Czas łaski

- 2021-10-13
- 2021-10-13
- 2020-10-13
- Robert Waliś
Porywający dramat sądowy, w którym emocje sięgają zenitu.
Sprawiedliwość i prawo to nie zawsze to samo. W żadnej z książek Johna Grishama nie widać tego tak wyraźnie jak w czasie łaski.
Miasteczko Clanton w stanie Missisipi znów jest podzielone, a adwokat Jake Brigance – znany z powieści i filmu „Czas zabijania” – ponownie znajduje się w centrum wydarzeń.
W Clanton do zabójstw dochodzi raz na kilkadziesiąt lat. Nic więc dziwnego, że takie wydarzenie elektryzuje społeczność całego hrabstwa. Zwłaszcza gdy ginie prominentny biały, znany w okolicy zastępca szeryfa Stuart Kofer.
Sprawcą jest syn jego kochanki, szesnastoletni Drew Gamble. Wobec zacietrzewienia części mieszkańców miasteczka szanse chłopaka na to, że uniknie kary śmierci, są nikłe. Chyba że jego obroną zajmie się Jake Brigance, który już raz dokonał niemożliwego: doprowadził do uznania za niewinnego czarnoskórego mężczyzny oskarżonego o zabicie oprawców jego córki.
Jake nie ma ochoty bronić Drew Gamble’a, ale jeśli on się tego nie podejmie, to kto? Kiedy uważnie przygląda się sprawie, dostrzega jej drugie dno. I jak przed laty ryzykuje własną karierę, bezpieczeństwo finansowe i życie swojej rodziny, by obronić chłopca przed końcem, którzy wszyscy mu wieszczą – komorą gazową.
Mogą Ciebie zainteresować
Wyróżniona opinia
Czas łaski
John Grisham jest autorem poczytnych kryminałów goszczących od lat na listach bestsellerów. Prawdą jest także to, że jego twórczość jest niezwykle nierówna i czytelnicy nie wiedzą, czego tak na dobrą sprawę mogą się po nim spodziewać, bo oprócz perełek literackich, w swoim dorobku ma również kilka mniej udanych pozycji. Na całe szczęście z "Czasem łaski" obszedł się niezwykle łaskawie – i dobrze, bo nie wyobrażam sobie zniszczenia cyklu, którego głównym bohaterem jest Jake Brigance. Zbrodnia, jaka dokonuje się w miasteczku Clanton wstrząsa jego mieszkańcami do żywego. Jak to możliwe, że szanowany zastępca szeryfa Stuart Kofler ginie z rąk szesnastoletniego syna swojej partnerki? Jaki był powód tego, że młody chłopiec zdecydował się na tak drastyczne rozwiązanie problemu? Niestety opinia publiczna już dawno wydała na niego wyrok skazujący go na śmierć. Jake Brigance po raz kolejny podejmuje się obrony osoby, której sprawa wydaje się być przesądzona. Sam proces nie będzie taki oczywisty, jak się wydaje, a wychodzące na jaw nowe dowody sprawią, że adwokat będzie miał nie lada orzech do zgryzienia. Thrillery sądowe tworzone przez Johna Grishama mają to do siebie, że pozwalają czytelnikom poznać od kulis najbardziej zawiłe sprawy i mimo mnogości szczegółów oraz terminologii nie zawsze zrozumiałej, zagłębianie się w nie jest prawdziwą przyjemnością. Okazuje się, że zawód adwokata wcale nie jest taki wspaniały jak się może wydawać, ponieważ niesie ze sobą nie tylko ryzyko znienawidzenia przez ogół społeczeństwa, ale również nierzadko brak wdzięczności, za dobrze wykonaną pracę. Tym, co może zdumieć jest zachowanie ludzi mieszkających w Clanton – oburzenie społeczności lokalnej na czyn Drew Gamble’a, mimo że każdy z nich zdawał sobie sprawę z tego, kim naprawdę była denat – a mianowicie damskim bokserem i alkoholikiem. Naturalnie zbrodnia zawsze pozostaje zbrodnią, ale czy wcześniej nikt nie dostrzegał niemego wołania o pomoc chłopca i jego matki przez wiele lat tłamszonych i krzywdzonych przez zdawać by się mogło wzorowego stróża prawa? Czy naprawdę Drew to pozbawiony wszelkich reguł moralnych zabójca, czy ofiara, która zabiła nim ten drugi zdobyłby się na taki czyn? Autor – chociaż pisze w sposób prosty, potrafi skonstruować fabułę i postacie w taki sposób, że nie można przejść obok jego książek obojętnie. Wzbudza w czytelnikach emocje i sprawia, iż jeszcze przez długi czas przeżywa się historię, w której jakby nie było brało się naoczny udział. Z pewnością nie jest to moja ostatnia powieść napisana przez Johna Grishama i chociaż jestem przygotowana na to, że nie zawsze pisze on w sposób oczekiwany przez fanów, to i tak z chęcią sięgnę po nowości wychodzące spod jego pióra.
