Kobieta na krańcu świata

- literatura podróżnicza
- Kobieta na krańcu świata (tom 1)
- Kobieta na Krańcu Świata
- 2009-10-21
- 2009-10-21
Carmen Rojas walczy na ringu z mężczyznami i w ten sposób zarabia na utrzymanie siebie i dwójki dzieci.
So Tonh codziennie wyrusza na pole minowe ze świadomością, że może już nigdy nie zobaczyć swojej rodziny. Jaqueline Aguilera - najpiękniejsza kobieta świata - poddaje się operacji plastycznej i wstrzykuje sobie botoks, bo przecież żadna kobieta nie jest do końca zadowolona ze swojego wyglądu.
Daphne Sheldrick poświęciła życie opiece nad afrykańskimi osieroconymi słoniami, które traktuje jak własne dzieci.
Czternastoletnia Raisiua z plemienia Himba w Namibii została wydana za mąż wbrew swojej woli.
Martyna Wojciechowska przemierzyła kulę ziemską w poszukiwaniu bohaterek do swojego najnowszego programu "Kobieta na krańcu świata". Odnalazła je między innymi w najbiedniejszej dzielnicy boliwijskiego La Paz, na argentyńskiej pampie, rajskiej plaży Zanzibaru i w pływającym domu na zatoce Ha Long. W swojej najnowszej książce opisuje losy tych niezwykłych kobiet oraz szuka odpowiedzi, dlaczego tak, a nie inaczej się one potoczyły.
Kup Kobieta na krańcu świata w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Kobieta na krańcu świata
Słaba płeć? Raczej nie. Bohaterki kolejnych opowiadań zawartych w tym tomie odziennie podejmują heroiczne zadania. Walczą o przetrwanie, zaspokojenie potrzeb swoich najbliższych, bezpieczeńśtwo pobratymców, opiekują się zwierzętami skrzywdzonymi przez innych "ludzi". Czynią to na różne sposoby, czasem niewyobrażalne dla nas "białasów". To jeden obraz. Z drugiej strony pojawiają się ci "źli", przypisujący sobie prawo decydowania o losie i życiu innych ludzi i zwierząt. Ich nawet nie staram się zrozumieć. Zgadzam się, że ten tom dotyka intymnych sfer życia ludzi w róznych kulturach. Każde opowiadanie zachęca do refleksji, przewartościowania zmian cywilizacyjnych i poznania (niekoniecznie zaakceptowania) porządku społecznego obowiązującego w naszym kraju oraz w odległych krajach. Zastanowienia się czy i jak możemy zmieniać mentalność autochtonów. A przede wszystkim czy wolno nam ingerować?! Książka, tak jak program pod tym samym tytułem są potwierdzeniem słów Autorki: "Nie da się bowiem dotrzeć do istoty sprawy, dotknąć i poczuć energii miejsca, tej tętniącej pod skórą, spędzając czas w pieciogwiazdkowych hotelach. Trzeba być z ludźmi i blisko nich, żyć jak oni i jeść to, co oni, śpiewać z nimi, pić ohydny alkohol, otworzyć się na to, co nowe".
Oceny książki Kobieta na krańcu świata
4109 użytkowników ma tytuł Kobieta na krańcu świata na półkach głównych- Przeczytane 2 855
- Chcę przeczytać 1 203
- Podróżnicze 90
- Podróże 42
- 2012 27
- 2013 27

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kobieta na krańcu świata
Super ksiazka piękne zdjęcia mega ciekawe jest to życie w innych częściach świata w zasadzie nie powiedziałabym że to tylko o kobietach ogólnie bardziej wedlug mnie wszystko co ważne zostało ukazane. Nie oglądałam programu takze to wszystko to dla mnie całkowita nowość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca książka.
Interesująca książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStrasznie słaba , słaba pozycja
Strasznie słaba , słaba pozycja
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem sobie i tą ksiązkę dość dawno temu, jakoś w latach 2005-2015 jeśli mnie pamięć nie myli...
Słabiutka książka. Spodziewałem się historii z życia kobiety, która przeżyła mnóstwo przygód i zjeździła cały świat, zamiast tego dostałem kilka opowieści o losowych bohaterkach z różnych części świata. Przesłanie jest jedno: kobiety mają w życiu ciężko. Ale czy naprawdę trzeba o tym pisać całą książkę? Zmarnowany potencjał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toReportaże w TV dotyczące części (o ile pamiętam) bohaterek widziałem dawno temu. Jednak czytając tę książkę sporo szczegółów wróciło.
Książka ma dobry balans między opowieścią o kobietach z najdalszych zakątków świata i zdjęciami, które są naprawdę zacne. Można uznać książkę za pewne rozwinięcie tematów z programu, jest trochę historii z ,,zaplecza" nagrywania niektórych scen itp.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ma dobry balans między opowieścią o kobietach z najdalszych zakątków świata i zdjęciami, które są naprawdę zacne. Można uznać książkę za pewne rozwinięcie tematów z programu, jest trochę historii z ,,zaplecza" nagrywania niektórych...
Bardzo nie podoba mi sie styl pisania, nieciekawy i chwilami atakujący bohaterów. DNF str 205
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam programy Pani Martyny, a książka jest ich świetnym uzupełnieniem. Jedyna wada - za krótka! :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSceptycznie podchodziłam do koncepcji książki jako dodatek do programu telewizyjnego. Ale miło się zaskoczyłam. Pięknie wydana, ilustrowana, narracja także przyjemna, gawędziarska i ciepła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo książka, która zyskuje na wartości im jest starsza. Czytałam ją po obejrzeniu programów, wtedy była to powtórka z rozrywki. Aktualnie doceniam jeszcze bardziej, bo miło wrócić do tych historii, do tych bohaterek. Język, którym operuje Martyna jest przystępny, a całość czyta się bardzo dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tolubię czytać książki podróżnicze, tak samo jak lubię programy Martyny Wojciechowskiej. książka warta przeczytania, jednak jeżeli ktoś ogląda programy Martyny, będzie miał powtórkę treści, co jednak nie umniejsza wartości treści