Powrót z piekła

- literatura obyczajowa, romans
- Lwowska odyseja (tom 2)
- Prószyński i S-ka
- 2021-03-18
- 2021-03-18
- Literatura polska
Kontynuacja powieści "Pora westchnień, pora burz" o końcu beztroskiego Lwowa.
Jest koniec 1940 roku. Gustaw Lindner od sześciu miesięcy przebywa w łagrze Smolnyj gdzieś w samym sercu Syberii i może tylko śnić o powrocie do Lwowa, który jednego okupanta zamienił na drugiego. Całymi nocami rozmyśla o Mariannie, Lilce, Jakubie i małym Michasiu, a za dnia, razem z innymi, w nieludzkich warunkach pracuje przy wyrębie lasu. Jego towarzyszem niedoli jest stary Akim, dzięki któremu Gustaw poznaje przerażającą historię o Hartadze - pół człowieku, pół niedźwiedziu kryjącym się wśród leśnych syberyjskich ostępów otaczających baraki. Kiedy nocami rozlegają się dalekie wycia wilków, nikt nie powinien spać spokojnie.
W tym samym czasie we Lwowie Marianna z Lilką próbują odnaleźć się w wojennej rzeczywistości i kiedy już się wydaje, że czarne chmury nad ich głowami trochę się rozwiały, na rodzinę spada nieoczekiwany cios…
Proś, o co chcesz, i nie bój się, Pan nigdy nie uzna, że chcesz za dużo. Jeśli masz odwagę dużo chcieć, to znaczy, że masz czyste serce.
Dużo bardziej interesująca niż tom pierwszy hoc za dużo opisów Syberii,okropne te czasy w czasie gdy za wschodnią granicą toczy się wojna i choć wojna się skończyła prawie 40 lat temu mentalność Rosjan się nie zmieniła
Pokaż mimo toKsiążka „Lwowska odyseja. Powrót z piekła”, Magdaleny Kawka, to 2 tom odysei która opowiada o dalszych losach rodziny Lindnerów. Ojciec wywieziony na Syberię, matka z dziećmi pozbawiona dochodów stara się przetrwać wojnę, wierząc, że długo nie potrwa. Lilka musi z delikatnej panienki przeistoczyć się w dorosłą kobietę. Jak to w życiu bywa, splot różnych wydarzeń pozwoli przetrwać ten wojenny czas. Ojciec z pomocą innych przeżyje zesłanie i powróci do Lwowa. Lecz czasu świętowania nie będzie, wojenny los różne figle płata.
Książka „Lwowska odyseja. Powrót z piekła”, Magdaleny Kawka, to 2 tom odysei która opowiada o dalszych losach rodziny Lindnerów. Ojciec wywieziony na Syberię, matka z dziećmi pozbawiona dochodów stara się przetrwać wojnę, wierząc, że długo nie potrwa. Lilka musi z delikatnej panienki przeistoczyć się w dorosłą kobietę. Jak to w życiu bywa, splot różnych wydarzeń pozwoli...
więcej Pokaż mimo toDrugi tom „Odysei Lwowskiej” w głównej mierze poświęcony jest Gustawowi i Mariannie Lindnerom. On walczy z bezlitosną przyrodą Syberii, ona z Armią Czerwoną panoszącą się we Lwowie. Walka o przetrwanie wypełnia każdy dzień rozłąki małżonków, a nadzieja na spotkanie napędza i nie pozwala się poddać. Jednak trudy wojny odciskają na nich swoje piętno, muszą zhardzieć, porzucić sentymenty i dostosować się do nowego życia.
Dałam się wciągnąć w wir losów rodziny Lindnerów. Razem z nimi przeżywałam najazd Armii Czerwonej na Lwów, a później pojawienie się niemieckiego okupanta. Wraz z Gustawem na wiele rozdziałów przeniosłam się do baraku gdzieś na dalekiej Syberii, słyszałam wycie wilków i czułam mróz zatykający jego nozdrza. Podziwiałam Mariannę za jej hart ducha i niezłomność. Obserwowałam jak stawia czoła przerażającej rzeczywistości i dba nie tylko o siebie, ale także o dzieci. Martwiłam się o Lilkę, która mimo trwającej wojny musiała zrozumieć swoje uczucia i miłosne rozterki.
Polecam wszystkim miłośnikom sag rodzinnych 💙
Drugi tom „Odysei Lwowskiej” w głównej mierze poświęcony jest Gustawowi i Mariannie Lindnerom. On walczy z bezlitosną przyrodą Syberii, ona z Armią Czerwoną panoszącą się we Lwowie. Walka o przetrwanie wypełnia każdy dzień rozłąki małżonków, a nadzieja na spotkanie napędza i nie pozwala się poddać. Jednak trudy wojny odciskają na nich swoje piętno, muszą zhardzieć, porzucić...
więcej Pokaż mimo toCiekawa powieść historyczna ukazująca życie Lwowianin w czasie II wojny światowej, zarówno w samym Lwowie, na wsiach, ale też zesłańców do obozów pracy na Syberii. Minusem jest użycie w dialogach zbyt dużej ilości wulgaryzmów , owszem wiadomo, że w łagrach było to powszechne, ale nie znaczy w każdym zdaniu. Pomimo to książkę oceniam bardzo pozytywnie.
