Okładka książki Córki Jałty. Sarah Churchill, Anna Roosevelt, Kathleen Harriman i kulisy wielkiej polityki autora Catherine Grace Katz, 9788323352143
Catherine Grace Katz Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Seria: Historiai biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Historiai
The Daughters Of Yalta: The Churchills, Roosevelts, and Harrimans: A Story of Love and War
2023-03-13
2023-03-13
Barbara Gutowska-Nowak

Kup Córki Jałty. Sarah Churchill, Anna Roosevelt, Kathleen Harriman i kulisy wielkiej polityki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Córki Jałty. Sarah Churchill, Anna Roosevelt, Kathleen Harriman i kulisy wielkiej polityki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Córki Jałty. Sarah Churchill, Anna Roosevelt, Kathleen Harriman i kulisy wielkiej polityki

Wszyscy Polacy (znający historię) na hasło „Jałta” mają bardzo nieprzyjemne skojarzenia. „Zdrada”. To ta konferencja, w trakcie której trzech przywódców światowych mocarstw zdecydowało o powojennym porządku świata, a głównie o tym, że Polska znalazła się w kręgu sowieckich wpływów na następne kilkadziesiąt lat. W tej książce autorka sporo o tym pisze, analizując sytuację, w jakiej znaleźli się F.D. Roosevelt i Churchill w kontrze do Stalina. Autorka bynajmniej nie wybiela aliantów, tylko tłumaczy racjonalnie skomplikowaną sytuację geopolityczną, jaka panowała pod koniec wojny. Oczywiście, że jest to spojrzenie anglosaskie, czemu trudno się dziwić. Z naszego punktu widzenia to mogło wyglądać jak zdrada, ale to jest Realpolitik - Polska nie była światowym mocarstwem, ani też pępkiem świata, a polityka to nie jest działalność charytatywna. Trudno dziwić się przywódcom innych państw, że dbają przede wszystkim o własną rację stanu. Zresztą politykę ustępstw wobec Związku Radzieckiego, a potem Rosji w wydaniu państw demokratycznych, mamy okazję obserwować od stu lat…. Inna sprawa, że Roosevelt przyjechał do Jałty ciężko chory, stojąc na progu śmierci, co nie mogło nie mieć wpływu na układ sił. Takie rzeczy jak osobista predyspozycja uczestników zdarzeń są często pomijane w relacjach historycznych i politycznych, a przecież to wszystko ma znaczenie. Pozostaje gdybać, co by było, gdyby prezydent USA był w Jałcie w pełni sił i zdrowia…

"Córki Jałty" to nie jest jednak pozycja poświęcona stricte polityce, przedstawiająca suche fakty, analizy i nic poza tym. Wręcz przeciwnie – autorka przede wszystkim chciała pokazać to wydarzenie z perspektywy trzech młodych kobiet – tytułowych córek. Były one wsparciem dla swoich ojców, pełniły rolę asystentek, także pewne funkcje w dyplomacji, pracowały zawodowo. Katz tyle samo miejsca, co polityce, poświęca więc sprawom osobistym głównych bohaterów konferencji. Opisuje ich relacje z najbliższymi i ze współpracownikami, problemy zdrowotne, osobiste odczucia. Poza relacją z tego, co działo się za zamkniętymi drzwiami sali obrad, dowiemy się też o kulisach – potajemnych spotkaniach, ustaleniach, przyjęciach, ale także o tym, jaki był odbiór tego, co się działo przez „córki” oraz o ich wrażeniach ze „zwiedzania” krymskich miejscowości. To jest tak zwany ludzki wymiar polityki.

Muszę się przyznać, że zabierałam się do tej książki jak pies do jeża, bo grubość i drobny druk nie działały na mnie zachęcająco. Kiedy w końcu wzięłam się za lekturę, pochłonęłam za jednym zamachem ponad połowę. Autorka pisze w tak interesujący sposób, swobodnie poruszając się między faktami historycznymi a osobistymi detalami, że nie mogłam się od tej książki oderwać! Nie napiszę wyświechtanego zwrotu, że „czyta się jak powieść”, ale prawda jest taka, że niejedna powieść nie umywa się do "Córek Jałty" pod względem tak wciągającej narracji.

