Czas na Relax

Okładka książki Czas na Relax autora Sebastian Chosiński, 9788395392573
Okładka książki Czas na Relax
Sebastian Chosiński Wydawnictwo: Kurc Cykl: KOMIKSoTEKA (tom 3) publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
KOMIKSoTEKA (tom 3)
2019-09-30
2019-09-30

Kup Czas na Relax w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czas na Relax

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czas na Relax

Książka opisująca perypetie jednego z najważniejszych tytułów w historii polskiego komiksu - magazynu Relax, który ukazywał się na przełomie lat '70 i 80 (31 numerów),a który obecnie ma miano kultowego. Dobrze, że doczekał się swojej historii opowiedzianej w książce. Takie publikacje są potrzebne, są ważne bo nie pozwalają zapomnieć o początkach, o tym co jest ważne i co w pewien sposób ukształtowało obecny rynek komiksowy w Polsce.

Pozycja obowiązkowa. Mam nadzieję, że za X lat będzie mi dane przeczytać kolejną książkę, tym razem o Relaxie, ale tym nowym - reaktywowanym od numeru 32.
Polecam!

3 dodatkowe gwiazdki za sentymentalną podróż i mamy ocenę maksymalną :):):)

3 dodatkowe gwiazdki za sentymentalną podróż i mamy ocenę maksymalną :):):)

Publikacja stanowi kompilację tekstów publicystycznych udostępnianych wcześniej przez Sebastiana Chosińskiego na łamach magazynu internetowego Esensja.pl - tu poddana lekkiemu liftingowi i wzbogacona o niepublikowane wcześniej materiały. Autor jest zdecydowanie prawdziwym fanem komiksu, który bardzo zgrabnie umieszcza rolę magazynu w specyficznym dla epoki PRL-u kontekście kulturowym, społecznym i - siłą rzeczy - politycznym. Uprzednia "serialowość" publikacji jest niestety największą bolączką zbiorczego wydania artykułów, w którym rażą liczne przypomnienia, powtórzenia i zgrubne podkreślenia przekłamań historycznych. Dobrze, że autor je zauważa, ale bywa, że wzmianka o tych samych rozwiązaniach edytorskich, czy błędach - lub zamierzonych, służących komunistycznej propagandzie bezczelnych, przekrętach - powtarzana jest kilkukrotnie. W antologii wcześniej publikowanych tekstów tego typu wtręty i powtórzenia powinny być wyeliminowane.

Ogromnym minusem jest też fakt, że niejednokrotnie autor wspomina o spektakularnych, zaskakujących bądź interesujących zwrotach akcji, lub zwieńczeniach serii komiksowych a nawet - co gorsze - o wartych uwagi, ciekawych wizualnie, lub koncepcyjnie kadrach, czy planszach, do poznania których odsyła czytelnika do oryginalnych wydań ("co to takiego? - jak to się skończyło? - jak to wygląda? - przekonajcie się sami!"),co w przypadku opisywania dzieł z dostępem do źródeł których jest niełatwo, wydaje się wyjątkowo chybione i nieuzasadnione (zwłaszcza, jeśli weźmie się pod uwagę, że autor dość drobiazgowo opisuje większość wątków z komiksów publikowanych w "Relaksie").

Na koniec - mimo bogatej, zasługującej na uznanie i ciekawie podanej treści to "paperbackowe" wydanie w żadnej mierze nie uzasadnia ceny książki. Papier niskiej jakości, reprodukcje komiksów w odcieniach szarości... Mogło być lepiej. Jakkolwiek, fajnie, że takie książki się ukazują i zdecydowanie polecam wszystkim fanom klasycznego polskiego komiksu i tym, którzy podobnie, jak autor i niżej podpisany zaczytywali się w kolejnych numerach "Relaxu"- a w nim we wczesnych dziełach, między innymi Janusza Christy, Jerzego Wróblewskiego, Bogusława Polcha czy Grzegorza Rosińskiego - z nadzieją że pozostałe publikacje około komiksowe wydawnictwa KURC unikną potknięć "Czasu na Relax".

24 użytkowników ma tytuł Czas na Relax na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Czas na Relax na półkach dodatkowych

Okładka książki RELAX Magazyn opowieści rysunkowych nr 32 Dimitri Armand, Piotr Bednarczyk, Sebastian Chosiński, Wojciech Cichoń, Iza Coche, Pierre Dubois, Mieczysław Fijał, Grażyna Fołtyn-Kasprzak (Graza), Krzysztof Garula, Jean Giraud (Moebius), Artur Grzenda, Alejandro Jodorowsky, Zbigniew Kasprzak (Kas), Sławomir Kiełbus, Adam Kmiołek, Maciej Kmiołek, Maciej Kur, Ladrönn, Marcin Lechna, Maciej Mazur, Meago, Andrzej Nowakowski, Robin Recht, Redakcja Relax, Jacek Rodek, Artur Ruducha, Jacek Skrzydlewski, Mariusz Zabdyr, Wiktor Żwikiewicz

Cytaty z książki Czas na Relax

Dodaj cytat z książki Czas na Relax