Jak to u Grishama akcja skupiona jest na batalii sądowej i całej otoczce prawnej. Nie uważam tego tomu za najlepszy z serii, ale różnica jest nieznaczna, i tak jest godny polecenia.
Sprawa dotyczy przemocy w rodzinie więc mocno gra na emocjach, mnie dodatkowo bolała groźba kary śmierci dla oskarżonego, a odmalowany amerykański system prawny i mentalność społeczeństwa w stanie Missisipi jest innym światem, który można poznawać w trakcie lektury.
więcej Pokaż mimo toSprawa dotyczy przemocy w rodzinie więc mocno gra na emocjach, mnie dodatkowo bolała groźba kary śmierci dla oskarżonego, a odmalowany amerykański system prawny i mentalność społeczeństwa w...
"Czas łaski" jest zwyczajnie nijaki. Jak to u Grishama - thriller prawniczy, więc oczywiście nie oczekiwałam zagadki w stylu "kto zabił?", ale jednak jakichkolwiek emocji jest tu jak na lekarstwo. Właściwie wszystko co interesujące odgrywa się na pierwszych stu stronach, a potem mamy już usilne przeciąganie wątków. Małomiasteczkowy klimat i smutne realia pracy prowincjonalnego adwokata są niezmiennie ciekawe, aczkolwiek spodziewałam się choć kilku wolt akcji, czy nieoczekiwanych rozwiązań. Najbardziej rozczarowuje jednak końcówka, można odnieść wrażenie, że Grisham zapomniał dopisać ostatniego rozdziału.
więcej Pokaż mimo toKolejna wspaniała książka tego autora. Wciąż nie zmieniam moich zachwytów nad stylem autora 😁📚
Zostaje jednak przydzielony jako obrońca z urzędu dla chłopca a im dłużej tkwi w tych wydarzeniach tym głębsze drugie dno tego czynu odkrywa - brutalność i wydarzenia, które sprawią, że zmarły okaże się potworem 👹
Zachęcam do zapoznania się z tą historią abyście sami mogli ocenić czy chłopiec postąpił słusznie 🤔 zakończenie otwarte pozostawiające czytelnika z wieloma trudnymi myślami 💭💭💭
Za każdym razem po lekturze zastanawiam się po której stronie barykady ja bym stała? Jaki wyrok wydałabym zasiadając w ławie przysięgłych? 😱
więcej Pokaż mimo toTym razem trafiamy na historię rozpoczynającą się zamordowaniem zastępcy szeryfa przez szesnastoletniego chłopca. Nikt nie chce go bronić i cała sprawa spada na Jake'a, który również tej sprawy nie chce 😬
Zostaje jednak przydzielony jako obrońca z urzędu dla chłopca a im dłużej...
,,Czy znów mu się uda? Jakich magicznych słów lub zwrotów może użyć, by ocalić klienta?"