Konferencja w Jałcie, która odbywała się od 4 do 11 lutego 1945 niewątpliwie najważniejsza konferencja Wielkiej Trójki, która wyznaczyła granice powojennego świata i zdeterminowała historię Europy na najbliższe pięćdziesiąt lat. I choć z punktu Polski i Polaków konferencja w Jałcie postrzegana jest jako zdrada aliantów, świadectwo naiwności, a może wyraz ich cynicznego działania to warto spojrzeć na toczące się wydarzenia z punktu widzenia państw zachodnich. Oprócz oficjalnych członków delegacji wielkich mocarstw na jałtańskiej konferencji przebywały również trzy młode kobiety: Sarah, córka Winstona Churchilla, Anna, córka Franklina D. Roosevelta i Kathleen, córka ambasadora USA w Moskwie Averella Harrimana. I właśnie na tych trzech kobietach autorka skupia swoje rozważania. Bohaterki co prawda nie uczestniczyły w negocjacjach i decyzjach jakie zapadały na najwyższych szczeblach, w gronie mężczyzn, ale ich rola miała znaczenie dla ocieplenia wizerunku możnych ówczesnego świata. Przebieg toczących się wydarzeń poznajemy między innymi z punktu widzenia trzech młodych dam, które mimo młodego wieku miały twardo ugruntowane poglądy i szeroką wiedzę na tematy społeczne, polityczne i gospodarcze. Dzięki ich relacjom możemy zajrzeć za kulisy wydarzeń, które usankcjonowały powojenny porządek świata. Na pewno książka jest pełna ciekawostek i przedstawia punkt widzenia zachodnich krajów na wynik Konferencji w Jałcie, jakże odmienny od naszego. Czy pozwala lepiej zrozumieć zapadające wtedy decyzje?

Ciąg dalszy recenzji na:

Tak powinno się pisać o historii – oddając ducha epoki, pokazując wydarzenia z perspektywy żyjących wtedy ludzi, którzy dzielili się swoimi przemyśleniami, odczuciami. Właśnie w ten sposób o konferencji jałtańskiej opowiada Catherine Grace Katz – oddaje głos jej uczestnikom.

Dziś Jałta kojarzy się jak najgorzej – dla Polaków była szczególnie bolesnym ciosem, synonimem zdrady, ale też świadectwem naiwności Brytyjczyków i Amerykanów, którzy dali się zwieść Związkowi Radzieckiemu. Warto spojrzeć na to wydarzenie oczami ludzi, którzy brali w nim wówczas udział, a którzy wszystkich konsekwencji swoich działań nie mogli (lub nie chcieli) przewidzieć.

„Córki Jałty” doskonale łączą w sobie elementy biografii, historii społecznej, geopolityki i wojny. Autorka skupia się na tytułowych córkach najważniejszych polityków uczestniczących w spotkaniu Wielkiej Trójki: córki prezydenta USA Franklina D. Roosevelta, premiera Wielkiej Brytanii Winstona Churchilla oraz amerykańskiego ambasadora i przemysłowca Averella Harrimana. Te trzy kobiety, choć same nie uczestniczyły w podejmowanych decyzjach, były istotną częścią konferencji, a ich rola była nie mniej ważna od pozostałych uczestników spotkań – wojskowych, dyplomatów, tłumaczy.

Bohaterki książki poznajemy z ich listów pisanych do bliskich, relacji znajomych i innych dokumentów (bibliografia na końcu książki i przypisy są niezwykle obszerne). Często dzieliły się swoimi przemyśleniami na temat wojny, polityki aliantów, czy kwestii społecznych, wykazując się ogromną znajomością tematu i doświadczeniem, za co były doceniane przez ludzi z własnego otoczenia.

Polityka, historia to nie są wyłącznie daty ani anonimowe nazwiska. Za każdą decyzją, za każdym zdarzeniem stali ludzie, których warto poznać, by zrozumieć wagę decyzji, ale też przyczyny podjęcia takich a nie innych wyborów.

73 użytkowników ma tytuł Córki Jałty. Sarah Churchill, Anna Roosevelt, Kathleen Harriman i kulisy wielkiej polityki na półkach głównych
12 użytkowników ma tytuł Córki Jałty. Sarah Churchill, Anna Roosevelt, Kathleen Harriman i kulisy wielkiej polityki na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Córki Jałty. Sarah Churchill, Anna Roosevelt, Kathleen Harriman i kulisy wielkiej polityki

Cytaty z książki Córki Jałty. Sarah Churchill, Anna Roosevelt, Kathleen Harriman i kulisy wielkiej polityki