Ciemność

- Tma
- horror
- Mirosław Śmigielski
- Literatura słowacka góry groza horror ciemność
Scenarzysta serialowy postanawia spędzić Boże Narodzenie w górskiej chacie, by uciec od problemów w domu i w pracy. Jedno pozornie niegroźne zdarzenie zmienia jego pobyt w cyklon porywający głównego bohatera i czytelników!
Jozef Karika - słowacki mistrz grozy. Jego powieść Szczelina przekroczyła nakład stu tysięcy egzemplarzy. Stała się najpopularniejszą książką w historii literatury słowackiej i zdobyła trzecie miejsce w plebiscycie Lubimy Czytać na Książkę Roku w kategorii Horror.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wyróżniona opinia
Ciemność
Już na wstępie muszę poinformować, że jest to książka, która ogromnie Was zaskoczy. Dlaczego? To proste- ona jest tak nieprzewidywalna, szokująca, a zarazem intrygująca, że nie będziecie w stanie jej odłożyć choćby na chwilę. Ona zawładnie Waszym umysłem, by na końcu pozostawić Wam całą masę wątpliwości i niedomówień. Przyznam, że tak mrocznego i dwuznacznego, a w dodatku tak niepozornie zapowiadającego się horroru nigdy nie czytałam. Nie jest on absurdalny, wyimaginowany jak wiele innych powieści tego typu. Wręcz przeciwnie- stworzona tutaj historia wydaje się być prosta, prawdziwa i śmiertelnie groźna. Czytając ją odczuwałam pewien strach, ale i silną ekscytację. Fabuła bez dwóch zdań genialna i niepowtarzalna. Niby zwykły horror- samotny mężczyzna odizolowany od społeczeństwa, pośród niebezpiecznych i zdradliwych gór, pada ofiarą bezwzględnej ciemności, potęgi własnej wyobraźni, a także kogoś, kto za wszelka cenę pragnie jego krwi. A jednak Karika sięga do najmroczniejszych zakamarków ludzkiej psychiki, która staje się naszym największym wrogiem. Śmiertelnym wrogiem, budząc przerażenie nie tylko w głównym bohaterze. ale i w nas samych. Akcja jest dynamiczna, z licznymi nagłymi zwrotami, nieobliczalna i powodująca szybsze bicie serca. Stale podnosi czytelniczą adrenalinę do granic możliwości. Oczywiście jest kilka momentów na złapanie oddechu oraz na melancholijne przemyślenia, na zajrzenie w głąb siebie tak, jak to czyni niejednokrotnie nasza pierwszoplanowa postać. To właśnie te momenty wydają mi się jeszcze bardziej wstrząsające i wywołujące ciarki niż cokolwiek innego. I to dla tych chwil czytałam więcej i więcej. Zaś na końcu otrzymałam niezwykle ogromny kubeł zimnej wody, bo to co sobie wyobrażałam nijak miało się do rzeczywistości stworzonej przez autora. Podsumowując, "Ciemność" Jozefa Karki to mocno wciągająca, uzależniająca od adrenaliny, frapująca i przerażająca powieść, obok której nie można przejść obojętnie. Ona pobudza szereg silnych emocji, skrajnych emocji. Autor opowiedział nam historię pewnego mężczyzny, który systematycznie zagłębiał się w odmętach własnej psychiki. Psychiki, która kryje mroczne sekrety i niebezpieczne myśli. Psychiki, która budzi strach i dezorientację, nie tylko u głównego bohatera, ale także u nas, o czym dokładnie przekonamy się na finiszu tejże historii. Historii trudnej, niekiedy niezrozumiałej i budzącej we mnie wiele kontrowersji. Jest to lektura, którą gorąco polecam wszystkim wielbicielem mocnych wrażeń, a sama niebawem wyruszę na poszukiwania kolejnych pozycji Kariki.
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Może i prawda cię uwolni, ale śmierć jest w tym dużo lepsza.
