Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy?

Okładka książki Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy? autora Michał Lubina, 9788366470002
Okładka książki Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy?
Michał Lubina Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe Scholar nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2020-01-01
2020-01-01

Kup Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy?

Kupiłem zachęcony publicystyką Michała Lubiny w serwisie youtube.pl. Przeczytałem i mam poczucie niedosytu. Niedosytu wiedzy na temat ludu Rohingya. Książka jest monografią. Miejscami dość skomplikowaną zwłaszcza kiedy autor próbuje tłumaczyć różne teorie związane z tą grupą. W pewnym momentach gubiłem wątek, a przez większość książki jej treść musiałem śledzić z mapą. Szczególnie interesujące były dla mnie wątki historyczne związane okresem świetności ludu Rohingya. Temat zdecydowanie do zgłębienia, podobnie jak problematyka całej Azji Południowo-Wschodniej.

Bardzo fascynująca pozycja. Dla antropologów będzie to wspaniała przygoda. Znam temat Rohingów, ale nie przypuszczałam, że losy ich są tak zawiłe i w zasadzie "powstanie" tej mniejszości miało takie okoliczności, a nie inne.
Kolonializm i jego konsekwencje, a następnie czynione przez muzułmanów ruchy niestrategiczne, chociaż strategicznie rozgrywane w słusznej sprawie, doprowadziły do bezpaństwowości tych ludzi.
Na pewno polecam dla zainteresowanych tematem, dla nieobytych może być dość nudno i niezrozumiale.

Książka z gatunku tych, co to przypadkiem wpadły mi w łapki w pracy. A że mignęły mi nieraz w mediach doniesienia z Birmy i tajemnicza nazwa Rohingya, postanowiłam dowiedzieć się, co się za nią kryje.
Autor nie opisuje współczesnego konfliktu i chociaż ta kwestia pojawia się w książce, to nie odgrywa w niej znaczącej roli. Celem jest poszukiwanie odpowiedzi na pytania, kim są Rohingya i skąd ta muzułmańska ludność wzięła się w Birmie (tak, nie odpowiedź na te pytania, lecz jej poszukiwanie). Przedstawione i szczegółowo omówione są liczne teorie dotyczące tego tematu. Część z nich autor obala, wskazując zdecydowanie przeczące im argumenty, ale jednocześnie zwraca uwagę na to, jak przeniknęły do świadomości społecznej mieszkańców regionu, co do dziś wpływa na opinię o tej grupie i podejmowane wobec niej decyzje polityczne. Ciekawe jest to, jak przekonanie o tym, kim są i skąd pochodzą, może wpływać również na to, jak są nazywani. Temu zagadnieniu Michał Lubina również poświęcił sporo uwagi, wskazując m.in. na niespójność nazewnictwa w języku polskim (często stosowane Rohingja czy Rohindża).
Dla mnie jako osoby, która dość przypadkowo zainteresowała się tematem, miejscami było tu zbyt wiele danych i niuansów, ale przyznaję, że dla pełnego rozpoznania zjawiska były one po prostu niezbędne. Przy tak słabo udokumentowanym temacie każdy szczegół (oraz wnikliwa ocena jego wiarygodności) może mieć rozstrzygające znaczenie. A że różnorodnej wiedzy nigdy za wiele - szczerze polecam tę książkę.

68 użytkowników ma tytuł Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy? na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy? na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy?

Okładka książki Litwa, Łotwa i Estonia Agnieszka Apanasewicz, Joanna Felicja Bilska, Andrzej Kłopotowski, Michał Lubina, Antoni Trzmiel
Okładka książki Litwa. W krainie bursztynu. Wydanie 1 Agnieszka Apanasewicz, Andrzej Kłopotowski, Michał Lubina
Okładka książki Litwa. W krainie bursztynu Agnieszka Apanasewicz, Andrzej Kłopotowski, Michał Lubina
Michał Lubina
Michał Lubina
Absolwent rosjoznawstwa i studiów dalekowschodnich Uniwersytetu Jagiellońskiego, doktorant na Wydziale Studiów Międzynarodowych i Politycznych UJ. Podróżnik i obieżyświat, z plecakiem przemierzył większą część Azji, docierając lądem do najdalszych zakątków Rosji, Chin, a także Indii, Pakistanu, Iranu, Bangladeszu czy Timoru Wsch. W latach 2009/10 stypendysta Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w Pekinie. Autor przewodnika "Litwa, Łotwa, Estonia – Bałtycki łańcuch" (wyd. Bezdroża, 2006),autor części praktycznej przewodnika "Rosja" (wyd. Pascal, 2007),a także internetowych przewodników po Chinach, Hong Kongu, Laosie i Bangladeszu dla www.koniecswiata.net. Publikuje regularne reportaże z podróży dla www.mojeopinie.pl. Jako pilot prowadzi trampingi do Chin, Indii, Birmy, Syrii, Jordanii, Libanu, Tajlandii, Kambodży i Laosu. Autor programów wyjazdów Klubu Laurazja do Chin i Birmy oraz znakomity przewodnik po wielu krajach Azji. Od kilku lat uczy się języka chińskiego. Jego autorskie programy tworzą blok: "Chiny - Państwo Środka od środka". Ponadto jest autorem wycieczki: "Birma - Buddyjska kraina nad Irawadi". Obecnie przygotowuje wyjazd do Indonezji, który odbędzie się latem 2012 roku.

Cytaty z książki Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy?

Dodaj cytat z książki Rohingya. Kim są prześladowani muzułmanie Birmy?