Jeden z zastępców szeryfa zostaje zabity we własnym domu. Nie jest to jednak napad ani porachunki gangów. Stuart Kofer ginie od kuli wystrzelonej przez szesnastoletniego syna kochanki. Zdesperowany chłopak po kolejnej awanturze, przekonany, że pobita matka nie żyje, pociąga za spust. Od tego momentu całe jego życie, życie matki i siostry ulega zmianie. Trafia do celi, oskarżony o przestępstwo, za które obowiązuje kara śmierci. Początkowo nikt nie chce podjąć się obrony chłopaka. Dopiero sędzia Noose podstępem zmusza Jacka do reprezentowania oskarżonego. Zaczyna się wyścig z czasem, dowodami i opinią publiczną by ocalić nastolatka.
,,Czas łaski" tak jak wcześniejsze powieści z Jackiem Brigancem nie jest jednoznaczny. Z jednej strony, z każdą kolejną stroną rośnie sympatia do oskarżonego, jego zachowanie wydaje się być usprawiedliwione, w świetle kolejnych ujawnianych faktów. Z drugiej strony: litera prawa mówi coś zupełnie przeciwnego. Chyba każdy spotkał się z powiedzeniem, że ,,sprawiedliwie to nie znaczy po równo". Tutaj można by to sparafrazować i powiedzieć ,,sprawiedliwie to nie znaczy według prawa". Jack jest przyparty do muru, osamotniony i jak zawsze zdesperowany by ocalić. Tym razem Clanton nie dzieli się na białych i czarnych. Tym razem Clanton stoi przeciwko Jackowi, bo ośmielił się bronić mordercę lubianego policjanta, nawet jeśli ten policjant prywatnie był potworem i oprawcą. Tło zbrodni porusza i szokuje i paradoksalnie czysto po ludzku usprawiedliwia to co się stało. Ale w świetle prawa morderstwo jest morderstwem i nie ma od niego usprawiedliwienia.
Grisham po raz kolejny tworzy świetny thriller prawniczy, który trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony. Ale równocześnie wywołuje dyskusję o amerykańskim systemie prawnym. Kto właściwie jest tam ofiarą a kto winnym? Czy wszystko musiało się wydarzyć? Jak mocno ulega się pozorom nie zauważając tego co leży poniżej? Czy wyświadczenie przysługi kumplowi nie jest usprawiedliwianiem i chronieniem kata? Tak jak zawsze w przypadku Grishama nie ma prostych odpowiedzi i prostych rad. Jest wyboista, trudna, zawiła droga, którą wygra ten, kto lepiej radzi sobie z manewrowaniem pomiędzy przepisami i znajdzie lepsze słowa do przekonania przysięgłych. Jak zawsze polecam!
więcej Pokaż mimo to,,Czas łaski" to już trzecie spotkanie z jednym z najbardziej znanych bohaterów powieści Johna Grishama, Jackiem Brigance'm. Po raz trzeci też wracamy do Clanton, w okręgu Ford. Miasteczkiem kolejny raz wstrząśnie a w samym epicentrum znajdzie się ponownie Jack.
Jeden z zastępców...
Piszę z perspektywy kogoś kto skończył już trylogię Jakea Brigancea. Wszystkie trzy powieści są świetne, odstęp czasowy pomiędzy Czasem zabijania a kontynuacjami był znaczący, ale w ogóle tego nie czuć, można je traktować w zasadzie jako całość. Która powieść podobała mi się najbardziej? Wszystkie 3 mają w sobie to coś, ale chyba Czas łaski, co jest dużym zaskoczeniem, ponieważ myślałem sobie, "czym może zaskoczyć mnie historia o pozwie spadkowym?". A tu niespodzianka, może zaskoczyć i robi to nie gorzej od Czasu zabijania. Jedynie Czas łaski zbudowany jest tak, że zwroty akcji nie są zaskakujące, autor ujawnia je wcześnie, ale nie zmienia to faktu, że gdy Jake wkraczał na salę sądową zastanawiałem się co on tym razem pocznie? Jak wybrnie z impasu?
więcej Pokaż mimo toCiekawe, choć wydaje się wtórne. Treść bardzo podobna do „Czasu zabijania” – ten sam wątek gwałtu, przemocy i samosądu. I znów Jake Bridgance musi bronić sprawcy. Tyle tylko, że tym razem ma przeciwko sobie nawet stróżów prawa. Co mnie zaciekawiło, to fakt, że tutaj odbrązowiona zostaje obrona. Tak samo jak przeciwna strona, stosuje ona kruczki prawne i niezbyt uczciwe zagrania, które z pewnością ze sprawiedliwością nie mają wiele wspólnego. A mimo to czytelnik tej stronie kibicuje.
