Światło obrazu. Uwagi o fotografii

Okładka książki Światło obrazu. Uwagi o fotografii autora Roland Barthes, 9788365680723
Okładka książki Światło obrazu. Uwagi o fotografii
Roland Barthes Wydawnictwo: Aletheia językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
La chambre claire. Note sur la photographie
2020-07-30
1996-01-01
Jacek Trznadel

Kup Światło obrazu. Uwagi o fotografii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Światło obrazu. Uwagi o fotografii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Światło obrazu. Uwagi o fotografii

studium - to, co w zdjęciu jest kulturowe, ogólne, „dla wszystkich”: temat, kompozycja, kontekst historyczny...
--vs--
punctum — element, który „kłuje”, porusza indywidualnie, wywołuje emocję, często niezamierzony przez fotografa...

***

"Fotografia pokazuje to, co godne uwagi, ale wkrótce, na zasadzie znanego odwrócenia, dekretuje, że godne uwagi jest to, co ona fotografuje."

***

"Innym sposobem ugrzecznienia Fotografii jest spojrzenie na nią przez to, co ogólne, co stadne, sprowadzenie jej do banału, tak, żeby nie było już naprzeciw niej żadnego obrazu, wobec którego mogłaby zaznaczyć swą odrębność i szczególność, swój status skandalu i szaleństwa. To właśnie dzieje się w naszym społeczeństwie, gdzie Fotografia miażdży tyranicznie inne obrazy: nie ma więc

już sztychów, malarstwa figuratywnego, poza zafascynowanymi (i pragnącymi fascynować) przez poddanie się fotograficznemu modelowi."

***

"A jednak, jak mi się zdaje, to nie za pośrednictwem Malarstwa Fotografia styka się ze sztuką, ale poprzez Teatr. U narodzin zdjęcia umieszcza się zawsze Niepce'a i Daguerre'a (jeśli nawet przyjąć, że ten drugi trochę uzurpował sobie miejsce pierwszego). Otóż Daguerre, gdy zawładnął wynalazkiem Niepce'a, otworzył na placu du Château (przy République) teatr panoram, ożywionych za pomocą ruchu i gry świateł. W sumie więc camera obscura dała jednocześnie obraz z perspektywą, Fotografię i Dioramę; wszystkie trzy należą do sztuki scenicznej. Ale jeśli Zdjęcie zdaje mi się bliższe Teatru, to ze względu na szczególnego pośrednika (być może tylko ja to zauważyłem): Śmierć. Znamy pierwotny związek teatru i kultu Zmarłych: pierwsi aktorzy odróżniali się od zbiorowości, grając role Zmarłych. Ucharakteryzować się, pomalować znaczyło określić się jako ciało jednocześnie żywe i martwe.

To właśnie oznacza pomalowany na biało tors ludzki teatru totemicznego, człowiek z pomalowaną twarzą w teatrze chińskim, makijaż sporządzany z papki ryżowej w indyjskim Katha Kali, maska japońskiego teatru No. I ten sam związek odnajduję w Zdjęciu. Zdjęcie, tak podobne, że usiłuje się je ożywić (zaciekłość, aby "uczynić żywym", może być tylko zaprzeczeniem mitycznym przerażenia śmiercią) - jest jak teatr pierwotny, jak Żywy Obraz, uosobieniem nieruchomej i pomalowanej twarzy, pod jaką kryją się dla nas umarli."

--vs--

***

Książka próbuje ustanowić miejsce fotografii pośród innych sztuk wizualnych oraz znaleść "istotę" fotografii. Barthes tu właśnie proponuje słynne studium i punktum obrazu. Nawet jeżeli są to pojęcia kontrowersyjne, to każdy zainteresowany fotografią w głębszym znaczeniu, nie tylko technicznym powinien ją przeczytać. Klasyka w końcu.

Piękna opowieść o Fotografii, subiektywna, jak i percepcja Oglądającego. Opowieść o życiu zatrzymanym w kadrze, o"tym-co-było". Nie znajduję nachalności w opisach Barthesa, jego opowieść jest osobista ale nie wymuszona.

1039 użytkowników ma tytuł Światło obrazu. Uwagi o fotografii na półkach głównych
170 użytkowników ma tytuł Światło obrazu. Uwagi o fotografii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Światło obrazu. Uwagi o fotografii

Cytaty z książki Światło obrazu. Uwagi o fotografii