost In Time

51 użytkowników ma tytuł T'zée. Tragedia afrykańska na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł T'zée. Tragedia afrykańska na półkach dodatkowych

Okładka książki Miasto Latarni. Tom 1 Bruce Boxleitner, Trevor Crafts, Matthew Delay, Paul Jenkins, Carlos Magno, Mairghread Scott
Okładka książki Wzór na szczęście Nuno Duarte, Osvaldo Medina
Wzór na szczęście Nuno Duarte, Osvaldo Medina
Okładka książki Bractwo Kraba Jean-Baptiste Andréae, Mathieu Gallié
Bractwo Kraba Jean-Baptiste Andréae, Mathieu Gallié
Okładka książki Piąta ewangelia Benoît Dellac, Jean-Luc Istin, Thimothee Montaigne, Roberto Viacava
Okładka książki Aquarica. Wydanie zbiorcze François Schuiten, Benoît Sokal
Aquarica. Wydanie zbiorcze François Schuiten, Benoît Sokal