Czerwony świt
- Czarne
- 2020-02-26
- 2020-02-26
- literatura polska
20 marca 2015 roku cała Polska wpatruje się w niebo i podziwia zaćmienie słońca. W tym czasie w swoim lofcie na warszawskiej Pradze umiera Sara Kosowska – wzięta aktorka młodego pokolenia. Policja podejrzewa morderstwo. Sprawą zajmuje się komisarz Nina Warwiłow, która niedawno wróciła do pracy po urlopie macierzyńskim. Nie będzie jednak miała łatwego zadania. Przyjaciele ofiary plączą się w zeznaniach, jakby celowo chcieli zmylić tropy. Nina musi też odnaleźć tajemniczą nieznajomą, która w chwili śmierci Sary była w jej mieszkaniu. A wszystko to w błyskach fleszy, bo media śledzą każdy krok policji…
Oficjalne recenzje
Przyjaciel czy morderca?
Mimo tego chwilowego odprężenia Nina walczyła jednak z denerwującym, deprymującym uczuciem. Przez skórę czuła, że ze sprawą Sary Kosowskiej jest coś nie tak. Coś brzydkiego kryło się pod powierzchnią.
Jędrzej Pasierski jest już dobrze znany czytelnikom. Głównie za sprawą powieści kryminalnych, których główną bohaterką jest komisarz Nina Warwiłow. Nakładem Wydawnictwa Czarne ukazał się trzeci tom serii, zatytułowany „Czerwony świt”.
Wiedziałem, że muszę go koniecznie przeczytać. Dlaczego? Otóż pisarz i jego bohaterka przekonali mnie do siebie w „Roztopach”, które również miałem przyjemność recenzować. Jednak „Czerwony świt” znacznie różni się od tamtej powieści. Przede wszystkim wydarzenia rozgrywają się nie w małych Bukowcach, ale w Warszawie. Na Pradze umiera znana aktorka Sara Kosowska. Okazuje się, że kobieta została zamordowana. Śledztwo prowadzi komisarz Nina Warwiłow.
Policjantka nadal zmaga się z problemami osobistymi. Jej związek runął, samotnie wychowuje córeczkę i jeździ do szpitala, do ciężko chorego ojca. Paradoksalnie to właśnie w szpitalu nawiązuje z nim pewną więź i poznaje fakty z jego przeszłości.
Tymczasem śledztwo okazuje się dość skomplikowane. W mieszkaniu była piątka znajomych. Sara została zamordowana. Kto jest sprawcą? Komu zależało na śmierci aktorki? Szybko okazuje się, że przyjaciele ofiary nie kwapią się do współpracy z policją. Z czasem na jaw wychodzą skrywane sekrety i wzajemne animozje.
Czy Nina Warwiłow rozwiąże ten węzeł gordyjski? Czy znajdzie mordercę? Nie ułatwia tego z całą pewnością medialny szum, jaki wzbudziła śmierć Sary.
Jędrzej Pasierski po raz kolejny napisał dobry kryminał z Niną Warwiłow w roli głównej. Lubimy tę bohaterkę i w jakiś sposób się z nią utożsamiamy. Samotna kobieta, mająca wiele problemów, ale bardzo dobra policjantka. O tym, że autor nie oszczędza swojej bohaterki, po raz kolejny przekonamy się w zakończeniu powieści. Nina po raz kolejny stanie na życiowym zakręcie.
Jednak uczciwie powiem, że według mnie „Czerwony świt” jest minimalnie gorszy od „Roztopów”. Czegoś w tej powieści zabrakło. Czego? Dla mnie za mało było Niny i za mało tła obyczajowego, tak świetnie wykreowanego w „Roztopach”. Mimo tych niuansów lekturę powieści polecam wszystkim fanom komisarz Niny. Ja już czekam na kolejne z nią spotkanie.
Wojciech Sobański
- 1 478
Wg mnie ta część trochę słabsza od poprzednich.... Ale....po raz kolejny twierdzę, że przeszłość u nas ma wpływ na przyszłość, co pokazuje historia Sary. Ale przede mną kolejna część.....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzału nie ma, mimo to zabieram się do czytania 4 części.