Pierwsze pęknięcia. Najpierw cienkie jak włos, później coraz szersze. Wciąż się trzymasz, choć budowla, nad którą pracujesz całe życie, wyra...
RozwińPrawda mnie uwolniła. Tyle, że prawda, której nikt nie pozna, uwalnia tylko połowicznie.
Opinie [100]
Słabe i mało przekonywujące. Biorąc pod uwagę udaną "Szczelinę", spodziewałam się więcej. Za mało emocji jak na horror. Główny bohater to postać płaska i naiwna, działająca nieracjonalnie - zważywszy nawet okoliczności, w których się znalazła.
Pokaż mimo toPozwólcie wprowadzić się w klimat opowieści spod pióra Josefa Kariki. Jest grudzień, śnieg skrzypi pod butami, zza drzew wyłania się polana, na niej jeden domek - wspomnienie rodzinnych wypraw, ostoja ciszy i spokoju. "Istnieją różne rodzaje ciszy."
więcejMałżeństwo bywa placem boju, a studzenie emocji najlepiej sprawdza się w samotności. Pełni entuzjazmu ruszamy zatem z...
Mimo, że książkę czyta się szybko co przeważnie świadczy o dobrej lekturze, ta dostaje ode mnie jedynie 5 gwiazdek.
więcejAni bohater ani cała sytuacja nie przekonała mnie. Nie chodzi o to, że to była zupełnie zła opowieść. Chciało się czytać dalej i ciekawiło mnie jak to wszystko się skończy. Niemniej oczekiwałam po horrorze, bo tak jest ta powieść klasyfikowana, więcej...
O książkach Józefa Kariki słyszałem i chciałem przeczytać, bo lubię odkrywać nowych autorów grozy. Mój wybór padł na Ciemność, którą wypożyczyłem spodziewając się dobrego horroru i klimatu przerażenia. Mimo wszystko miałem obawy przed nią, ale również nadzieje na dobrą książkę i powieść grozy.
więcejAutor swoją historie osadził w górskiej chatce, pośród śniegu i mrozu. Główny...
Książka trochę mdła, kilka razy by mnie uśpiła. Sama fabuła dość dziwna, zakończenie dobre lecz przewidywalne. Ogólnie jest to książka poprawna.
Pokaż mimo toDzieło wielkie to nie jest, ale trzyma w napięciu, mimo kompletnych absurdów i niezwykle irytującej postaci głównego bohatera, który jest tak beznadziejny, że aż rzeczywisty.
Pokaż mimo toBałam się , autentycznie się bałam :-) i za to właśnie Karikę lubię najbardziej, za te emocje które potrafi wzbudzić. Po raz kolejny okazuje się że najgorsze potwory siedzą w nas.
Pokaż mimo toPewien serialowy scenarzysta czuje ogromne zmęczenie swoim życiem. W pracy musi zmagać się ze żmudnym powtarzaniem tych samych schematów, a jego małżeństwo wydaje się nieśmiesznym żartem. Zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a on marzy jedynie o odpoczynku. Ratunkiem wydaje się rodzinna chatka na odludziu - w lesie, w górach. Postanawia wyjechać tam na kilka dni, by...
więcejSam w górach, ślepy... Co się czai dookoła... Czy to prawdziwy potwór czy może wytwór twojej wyobraźni? Co zrobisz, gdy nagle dopadnie cię strach, a droga ucieczka wiedzie w górzystym, śnieżnym terenie przez zmrok? Fajna pozycja. Fajnie się czytało, a samo zakończenie inne niż się spodziewałam, ale ciekawe.
Pokaż mimo toNie było tu żadnego zaskoczenia. Dokładnie czegoś takiego spodziewałam się po tym tytule mając już za sobą lekturę genialnej "Szczeliny". "Ciemność" przeczytałam w ciągu jednego wieczora - po pierwsze, napisana jest dość prostym językiem, przez co dość szybko się to czyta, a po drugie, do końca trzyma w napięciu i naprawdę ciężko jest się od tej historii oderwać.