Pismo. Magazyn opinii, nr 12 (24) / grudzień 2019

- czasopisma
- Fundacja Pismo
- 2019-12-05
- 2019-12-05
- kultura książki reportaż poezja esej opinie
W grudniowym numerze m.in.:
Portret: "Carole Cadwalladr. To ona nagłośniła aferę Cambridge Analytica" (Ben Judah).
Reporta:ż "Jak kocha ojciec za kratami?" (Anna Kiedrzynek).
Reportaż: "Podróż przez Rosję. Czego nie widać z okien sapsana?" (Jelena Kostiuczenko).
Reportaż: "Obetnę ci łeb i zostanę bohaterem. O paradzie równości w Gruzji." (Kaja Puto).
Cykle: "Zmiana klimatu już tu jest. Czy zatrują nas wysychające torfowiska?" (Filip Springer).
Esej: "Po co nam dziś przyjaźń?" (Karolina Lewestam).
Historia osobista: "Wspólnych mamy tylko zmarłych" (Zofia Sawicka).
Rozmowa: "Jak kochać Polskę i nie oszaleć?" (Justyna Dąbrowska).
Felieton: "Na składkowe wigilie najlepsze są mandarynki" (Marcin Wicha).
Rzecz gustu: "Areta Szpura: prezenty bez śladu węglowego" (Areta Szpura).
Opowiadanie: "Postanowienie" (Barbara Sadurska).
Opowiadanie: "Białe karły" (Magdalena Koryntczyk).
Apteczka: "Chciałam być jak Andrzej Stasiuk" (Lena Piękniewska).
Poezja: "Powołania" (Zuzanna Ginczanka).
Poezja: "Pieśń ostateczna" (Wojciech Bonowicz).
Esej: "Polska w budowie. O architekturze ostatnich trzech dekad." (Jakub Szczęsny).
Migracje: "Mosul" (Karol Grygoruk).
Komiks: "Ryfa II: Jedna rodzina" (Sztybor, Trust).
Fotoreportaż: "Miasto, masakra, maszyna" (Jakub Certowicz).
1) Przyjaźń (...) jest manifestacją aktu wyboru zaangażowanych stron. 2) żadna ze stron w ramach relacji nie jest podległa władzy strony dr...
Rozwiń
Właśnie skończyłem czytać, zaległy numer, Pisma Magazyn Opinii 12/24. Jeden z miesięczników. którego treści się nie dezaktualizują. Obok kilku bardzo dobrych tekstów m.in. rozmowy z Justyny Dąbrowskiej z psychoterapeutą Zofią Milską-Wrzosińską "O sadzeniu róż" (dotyczy działań aktywistów na różnym polu). Szczególnie zainteresował mnie esej "O przyjaźni, jeśli w ogóle się da" Karoliny Lewestam. Właśnie inspirowany tekstem znalazłem opisywany przez autorkę obraz Jacopo da Pontorma, na którym widnieje dwóch mężczyzn. "Co ich łączy? Jaki mają interes w przebywaniu na jednym obrazie? Nie wiadomo. Ach, jednak wiadomo, bo jeden z nich trzyma w ręku fragment dialogu Cycerona >O przyjaźni<. Pontormo musiał podpisać relację, żeby wytłumaczyć jej naturę". Autorka wykazuje, że ciężko przedstawić w sztuce znaki dotyczące przyjaźni. w odróżnieniu od miłości, nienawiści czy wrogości. Przytacza opinię filozofa Laurenca Thomasa - "1) Przyjaźń (...) jest manifestacją aktu wyboru zaangażowanych stron. 2) żadna ze stron w ramach relacji nie jest podległa władzy strony drugiej. Nie oznacza to, że mają identyczny poziom władzy w ogóle ani że strony pozbawione są możliwości wzajemnego wpływu (...).3) Pomiędzy stronami istnieje związek polegający na zaufaniu spowodowany równym stopniem samoodsłonięcia", która streszcza fenomen przyjaźni.
Wczoraj odwiedził mnie mój przyjaciel, z którym przyjaźnimy się od czasów studiów. Czytając powyższy esej momentami odczuwałem jakby ktoś za sprawą niewidocznego Big Brother'a opisywał nasze relacje. Podobnych przyjaciół życzę każdemu. Zachęcam też do sięgnięcia po archiwalny numer Pisma (być może dostępnego w wersji elektronicznej). Świetna lektura
więcej Pokaż mimo toPismo, jak to Pismo - rewelacja!
Pismo, jak to Pismo - rewelacja!