Szału nie ma, mimo to zabieram się do czytania 4 części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie porywa. Niby człowiek chce wiedzieć co będzie dalej i jakoś się wciąga, ale akcja rozkręca się mozolnie, a właściwie to miałam wrażenie, że w ogóle się nie rozkręca, tylko cały czas w ślimaczym tempie idzie do przodu. Niektóre dialogi słabe, główna bohaterka irytująca. Końcówka nie satysfakcjonuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejne spotkanie z komisarz Niną Warwiłow. Nadal nie znoszę tej kobiety, a mimo to czyta mi się świetnie i wkrótce sięgnę po kolejną książkę z cyklu. I za to uchylam kapelusza panu Jędrzejowi, bo to doskonale świadczy o jego pisarstwie, że mimo iż główna bohaterka jest wybitnie irytująca, to nie mogę się oderwać od jej perypetii. Ale jest i pewien minus w tej historii - nie wiem czy to przypadek czy też autor zostawił czytelnikowi zbyt wiele wskazówek, ale bardzo szybko domyśliłam się , kto jest mordercą.
Kolejne spotkanie z komisarz Niną Warwiłow. Nadal nie znoszę tej kobiety, a mimo to czyta mi się świetnie i wkrótce sięgnę po kolejną książkę z cyklu. I za to uchylam kapelusza panu Jędrzejowi, bo to doskonale świadczy o jego pisarstwie, że mimo iż główna bohaterka jest wybitnie irytująca, to nie mogę się oderwać od jej perypetii. Ale jest i pewien minus w tej historii -...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny kryminał z Niną W., dobrze się czyta i słucha. Polecam.
Kolejny kryminał z Niną W., dobrze się czyta i słucha. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część serii o Komisarz Nine Warwiłow i kryminalnych zagadek, które stara się rozwiązać. Tym razem nabroi młode pokolenie. Ja zaczynam być fanką tego autora więc i ta książka przypadła mi do gustu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeciętny a może przyzwoity kryminał.
Przeciętny a może przyzwoity kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecie spotkanie równie pozytywne jak poprzednie. Jędrzej Pasierski napisał serię godną uwagi i polecenia każdemu wielbicielowi kryminałów. Rozwiązywanie zagadek z Niną Warwiłow wciąga niczym układanie puzzli- kiedy dopasujesz pierwszy kawałek, musisz bezwarunkowo dojść do końca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEbook,nawet lubię Wawriłow
Ebook,nawet lubię Wawriłow
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJuż dawno nie zdarzyło mi się przeczytać trzech kryminałów pod rząd, zazwyczaj stanowią przerywnik od czytanej w ostatnim czasie literatury faktu (literatura górska, reportaż) czy biografii. powieści ostatnio z rzadka, raczej klasyki niż nowości.
tymczasem wsiąkłem w cykl Pasierskiego po całości. sięgnąłem ze względu na "Roztopy" (bo Beskidy) ale zachowałem kolejności i tak po raz trzeci spędziłem czas z Niną. tym razem moja Praga i mój Grochów - choć wychowałem się na warszawskiej Chomiczówce to tamte okolice są mi bliskie, z Pragi Północ pochodzi mama i dlatego nigdy nie bałem sie tamtych rejonów, także w latach dziewięćdziesiątych, kiedy faktycznie nie było tam miło. to była podróż sentymentalna a przy okazji kawałek dobrego kryminału z dobrym o dziwo zakończeniu. Bo ten gatunek miewa z tym problem, rzadko kiedy, wyłączając mistrza Herculesa odczuwam satysfakcję po rozwiązaniu zagadki. Tym razem miałem ochotę zapalić tuż po, choć przecież nie palę :) daję mocną siódemkę
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo totymczasem wsiąkłem w cykl Pasierskiego po całości. sięgnąłem ze względu na "Roztopy" (bo Beskidy) ale zachowałem kolejności i tak...