Napisane przystępnym językiem, bez zbytniego zagłębiania się w prawniczy bełkot. No i jest wszystko, co może się zdarzyć w sądzie: jest oskarżenie, jest formowanie ławy przysięgłych, jest rozprawa. Czyli nic, czego nie byłoby w innych powieściach. Dlatego trudno uznać ją za dzieło wybitne. Ale na pewno warta przeczytania – czytelnik nie nudzi się ani przez chwilę.
Ciekawe, choć wydaje się wtórne. Treść bardzo podobna do „Czasu zabijania” – ten sam wątek gwałtu, przemocy i samosądu. I znów Jake Bridgance musi bronić sprawcy. Tyle tylko, że tym razem ma przeciwko sobie nawet stróżów prawa. Co mnie zaciekawiło, to fakt, że tutaj odbrązowiona zostaje obrona. Tak samo jak przeciwna strona, stosuje ona kruczki prawne i niezbyt uczciwe...
więcej Pokaż mimo toSłuchałam audiobook - czytane przez Rafała Kosiora. Rewelacja !!!
Słuchałam audiobook - czytane przez Rafała Kosiora. Rewelacja !!!
Pokaż mimo toZ całą pewnością najlepszym i najciekawszym tomem trylogii o Jacku Brigansie jest "Czas zapłaty" (genialnie czytany przez Wiktora Zborowskiego). Jednak i "Czas zabijania" i "Czas łaski" (prawie równie świetnie czytane przez Filipa Kosiora) nie pozwalają oderwać się od, jak w moim przypadku, słuchania. Autor, jak zwykle, prowadzi nas przez ciekawe i niejednoznaczne przypadki usadowione w oparach absurdu amerykańskiego prawa. Jednak dopiero w tym tomie, w ostatnich słowach po zakończeniu powieści, Grisham przyznaje, że część prawnych regulacji po prostu wymyślił lub nieco "zmodyfikował" - na potrzeby powieści. Muszę przyznać, że poczułam się trochę oszukana, a zarazem nasunęło mi się pytanie: ile z tego o czym słuchałam jest czystym zmyśleniem, a ile funkcjonuje w systemie naprawdę? Czy sędziowie w USA mają rzeczywiście aż tak niesamowitą, wręcz nieograniczoną, władzę? A jeżeli tak, to jak niesłychanie muszą być zdemoralizowani i jak fatalnie ten system musi działać...
Z całą pewnością najlepszym i najciekawszym tomem trylogii o Jacku Brigansie jest "Czas zapłaty" (genialnie czytany przez Wiktora Zborowskiego). Jednak i "Czas zabijania" i "Czas łaski" (prawie równie świetnie czytane przez Filipa Kosiora) nie pozwalają oderwać się od, jak w moim przypadku, słuchania. Autor, jak zwykle, prowadzi nas przez ciekawe i niejednoznaczne...
więcej Pokaż mimo toTrzecia część i jak narazie ostatnia z adwokatem Jake'm Brigance'm.
Grisham świetnie buduje fabułę w swoich książkach i jest to autor którego twórczość napewno na dłużej zagości w moim życiu.
,,Czas łaski'' to książka warta przeczytania i poświęconego czasu.
Trzecia część i jak narazie ostatnia z adwokatem Jake'm Brigance'm.
więcej Pokaż mimo toHistoria przedstawiona w książce intryguje od początku i trzyma w napięciu, które z każdym kolejnym rozdziałem rozgrzewa aż do wypieków na twarzy.
,,Czas łaski'' to książka warta...
Chyba najsłabszy z trylogii, mino wszystko dobry, ponieważ pierwsze dwa tomy były sztosem. Za to opisy procesu tutaj były najlepsze