Pokaż mimo toGustaw Lindner zesłany na Syberię wciąż rozmyśla o Mariannie, Lilce, Jakubie i małym Michasiu, to nocą a w dzień pracuje w nieludzkich warunkach przy wyrębie lasu.
Tęsknota Gustawa jest wielka ale czy do końca będzie wierny swojej Mariannie?
Marianna wychowuje małego Michasia i wciąż rozmyśla o Lilce, czy jeszcze kiedyś ją zobaczy? czy zobaczy Jakuba?
Choć wszyscy myślą że ojciec Lilki, Gustaw nie żyje, ona i Marianna są przekonane że to nieprawda i Gustaw w końcu wróci.
Nikt nie miał łatwo a Rosjanie w tragiczny sposób traktowali Polaków - nazywali ich Lachami.
Trud wojenny, ciężkie przeżycia bohaterów, czy jednak one tłumaczą ludzi z ich postępków?
więcej Pokaż mimo toJednym z towarzyszy jego niewoli jest Akim który to opowiada mu historię o Hartadze, pół człowieku, pół niedźwiedziu.
Tęsknota Gustawa jest wielka ale czy do końca będzie wierny swojej Mariannie?
Marianna...
Drugi tom sagi "Lwowska odyseja" bardziej mi się podobał.Nie mniej irytowały mnie bardzo nieścisłości,niezbyt wyszukane dialogi i mało prawdopodobne sytuacje.Dziwne jednak, że chce się kontynuować czytanie tej serii.Brawa wydawcy za okładkę.
Pokaż mimo to"Powrót z piekła" to drugi tom sagi "Lwowska Odyseja" Magdaleny Kawki. Ta część jest bardzo emocjonująca. Czytając tę historię, buzowały we mnie różne emocje. Z jednej strony byłam bardzo szczęśliwa, a z drugiej byłam bardzo przygnębiona. Tyle się tutaj działo, że nie mogłam oderwać się od czytania. Byłam bardzo ciekawa jak potoczyły się dalsze losy rodziny Lindnerów oraz ich przyjaciół. Dzięki autorce w tym tomie przejdziemy przez syberyjską tajgę. Poznamy miejscową legendę dotyczącą Hartagi — pół człowieka, pół niedźwiedzia. Czy ludzie cały czas wierzą, że taki potwór istnieje? Podobno nie interesują go martwi ludzie. Jak jest głodny, to poluje na ludzi. Czy zapoluje na kompanów Gustawa?
Gustaw został zesłany do obozu na Syberii. Panują tam spartańskie warunki. Jest bardzo zimno. Ludzie cierpią również z głodu. Muszą ciężko pracować, żeby przetrwać. Czy Gustaw przeżyje tę niedolę? Czy wróci do swojej ukochanej rodzinki? Non stop myśli o swojej ukochanej Mariannie. Czy do końca będzie jej wierny?
Marianna musi sobie radzić w tych trudnych, wojennych czasach. Ma za zadanie wychować najmłodszego synka Michasia. Ma nadzieję, że zobaczy jeszcze Lilkę i Jakuba. Czuje, że Gustaw żyje. Wie, że po wojnie się spotkają. Poczytajcie i dowiedzcie się jakie emocje towarzyszą jej każdego dnia.
Lilka będzie w bardzo trudnej sytuacji. Będzie walczyła o własne życie. Czy wywinie się ze szponów śmierci?
Jakub również nie będzie miał lekko. Czy jeszcze kiedyś zobaczy swoją rodzicielkę?
Co słychać u Oresta? Oczywiście dowiecie się tego podczas czytania.
Poczytajcie, jak Rosjanie nienawidzili Polaków (Lachów). Zobaczcie, co wyprawiali podczas drugiej wojny światowej. Autorka w swojej powieści pokazała nam przerażające oblicze wojny. Bardzo realistyczny obraz.
Czytając "Powrót z piekła" razem z bohaterami przeżyjecie okrutny czas wojny.
Zachęcam was do przeczytania tego i poprzedniego tomu. Bardzo udana saga. Warto ją poznać.
Z czystym sercem polecam "Powrót z piekła" mommy_and_books.
"Powrót z piekła" to drugi tom sagi "Lwowska Odyseja" Magdaleny Kawki. Ta część jest bardzo emocjonująca. Czytając tę historię, buzowały we mnie różne emocje. Z jednej strony byłam bardzo szczęśliwa, a z drugiej byłam bardzo przygnębiona. Tyle się tutaj działo, że nie mogłam oderwać się od czytania. Byłam bardzo ciekawa jak potoczyły się dalsze losy rodziny Lindnerów oraz...
więcej Pokaż mimo toPomijając kilka drobnych nieścisłości, mało prawdopodobnych sytuacji i niektóre nieco zbyt egzaltowane dialogi, to świetnie czyta się wojenne dzieje Lwowa z autentycznymi postaciami - profesorowie lwowscy czy Izaak Pistyner i Pieter Menten (w książce występujący jako Lenthen). Również opisy przyrody Syberii i życia w tajdze zachęcają do sięgnięcia po kolejną część.
Pokaż mimo toFantastyczna książka. Pochłonęłam ją dosłownie. Zaraz biorę się za trzeci tom.
Fantastyczna książka. Pochłonęłam ją dosłownie. Zaraz biorę się za trzeci tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zawiodłam się na części drugiej. Była równie ciekawa i wciągająca.
Nie zawiodłam się na części drugiej. Była równie ciekawa i wciągająca.