Blondynka śpiewa w Ukajali. Nowe przygody w Ameryce Południowej

- 2005-01-01
- 8389019965
- Na Krańce Świata
- podróże wspomnienia Ameryka Południowa Beata Pawlikowska
Gdzie dziś można zobaczyć prawdziwy park jurajski? Czy ryby wciąż śpiewają w Ukajali? Jak przyrządzić pieczoną świnkę morską? Gdzie można spotkać ostatnich szczęśliwych Indian? W książce Beaty Pawlikowskiej - podróżniczki, pisarki i autorki audycji "Świat według blondynki" w Radiu Zet - znajdziesz odpowiedzi na te pytania. Serdecznie zapraszamy na wyprawę do Peru, podczas której odbędziesz podróż statkiem niewolników, poznasz historię odkrycia i podboju Amazonii oraz dowiesz się jak amazońskie złoto - kauczuk - zmieniło oblicze świata. "Blondynka śpiewa w Ukajali" to pierwsza książka polskiego autora wydana przez National Geographic. Dowcipne rysunki wykonane przez autorkę dodają całości wyrazu.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Podstawowa różnica między Indianinem a Europejczykiem jest taka, że Indianin przystosuje swoje życie do panujących wokół warunków, a Europej...
RozwińWłaśnie mi się coś przypomniało: to niesamowite, ale kiedy mieszkałam u Indian Wai-Wai na południowym krańcu Gujany Brytyjskiej, w wiosce ży...
Rozwiń
Opinie [71]
Mam wrażenie, że każda nowa seria jest gorsza od poprzedniej, nie wiem czy tylko ja mam takie odczucia?
Pokaż mimo toMam mieszane uczucia co do tej książki. Niektóre historie fajne, wciągające, a niektóre takie proste bez jakiegoś zaskoczenia... Co prawda, to moje pierwsze spotkanie z twórczością Pawlikowskiej, ale nie porwała mnie ta książka.
Pokaż mimo toMarne. I naiwne. W zasadzie dla małych dziewczynek. Infantylny język i infantylna opowieść.
Pokaż mimo toSuper ucieczka od codzienności
Pokaż mimo toNapisana lekkim językiem. Nie porywa za bardzo, najbardziej zaciekawił mnie wątek historyczny o Jednookim Zdrajcy. Plusik za przepisy kulinarne (ceviche na 'tysiąc' sposobów).
Pokaż mimo toBarwna, wciągająca opowieść
Pokaż mimo toCzytając, czuje się klimat, smak, zapach tego, czego doświadczała pani Beata i przy okazji zazdrości jej odwagi i sposobu, w jaki pokonuje trudności
Pokaż mimo toLubię relacje Pawlikowskiej z podróży, pisze trochę o historii, trochę o sowich przeżyciach , zawsze też załącza ciekawe fotografie, choć na chwile człowiek może przenieść się do innego kraju, krainy geograficznej, nabrać chęci do podróżowania.
Pokaż mimo toDobra, ale nie porywająca. Czytałam lepsze książki podróżnicze pani Beaty. Tutaj czegoś mi zabrakło, czułam pewien niedosyt. Owszem były opisy przyrody, zwyczajów, potraw tradycyjnych w Peru, przeżycia podczas podróży statkiem po Ukajali, opisy miasteczek, biedy, okrucieństwa tubylców, historia odkrycia Ameryki Południowej przez hiszpańskich konkwistadorów i wiele innych...
więcejKsiążka Beaty Pawlikowskiej jest ciekawa, momentami dowcipna, ale nie porywająca. Zabrakło mi tu smaczków i żywiołowości, jakie są typowe dla literatury podróżniczej.
więcejMimo tego mankamentu wysłuchałam audiobooka z przyjemnością. Szczególnie interesujące okazały się opisy podróży po rzece środkiem transportu szumnie nazwanym statkiem pasażerskim.
Ujęły mnie też wspomnienia...